ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίνουμε χώρο και φωνή στις γυναίκες, λέει η Επίτροπος Ισότητας

«Γυναίκες από διαφορετικές θρησκείες και κοινότητες της Κύπρου, διαφορετικών ηλικιών, δραστηριοποιούνται και διακρίνονται σε διάφορους τομείς, εντός και εκτός Κύπρου»

ΚΥΠΕ

Δίνουμε χώρο και φωνή στις γυναίκες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην προβολή του ντοκιμαντέρ “Queens of Cyprus”, που έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο Λατσιών.

«Γυναίκες από διαφορετικές θρησκείες και κοινότητες της Κύπρου, διαφορετικών ηλικιών, δραστηριοποιούνται και διακρίνονται σε διάφορους τομείς, εντός και εκτός Κύπρου, τις οποίες ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό: η τεράστια αγάπη για τον τόπο τους, που περνά διαχωριστικές γραμμές και δεν σκουριάζει στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, είναι η κινητήρια δύναμη για συνέχιση του αγώνα με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας», σημείωσε η Επίτροπος.

Εν συνεχεία, η κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι «η ιστορία γυναικών (herstory), που δυστυχώς εξακολουθεί να μην είναι γνωστή και ορατή, αφορά το πώς ο κόσμος αντιμετωπίζεται από γυναικεία ματιά». Όπως είπε, «οι ιστορίες γυναικών όπως και των ανδρών πρέπει να παραμένουν ορατές στο πέρασμα του χρόνου. Θα πρέπει να τις γνωρίζουμε εμείς και οι επόμενες γενιές για να γιορτάζονται, να αποτελούν έναυσμα για ανάλυση και κριτική».

Αντίθετα, υπέδειξε, «μέχρι και σήμερα, οι ιστορίες γυναικών παρουσιάζονται μέσα από ανδρική ματιά επειδή ιστορικά οι άνδρες ήταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στα κοινά, στα εθνικά και διεθνή φόρα, στην πολιτική, στην απασχόληση, στην τέχνη, στα ΜΜΕ». Εξάλλου, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαίο που ιστορικά οι γυναίκες παρουσιάζονται με στερεότυπους ρόλους, ως ερωτικά σύμβολα, ως μάγισσες όσες δεν συμφωνούσαν με κατεστημένα, ως αιτίες και αφορμές για συρράξεις, ως ηρωίδες μόνο όσες ταίριαζαν περισσότερο με ανδρικά πρότυπα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι με κανένα τρόπο δεν υπονομεύει τους ήρωες ή τις ηρωίδες όπως τους/τις γνωρίζουμε σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ γυναικών και ανδρών. «Αντίθετα, στόχος είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τις σημαντικές ανείπωτες ιστορίες από τις ίδιες», τόνισε.

«Δεν διαγράφουμε την ιστορία όπως την γνωρίζουμε. Αντίθετα, την εμπλουτίζουμε ώστε να έχουμε καλύτερη αντίληψη της ιστορίας και της ταυτότητάς μας», επεσήμανε η κ. Χριστοδούλου.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, το Γραφείο μας υλοποιεί στοχευμένες ολιστικές πολιτικές και δράσεις ώστε να δίνουμε χώρο και φωνή στις γυναίκες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων», ανέφερε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι το Γραφείο της ξεκίνησε εκστρατεία με γενικό τίτλο «ιστορίες γυναικών». Όπως είπε, η πρώτη (Σ.Σ. εκστρατεία) ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες στις επιστήμες και συνεχίζουμε με τις γυναίκες στη ναυτιλία, στη διπλωματία, στον αθλητισμό, στην ύπαιθρο και σε όλους τους χώρους.

Παράλληλα, συνέχισε, «δημιουργούμε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με στόχο τη συλλογή υλικού (βιβλίων, άρθρων, μελετών) για την ισότητα των φύλων και το γυναικείο κίνημα στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της κυπριακής ιστορίας και ανάδειξη του διαχρονικού ρόλου των γυναικών στην κοινωνία μας».

Στο πλαίσιο των ολιστικών μας προσεγγίσεων, ανέφερε η κ. Χριστοδούλου, το Υπουργείο Εργασίας έχει αυξήσει την άδεια μητρότητας ενώ ακολουθεί η διεύρυνση της γονικής άδειας, η δημιουργία δομών για παιδιά και ηλικιωμένους, η υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 και η σταδιακή διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου, συμβάλλοντας στη συμφιλίωση οικογενειακής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των γονέων.

Καταληκτικά, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι «γνωρίζοντας και κυρίως κατανοώντας τις ιστορίες γυναικών συμβάλλουμε πιο ουσιαστικά στη χάραξη στοχευμένης και αποτελεσματικής πολιτικής».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση