ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγώνας για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου, είπε η Α. Αριστοτέλους

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, έδωσε το βράδυ της Πέμπτης η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο ενισχύσαμε τις προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε χαιρετισμό της στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων - Μνημόσυνο των ανευρεθέντων Αγνοουμένων που ταυτοποιηθήκαν, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στον Κόρνο, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «σήμερα μαζευτήκαμε για να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας ότι ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε και δεν πρόκειται να πάψουμε να αναζητούμε πληροφορίες, που θα μας οδηγήσουν στη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας».

Πρόσθεσε ότι «όποια περιγραφή και αν γίνει, δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος της τραγωδίας και της τουρκικής βαρβαρότητας. Οποια απόπειρα κι αν γίνει για να αποδοθούν με λόγια όλα όσα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες μας, οι τραυματίες πολέμου, οι αιχμάλωτοι, οι οικογένειες των ηρώων και των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, αλλά και ευρύτερα ο μαρτυρικός μας λαός, τίποτε δεν μπορεί να περιγράψει τον πόνο και τον όλεθρο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή».

Όλα αυτά, συνέχισε «προήλθαν από ένα έγκλημα το καλοκαίρι του 1974, έγκλημα που μισό αιώνα μετά συνεχίζεται, αυτή είναι η σύγχρονη τραγωδία μας. Είτε μιλάμε για την κατοχή και την παράνομη παρουσία του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη μας, είτε μιλάμε για το ζήτημα των αγνοουμένων μας» είπε και σημείωσε πως «αυτό που υποδεικνύουμε κάθε φορά, προς πάσα κατεύθυνση, είναι πως ο χρόνος δεν κλείνει τις πληγές και η απαίτηση μας παραμένει ακλόνητη όσα χρόνια και αν περάσουν».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα πενήντα χρόνια που πέρασαν, δεν καταλάγιασαν το πείσμα και την αποφασιστικότητα μας για επιστροφή, η αλλαγή γενιάς, δεν κατέστειλε την αποφασιστικότητα μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Στην Κύπρο πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, τα σημερινά παιδιά, ανήκουν στην τρίτη γενιά που μεγαλώνει με την κατοχή» είπε.

Για το θέμα των αγνοουμένων η κ. Αριστοτέλους είπε πως «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επίκεντρο της προσπάθειας μας, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και η ανθρώπινη αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξαμε και την προσέγγιση μας, κάναμε τομές στον τρόπο που εργάζεται το γραφείο μας και είναι γεγονός πως έχουμε μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα».

Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο, συνέχισε «καταφέραμε να προχωρήσουμε σε 14 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μας από το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ταυτοποιήσεις επιπρόσθετων οστών πεσόντων μας και συνεχίζουμε στοχεύοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Υιοθετώντας και προτάσσοντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του πολύ σημαντικού κεφαλαίου της λήψης πληροφοριών, ενισχύσαμε τις προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».

Ωστόσο ανέφερε «δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι, εάν δεν διακριβωθεί η τύχη, αν δεν ανακαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη και στον τελευταίο αγνοούμενο μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη συνεργασία από την Τουρκία, η οποία επιμένει να αντιμετωπίζει πολιτικά, ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως είναι αυτό των αγνοουμένων μας, αρνείται κάθε μορφή συνεργασίας και την πρόσβαση σε αρχεία που θα ρίξουν φως σε στοιχεία και γεγονότα που σχετίζονται με την τύχη των αγνοουμένων».

Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που αναλάβαμε. Με ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση και βαθύ αίσθημα του χρέους μας, συνεχίζουμε σε ένα δρόμο δύσβατο και ανηφορικό, με συνοδοιπόρους τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, που είτε διακριβώθηκε η τύχη των δικών τους ανθρώπων, είτε όχι, διατηρούν ανοικτή την πληγή».

Η κ. Αριστοτέλους εξέφρασε το σεβασμό της «προς τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, και να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Όταν η θέληση μας είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν είναι αξεπέραστες».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση