ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

600 Τ/κ στους εορτασμούς βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, μέσω Λιμνίτη

Στις εκδηλώσεις, αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και «κρατικοί αξιωματούχοι», καθώς και ο ηγέτης των Τ/κ Ερσίν Τατάρ

ΚΥΠΕ

Συμπληρώνονται 58 χρόνια από τον Αύγουστο του 1964, οπότε και ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με τις βόμβες ναπάλμ να πέφτουν βροχή.

Σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου, γύρω στις 08:00 περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει η διέλευση των 50 περίπου μικρών λεωφορείων με 600 περίπου Τουρκοκυπρίους, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου θα παραστούν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό. Η διέλευση, είπε, γίνεται τμηματικά .

Στις εκδηλώσεις, αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και «κρατικοί αξιωματούχοι», καθώς και ο ηγέτης των Τ/κ Ερσίν Τατάρ , ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η 8η Αυγούστου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 με την τουρκανταρσία και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο τους ελεύθερο μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Επίσης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά, αλλά και ως μια μαύρη επέτειο. Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 58 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Το 1964 συνέχισε, η Τηλλυρία πλήρωσε βαρύ τίμημα το οποίο πληρώνει μέχρι τις μέρες μας.

Δυστυχώς συνέχισε ο κ. Κλεάνθους , η Τηλλυρία συνεχίζει να δίδει μόνη της τον αγώνα της επιβίωσης, προσθέτοντας πως παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές και ο κόσμος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην γη των πατέρων του.

Επεσήμανε επίσης είναι η μέρα που εγκλωβίστηκε η Τηλλυρία, έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο άξονα της Κύπρου και έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη, παραμελημένη και εγκαταλειμμένη στην μοίρα της. Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι από τότε αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στον τόπο τους.

Δυστυχώς παρατήρησε η περιοχή μας παραμένει αποκλεισμένη χωρίς να διαφαίνονται σημάδια τα οποία θα μας βγάλουν απ’ αυτή την απομόνωση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας τα γεγονότα του 1964 έχουν αποκλείσει την περιοχή της Τηλλυρίας και από ανατολικά προς την περιοχή του Λιμνίτη.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής που αυτό έχει να κάνει με το θύλακα των Κοκκίνων, λέγοντας πως από τότε παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Πάφο και την Πάφο με τη Λευκωσία, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες προς τους κατοίκους της περιοχής.

Παρά ταύτα συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους και παρά τις δυσκολίες, «συνεχίζουμε να παραμένουμε στον τόπο μας».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το πέρασμα των Κοκκίνων θα μπορούσε ήδη να έχει ανοίξει και να είχε πρωταρχική θέση ακόμη και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως θα αποτελούσε διέξοδο για τους κατοίκους της Τηλλυρίας. Είναι ένα δρόμος παρατήρησε που στην ουσία κρατάει αποκλεισμένη μια περιοχή, προσθέτοντας πως σε περίπτωση ανοίγματος του, τα οφέλη για την περιοχή θα ήταν τεράστια όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την διακίνηση των κατοίκων.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο μεταβαίνουν στον θύλακα γύρω στα χίλια άτομα, συγγενείς πεσόντων, αλλά φέτος ο αριθμός τους είναι αισθητά μειωμένος, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται και στα κατεχόμενα για την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση