ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόφαση Δικαστηρίου: Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου του Θανάση

Με επιφωνήματα και χειροκροτήματα η οικογένεια αντέδρασε στην απόφαση της Ντόριας Βαρωσιώτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας, αποφάνθηκε η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, ανακοινώνοντας το απόγευμα της Παρασκευής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το πόρισμα της για τα αίτια θανάτου του 26χρονου τότε εθνοφρουρού, που είχε εντοπιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Η 3η θανατική ανάκριση, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από τρίωρη διαδικασία, δικαιώνοντας την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, που εδώ και 19 χρόνια αγωνίζεται για ν’ αποδείξει ότι ο θάνατος του δεν προήλθε από αυτοχειρία, αλλά από εγκληματική ενέργεια.

Με επιφωνήματα και χειροκροτήματα η οικογένεια αντέδρασε στην απόφαση της Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία στην 90 σελίδων απόφαση της, παρέθεσε με λεπτομέρεια τα γεγονότα της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τη δικαστική πορεία.

Σημειώνοντας ότι το πόρισμά της βασίζεται στην αξιολόγηση των ευρημάτων των δυο παθολογοανατόμων, Εμμανουήλ Αγαπητού και Δήμητρας Καραγιάννη, που κατέθεσαν εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας και εκ μέρους της οικογένειας, αντίστοιχα, η δικαστής έκανε αποδεκτές τις θέσεις της κ. Καραγιάννη περί στραγγαλισμού του άτυχου Θανάση.

Όπως ανέφερε, και οι δυο παθολογανατόμοι συμφωνούν στις εκθέσεις που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, πως διαπιστώθηκε έλλειμμα στο αριστερό κέρας στο υοειδές οστό με ανώμαλη παρυφή (που προκαλείται μόνο με στραγγαλισμό ή απαγχονισμό). Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ο κ. Αγαπητός αναφέρει στην έκθεση ότι τα στοιχεία αυτά είναι «συμβατά με πιθανή κάκωση γενόμενη εν ζωή», ενώ η κ. Καραγιάννη, στη δική της έκθεση, αναφέρει πως το οστικό έλλειμμα με ανώμαλη παρυφή οφείλεται σε «βαριά τραυματική κάκωση γενόμενη εν ζωή με στραγγαλισμό­-ασφυξία του θανόντα».

Η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση, προσθέτει, φαίνεται από «τα αδιάσειστα και αυταπόδεικτα στοιχεία που εντόπισε η κ. Καραγιάννη και που στη βάση αυτών κατέληξε στα ευρήματά της», σημειώνοντας ότι η επιστημονική γνωμοδότηση της παθολογοανατόμου καταγράφεται στην έκθεση που προσκόμισε στο δικαστήριο, «την οποία υποστήριξε με γλαφυρότητα και διαύγεια επιστημονικού λόγου κατά την ακρόαση».

Στη μαρτυρία της, είπε η θανατική ανακρίτρια, η Δήμητρα Καραγιάννη, με παραπομπές σε βιβλιογραφία, τεκμηρίωσε τους λόγους που θεωρεί πως το έλλειμμα του αριστερού κέρατος του υοειδούς οστού του Θανάση αποδεικνύει κάκωση γενόμενη εν ζωή, με στραγγαλισμό.

«Αποδέχομαι τη θέση της πως η ανώμαλη παρυφή, που διαπιστώθηκε στο σημείο του ελλείμματος στο υοειδές οστό, υποδηλοί άσκηση πίεσης, βίας και κάκωση», ανέφερε, ενώ συμφώνησε και με την «πλήρως τεκμηριωμένη θέση της κ. Καραγιάννη, πως οι εκχυμώσεις που διαπίστωσε στο λαιμό του Θανάση καταδεικνύουν στραγγαλισμό», αλλά και τη θέση της ότι «ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει πως το κάταγμα έγινε εν ζωή αποδεικνύεται από τις αιμορραγικές διαποτίσεις και ασφυκτικές κηλίδες που διαπίστωσε στους πνεύμονες του Θανάση».

