ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θαμπώνουν οι ελπίδες για τη Γάζα – Επανέρχεται η ένταση Ισραήλ-Τουρκίας

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας πυροδότησε η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

Kathimerini.gr

Τις ιδιαίτερα τεταμένες, αυτή την εποχή, σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ ήρθε να επιβεβαιώσει η χθεσινή συνάντηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, τελευταίο σταθμό της έκτης περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή ύστερα από τις φονικές επιδρομές της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι οιωνοί για τη χθεσινή συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά, ήταν εξαρχής δυσμενείς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε εξοργιστεί από τη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανοεβραίου πολιτικού Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υπέρ της ανατροπής του Νετανιάχου και της αντικατάστασής του στην πρωθυπουργία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ταχθεί εναντίον της εισβολής χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα και υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, κατά τις συναντήσεις του με Αραβες αξιωματούχους στο Ριάντ και στο Κάιρο, το διήμερο που προηγήθηκε.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είπε στον φιλοξενούμενό του πως δεν υπάρχει τρόπος να ηττηθεί η Χαμάς χωρίς εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα – τελευταίο καταφύγιο για 1,4 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστινίους της Γάζας: «Του είπα ότι ελπίζω να το κάνω με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω και μόνος μου». Δηλωτικό της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι και το γεγονός ότι, μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς, ο οποίος μετέχει στο ανώτατο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Σε μια επιπλέον κίνηση επιδεικτικής αδιαφορίας στις αμερικανικές συστάσεις, η κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε σε μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις παλαιστινιακής γης τη στιγμή που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν στο Τελ Αβίβ. Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς υπέγραψε απόφαση για την κατάσχεση 800 εκταρίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη με προοπτική τη δημιουργία νέων εβραϊκών εποικισμών. Η διαρκής επέκταση των εν λόγω εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 παράγοντα που ναρκοθετεί κάθε σκέψη για παλαιστινιακό κράτος.

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις του Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, συνεχίζονταν στην Ντόχα του Κατάρ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τη μεσολάβηση Καταριανών, Αιγυπτίων και Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Μέχρι χθες το απόγευμα, όμως, τίποτα δεν έδειχνε πως οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία.

Αδιέξοδο υπήρξε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απέτυχε, για άλλη μία φορά, να καταλήξει σε απόφαση για εκεχειρία στη Γάζα. Η αμερικανική πρόταση, που έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη» κατάπαυσης του πυρός, συνδέοντάς τη με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, συνάντησε το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας. Στο παρελθόν, ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που ασκούσαν βέτο σε σχέδια απόφασης των αραβικών κρατών για να προστατέψουν το Ισραήλ.

Αιτιολογώντας τη στάση του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο «ακραία πολιτικοποιημένο», υποστηρίζοντας ότι «αφήνει λυτά τα χέρια του Ισραήλ για επιδρομή στη Ράφα, που θα οδηγήσει στον αφανισμό ενός ολόκληρου πληθυσμού». Κίνα και Ρωσία υποστήριξαν εναλλακτικό σχέδιο, που προτείνουν μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα εγκριθεί από το όργανο.

Νέα κόντρα με Ερντογάν

Οξείς φραστικούς διαξιφισμούς μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ προκάλεσαν οι νέες, επικριτικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μιλώντας στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος ευχήθηκε ο Θεός να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας, που περνούν το φετινό Ραμαζάνι υπό διωγμόν, και προσέθεσε: «Παραπέμπουμε το γνωστό άτομο ονόματι Νετανιάχου στον Κύριο, που υποτάσσει τους πάντες. Είθε ο Θεός να τον κάνει να υποφέρει». Απαντώντας, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς, δήλωσε: «Εσείς που υποστηρίζετε τους δολοφόνους και βιαστές της εγκληματικής Χαμάς είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να μιλάτε για τον Θεό. Σιωπή και ντροπή σας».

Τη δήλωση Κατς αποδοκίμασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν «στοχοποιήθηκε επειδή είπε την ωμή αλήθεια» και ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη «περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους στη διεθνή δικαιοσύνη».

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και συνέλαβε πάνω από 500 στις μάχες που έλαβαν χώρα γύρω και μέσα στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Αμερικανικά μέσα θεωρούν ότι η σφοδρότητα των μαχών στη βόρεια Γάζα, την οποία ισχυρίζονταν ότι ελέγχουν πλήρως οι Ισραηλινοί, αποδεικνύει πως η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη μαχητική τους ικανότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X