ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ σφυροκοπά Γάζα και Βηρυτό

Το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, στην πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Kathimerini.gr

Το Ισραήλ υποδέχθηκε την 7η Οκτωβρίου, πρώτη μαύρη επέτειο από τις επιθέσεις της Χαμάς που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, εντείνοντας τις αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακο αλλά και στη Βηρυτό.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι σήμερα Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκαν πολλές αεροπορικές επιδρομές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πλήττει εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σφοδρές μάχες

Ισραηλινά άρματα μάχης κάνουν ελιγμούς κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας (6 Οκτωβρίου 2024, REUTERS/Amir Cohen)

Επιδρομές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εναντίον στόχων στον Λίβανο, με τη μεγαλύτερη ένταση από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρέθηκε χθες Κυριακή στην περιοχή, επισκεπτόμενος τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην εκτεταμένη επιχείρηση. Τους είπε ότι έχουν «αλλάξει εντελώς την πραγματικότητα» μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Χαμάς, από τη Γάζα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε επιθέσεις βαθύτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας και γι’ αυτό έστειλε στρατεύματα στον Λίβανο.

Ερευνα που διεξήχθη από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις 7 Οκτωβρίου δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών υποστηρίζει τη νέα εκστρατεία στον Λίβανο.

Ομως οι μάχες έχουν ήδη αποδειχθεί κατά τόπους σφοδρές και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του δέκατου στρατιώτη που χάνει τη ζωή του στο μέτωπο του νότιου Λιβάνου.

Βασικός στόχος της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, αποτελεί το να σταματήσουν οι σχεδόν καθημερινές πυραυλικές επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ, τις οποίες η οργάνωση εξαπολύει σε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτοξεύτηκαν εκ νέου ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ, ακόμη και σε περιοχές πέρα από τη ζώνη εκκένωσης που θεωρούνται πιο ασφαλείς.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, δεν αναχαιτίστηκαν όλες οι ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας που έπληξε την πόλη Χάιφα.

Σε νέα ανακοίνωσή της με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είναι «σίγουρη» για την ικανότητά της να «αποκρούσει την [ισραηλινή] επίθεση» και παρόλο που παραδέχεται ότι πλήρωσε «βαρύ τίμημα» υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

Κατηγόρησε παράλληλα «τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» για τη βία στη Γάζα και τον Λίβανο που ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «φέρουν πλήρη ευθύνη».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε από την πλευρά του, στη διάρκεια τελετής μνήμης στο σημείο όπου διεξαγόταν φεστιβάλ, στο νότιο Ισραήλ, όπου επιτέθηκαν ένοπλοι της Χαμάς, πριν από έναν χρόνο, ότι ο κόσμος «πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ» για να επέλθει ειρήνη.

Ενας χρόνος απωλειών



Υπενθυμίζεται ότι οι ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου του 2023 σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 250 ομήρους στη Γάζα. Σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία ήταν η χειρότερη στιγμή για τον εβραϊκό πληθυσμό, ως προς τις απώλειες ζωές, σε μία ημέρα, μετά το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Η απάντηση του Ισραήλ, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ισοπέδωσε τη Γάζα, σκοτώνοντας σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας, και εκτοπίζοντας σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Επιπλέον, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον Λίβανο, 1,2 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν προκαλέσει καταστροφές σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Βηρυτού.

Παρόλα αυτά, ο αρχικός πολεμικός στόχος του Ισραήλ για «εξάλειψη» της Χαμάς δεν έχει επιτευχθεί. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ την ώρα που η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωνε ότι οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη και το κεντρικό Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε ακόμη ένα πλήγμα εναντίον μελών της Χαμάς που δρούσαν σε νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Αλ Ακσά στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια του πολέμου, που συμπληρώνει πλέον ένα έτος, υγειονομικοί χώροι, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο πλήθος Παλαιστίνιων εκτοπισμένων, έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο, προκαλώντας αντιδράσεις. 

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται, όπως συνέβη και στην περίπτωση του σημερινού πλήγματος στο Αλ Ακσά, ότι επρόκειτο για «κέντρα διοίκησης και ελέγχου που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για να σχεδιάζει επιθέσεις».

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι έλαβε μέτρα για την προστασία των αμάχων πριν από τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «πυρομαχικών ακριβείας, εναέριας επιτήρησης και πρόσθετων πληροφοριών».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα «ακόμη παράδειγμα» της «συστηματικής κατάχρησης της υποδομής των πολιτών από τη Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία», επέμεινε από την πλευρά του ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya νωρίτερα σήμερα.