Στο πόρισμα της, η δικαστής αποδέχεται «χωρίς κανένα δισταγμό την επιστημονική άποψη που εξέφρασε στη γραπτή της έκθεση και που υποστήριξε στη μαρτυρία της η κ. Καραγιάννη», σημειώνοντας ότι, παρακολουθώντας την να καταθέτει και αξιολογώντας όσα είπε στη μαρτυρία της «κρίνω πως είχα ενώπιον μου μια πλήρως καταρτισμένη στην ειδικότητά της μάρτυρα η οποία με εντιμότητα και αίσθημα καθήκοντος προς την επιστήμη της και προς το δικαστήριο, εξέφρασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα τις επιστημονικές της διαπιστώσεις αναφορικά με την παρούσα υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η αποδοχή, από το δικαστήριο, των θέσεων της παθολογοανατόμου έφερε δάκρυα συγκίνησης στην Δήμητρα Καραγιάννη, που έφτασε από την Αθήνα για να παρευρεθεί μαζί με την οικογένεια, στην τελευταία σημερινή διαδικασία της θανατικής ανάκρισης.

Αναφερόμενη στη θέση της Νομικής Υπηρεσίας πως η ασυμμετρία των δύο κεράτων μπορεί να οφείλεται σε «γενετική ανωμαλία», φυσική «ασυμμετρία» ή λόγω «της κατασκευής του οστού», η Ντόρια Βαρωσιώτου είπε πως η θέση αυτή «όχι μόνο παρέμεινε μετέωρη με στοιχεία αοριστολογίας, αλλά απορρίφθηκε και από τον κ. Αγαπητό στο τέλος της μαρτυρίας του».

Μεταξύ άλλων, η θανατική ανακρίτρια έκανε αναφορά στη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, η θέση της οποίας, μέχρι το στάδιο των τελικών αγορεύσεων, ήταν πως ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε αυτοκτονία, ενώ στην τελική της αγόρευση, εισηγήθηκε πως στο πόρισμα δεν πρέπει να αναφέρεται αιτία θανάτου αλλά να παραμείνει «ανοικτό».

Σημειώνει δε ότι ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ (η οποία έκρινε ανεπαρκή την διερεύνηση της υπόθεσης) «η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές Αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε» και πως, «η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των ιδιωτών ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».

Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτει η θανατική ανακρίτρια, δήλωσε πως δεν θα καλούσε ως μάρτυρα τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα, ο οποίος ωστόσο κλήθηκε ως μάρτυρας από την οικογένεια, ενώ υπογραμμίζει πως «αυτός, όπως και η κυρία Καραγιάννη, έτυχαν έντονης, επίμονης και σκληρής αντεξέτασης από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα».

Στο πόρισμα της, η θανατική ανακρίτρια αναφέρεται και στην επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας προς τον καθηγητή Εμμανουήλ Αγαπητό, μετά τη λήψη της έκθεσης του, σημειώνοντας πως, διακρίνεται από την διατύπωση επιστημονικών ερωτημάτων «η επιδίωξη της Εισαγγελίας για απόρριψη των ευρημάτων της κυρίας Καραγιάννη».

Σύμφωνα με την δικαστή, ενώ ο κ. Αγαπητός στην έκθεση του κατέληξε σε συμπέρασμα «πιθανής κάκωσης γενόμενης εν ζωή», στη μαρτυρία του δεν υποστήριξε την πιθανότητα η κάκωση να έγινε εν ζωή. «Με εμφανώς αλλοιωμένη θέση, ο κύριος Αγαπητός, στη μαρτυρία του, πρόβαλε άλλες πιθανές εκδοχές οι οποίες δεν διατυπώνονται στην έκθεση του», συμπληρώνει.

«Το πόρισμα μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου, η σορός του οποίου ανευρέθει κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας», καταλήγει στο πόρισμα της η δικαστής.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ 

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η απόφαση - «Αυτοκτονία»

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

*Πανίκος Σταυρινός, ιατροδικαστής

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κος. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί θεωρούσε πως δεν θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρεφόταν κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

*Φωτογραφία του Θανάση Νικολάου

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κα. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδικής ανθρωπολόγου της Δημοκρατίας.

*Εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X