Kathimerini.gr
Για «σιωπηρό μέτωπο» δυτικών ηγετών με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση του Μεσανατολικού, κάνει λόγο το BBC, με αφορμή την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Ισραήλ σήμερα Πέμπτη.
Το φερόμενο ως μέτωπο συναπαρτίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν εκεί χθες Τετάρτη, ο Σούνακ, που έφτασε στο Τελ Αβίβ σήμερα, και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που προετοιμάζει την επίσκεψή του στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.
Οι τέσσερις ηγέτες, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο, συνομίλησαν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό τον μήνα και μοιράζονται τους ίδιους διπλωματικούς στόχους, όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράλ.
Οι επισκέψεις των τεσσάρων ηγετών, αν μη τι άλλο, σηματοδοτούν «αναγκαστική» επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, «από την οποία λανθασμένα θεώρησαν ότι μπορούσαν να απομακρυνθούν στο όνομα άλλων προτεραιοτήτων», όπως επισημαίνει η γαλλική Le Monde την Πέμπτη.
Οι στόχοι
Με την επιστροφή τους, οι δυτικοί ηγέτες επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα στο Ιράν, με σκοπό την αποτροπή κλιμάκωσης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν μέχρι τέλους το Ισραήλ.
Το μήνυμα αλληλεγγύης προς τον στενότερο σύμμαχο της Δύσης στη Μέση Ανατολή έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι απειλές του Ιράν για «προληπτικές ενέργειες» εναντίον του.
Οπως πληθαίνουν επίσης και τα θερμά επεισόδια στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με την ελεγχόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αυξάνοντας τον φόβο για περιφερειακή κλιμάκωση.
Ταυτόχρονα, οι τέσσερις ηγέτες επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα στο Ισραήλ υπέρ μιας «μετρημένης απάντησης» στις επιθέσεις της Χαμάς. Φιλοδοξούν ακόμα να πετύχουν ασφαλή έξοδο υπηκόων τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συναντάται με τους κορυφαίους ηγέτες του Ισραήλ και αναμένεται να αξιοποιήσει την πρόοδο που σημείωσαν ο Μπάιντεν και ο Σολτς ως προς τη συμφωνία για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Σούνακ θα πιέσει για το γρήγορο άνοιγμα οδού βοήθειας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Θα ταξιδέψει επίσης σε άλλες χώρες της περιοχής, αν και παρέμεινε ασαφές με ποιους ηγέτες θα συναντηθεί.
Εν τω μεταξύ, ο Ολαφ Σολτς χθες Τετάρτη επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.
Μέσω του εν λόγω περάσματος, που ελέγχεται από το Κάιρο, θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ θα μπορέσουν να εξέλθουν οι πολίτες με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από τον παλαιστινιακό θύλακο.
Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εξασφάλισε δέσμευση από την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα τροφίμων, νερού και φαρμάκων μέσω της Αιγύπτου και ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 100 εκατ. δολ. για βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.
Σύνδεση Ουκρανίας και Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία από το Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη σχετικά με τον πόλεμο και αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο 100 δισ. δολ. για το Ισραήλ, την Ουκρανία και άλλες κρίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η απόφαση να συνδεθεί η βοήθεια για την Ουκρανία με τη βοήθεια για το Ισραήλ, σύμφωνα με τους NYT, αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα και των δύο πολέμων, ενώ εξυπηρετεί και εσωτερικές πολιτικές ανάγκες σχετικά με τη διασφάλιση της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών.
Με πληροφορίες από Reuters, NYT, BBC