Υπερασπίστηκε την επίθεση της Χαμάς, παρά την καταστροφή της Γάζας που ακολούθησε, τονίζοντας ότι «επρόκειτο για φυσιολογική απάντηση στο καθεστώς κατοχής και στα εντεινόμενα σχέδια εποικισμού (των παλαιστινιακών εδαφών), στην πολιορκία και την επίθεση κατά του Αλ-Ακσα», του τεμένους στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το σχέδιο για εκεχειρία


Aνθρωποι επισκέπτονται τον χώρο του φεστιβάλ Nova, όπου οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι σκοτώθηκαν και απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο της επίθεσης, στο νότιο Ισραήλ (6 Οκτωβρίου 2024, REUTERS/Ronen Zvulun).

Αντίστοιχα, στο Ισραήλ, παρόλο που όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπάρχει ευρεία υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, η οποία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχε σχέδια να εξαπολύσει δική της επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Περίπου το 80% των Ισραηλινών δήλωσαν ότι ήταν σωστό να εξαπολύσει η χώρα επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται ακόμη, σύμφωνα με έρευνα για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά η αποτυχία να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους παραμένει ανοιχτή πληγή. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τους φέρει πίσω και αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Μπένταζμιν Νετανιάχου.

Σημειώνεται ότι οι εικόνες από τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα απουσιάζουν σχεδόν εντελώς από την ισραηλινή τηλεόραση.

Επίσης, δεν αναγνωρίζεται επαρκώς το γεγονός ότι για τους Παλαιστίνιους η καταστροφή της Γάζας τους θύμισε το δικό τους ιστορικό τραύμα, την απώλεια της γης τους στη Νάκμπα – ή καταστροφή – μετά τον πόλεμο που ξέσπασε όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Αντίθετα, υπήρξε γενική σκλήρυνση της στάσης των Ισραηλινών, καθώς και η αίσθηση ότι είναι σήμερα πιο απομακρυσμένοι από ποτέ από τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ, που ιδρύθηκε στον απόηχο του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, αντιμετωπίζει πλέον το ίδιο κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας. Απέρριψε επίσης το αίτημα δίωξης σε βάρος του ως «παράλογο» και δήλωσε ότι στρέφεται κατά ολόκληρου του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «νέο αντισημιτισμό».

Την ίδια ώρα, διατηρώντας σταθερά αρνητική στάση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο για λύση δύο κρατών και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους τορπίλισε φιλόδοξο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Μακρά σύγκρουση

Aνθρωποι εγκαταλείπουν τον Λίβανο μέσω περάσματος στα σύνορα με τη Συρία (4 Οκτωβρίου 2024, REUTERS/Mohamed Azakir).

Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρίτη μεραρχία μετακινήθηκε στον νότιο Λίβανο ξεκινώντας το βράδυ χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, με σκοπό να ενισχυθούν οι δύο άλλες μεραρχίες που ήδη επιχειρούν εκεί εναντίον της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο έχουν περιγραφεί από το Ισραήλ ως «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές», με στόχο την καταστροφή των υποδομών της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή, ιδιαίτερα στα χωριά που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν οι Ισραηλινοί κάτοικοι του Βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να μειώνει την ένταση της εκστρατείας του εναντίον της Χεζμπολάχ – το αντίθετο μάλιστα – ο φόβος είναι ότι αυτή είναι η αρχή μιας ευρείας και μακράς σύγκρουσης.

Οι Ισραηλινοί, τη στιγμή που ο πόλεμος φτάνει στην πρώτη του επέτειο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διεύρυνσης του πολέμου με εμπλοκή όχι μόνο της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά ενδεχομένως και του ίδιου του Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε καταιγισμό πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και Χεζμπολάχ για τις οποίες κατηγορεί το Ισραήλ.

Το «σπιράλ» των αντιποίνων αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς επίκειται απάντηση του Ισραήλ και σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις η καθυστέρησή της οφείλεται σε διαβουλεύσεις, τόσο εντός του ισραηλινού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου όσο και με τον στενό σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να αποτρέψουν πόλεμο πλήρους κλίμακας που εμπλέκει τις αμερικανικές δυνάμεις μόλις ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Από άποψη χρόνου, πολλοί περίμεναν ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα γινόταν αμέσως μετά τη λήξη των εβραϊκών εορτών της Πρωτοχρονιάς την Παρασκευή.

Αλλοι το περιμένουν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους πολέμου με τη Χαμάς. Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι ότι το χτύπημα έρχεται, όπως επισημαίνουν αμυντικοί αναλυτές.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Times of Israel 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση