ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων η Ειρ. Λοϊζίδου

Στην θέση του Προέδρου του σώματος εξελέγη για πενταετή θητεία η Επίτροπος της Φιλανδίας, Anu Talus

ΚΥΠΕ

Στην Αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων εξελέγη η Κύπρια Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, στην επέτειο των πέντε χρόνων εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου.

Η εκλογή της Επιτρόπου ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ), «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και αποδεικνύει ότι, παρά το μικρό της μέγεθός, η χώρα μας, όχι μόνο έχει λόγο, αλλά μπορεί να υπηρετήσει Ευρωπαϊκά όργανα από εκλέξιμες θέσεις», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε αλλαγή στο πηδάλιο του ΕΣΠΔ μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής του ΓΚΠΔ. Στην θέση του Προέδρου του σώματος εξελέγη για πενταετή θητεία η Επίτροπος της Φιλανδίας, Anu Talus και στην θέση της Αντιπροέδρου η κ. Νικολαΐδου.

Το ΕΣΠΔ, σημειώνεται, αποτελεί ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαρτίζεται από τους Προϊστάμενους των Εποπτικών Αρχών των Κρατών Μελών και τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Κύριος στόχος του Συμβουλίου είναι η διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής του ΓΚΠΔ σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Εποπτικών Αρχών, προστίθεται.

Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων εφαρμογής του ΓΚΠΔ, αναφέρει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο έχει εκδώσει 42 Κατευθυντήριες Γραμμές, έξι Συστάσεις, οκτώ δεσμευτικές Αποφάσεις επίλυσης διαφορών και μία επείγουσα δεσμευτική Απόφαση. Επιπρόσθετα, έχει εκδώσει 140 Γνώμες στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεκτικότητας, έχει παράσχει 10 Γνωμοδοτήσεις από κοινού με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και έχει εκδώσει 20 έγγραφα νομικής καθοδήγησης.

Όσον αφορά στο Γραφείο της Επιτρόπου, όπως αναφέρεται, στα πέντε αυτά χρόνια, χειρίστηκε 397 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων και 2178 παράπονα, εκ των οποίων τα 651 αφορούσαν σε ανεπιθύμητη επικοινωνία. Η Επίτροπος εξέδωσε 224 Αποφάσεις και επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους €1.445.600. Διενεργήθηκαν 491 έλεγχοι (επιτόπιοι/ έλεγχοι ιστοσελίδων/ αποστολή ερωτηματολογίων) και έτυχαν διαβούλευσης με το Γραφείο 76 εκτιμήσεις αντικτύπου και 177 νομοσχέδια, προτάσεις νόμου και διακρατικές συμφωνίες, σημειώνεται.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Εποπτικές Αρχές «είναι αναρίθμητες», αναφέρεται. «Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτάσσουν τη συνεχή προσήλωση και λήψη όλων εκείνων των μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, το Γραφείο της Επιτρόπου εντείνει τις προσπάθειες για την εδραίωση και διατήρηση της κουλτούρας προστασίας δεδομένων καθώς απαιτείται συνεχής και επίμονη προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση