Kathimerini.com.cy
Τη θέση ότι έχει μεγάλη σημασία το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με το ομοφοβικό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ εξέφρασε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η νομικός Αλεξία Κουντούρη, τονίζοντας ότι όταν τα δικαστήρια είναι αμείλικτα σε τέτοιας φύσεως αδικήματα δίνουν κατεύθυνση ως προς τα πού πρέπει να κινηθεί η κοινωνία. Η κ. Κουντούρη εξήγησε ότι η σχέση της δικαιοσύνης με την κοινωνία είναι αμφίδρομη και εξέφρασε αισιοδοξία ότι στο τέλος της ημέρας θα ανοίξει ο δρόμος για να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα υποθέσεις ρητορικής μίσους.
Σε ερώτηση αν υπάρχει παραδειγματική τιμωρία σημείωσε ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα και ότι τα φαινόμενα διάπραξης ποινικών αδικημάτων που έχουν ως κίνητρο την προκατάληψη έχουν απασχολήσει για πρώτη φορά το εφετείο το καλοκαίρι του 2021, με αφορμή το ρατσιστικό επεισόδιο σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.
Η υπόθεση, δήλωσε, είχε δικαστεί πρωτόδικα και είχε επιβληθεί ένα πολύ χαμηλό πρόστιμο, ωστόσο το εφετείο σε μια «απόφαση σταθμό» είχε αναπτύξει το σκεπτικό ότι σε αυτής της φύσεως τα αδικήματα θα πρέπει να ενεργοποιείται το Άρθρο 35Α του ποινικού κώδικα,με βάση το οποίο όταν το κίνητρο πίσω από τη διάπραξη ενός κοινού ποινικού αδικήματος είναι η προκατάληψη, τότε πρόκειται για επιβαρυντικό παράγοντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με την ίδια το επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ είναι μια τέτοια υπόθεση διότι η ιδιαιτερότητα αυτών των αδικημάτων βρίσκεται στο ότι τα θύματα της επίθεσης ανήκουν σε μια ομάδα που κατά τους θύτες εκ φεύγει της κανονικότητας.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν νομικά κενά και αν μπορούν να αυστηροποιηθούν οι ποινές, η κ. Κουντούρη είπε ότι υπάρχει ένα μικρό κενό σε μια νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2011 η οποία φορά τη ρητορική μίσους και περιορίζεται σε πράξεις που στρέφονται εναντίον ανθρώπων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνικότητά τους και όχι με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.