ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία: Η ηφαιστειακή λάβα έφτασε στα σπίτια

Η λάβα έσπασε τα τείχη γύρω από το ηφαίστειο και έφτασε στην πόλη, όπου σημειώθηκαν πυρκαγιές. Σπίτια και κτήρια τυλίχτηκαν στις φλόγες

Kathimerini.gr

Σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες στην ισλανδική πόλη Γκρίνταβικ έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εκτοξεύοντας λάβα, η οποία έφτασε μέχρι τα σπίτια της Γκρίνταβικ, πόλης ψαράδων.

Η έκρηξη αποτελεί «το χειρότερο» σενάριο ανέφεραν οι ειδικοί, ενώ ο πληθυσμός της πόλης κλήθηκε να εκκενώσει.

Τα έργα αστικής θωράκισης που είχαν εκπονήσει οι ισλανδικές αρχές έπειτα από άλλη ηφαιστειακή έκρηξη τον περασμένο Δεκέμβριο περιόρισαν εν μέρει μόνο τη λάβα, η οποία τελικά έφτασε στην πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος οδικός άξονας που οδηγεί προς το Γκρίνταβικ έχει κοπεί στη μέση εξαιτίας της ροής της λάβας.

«Μείνετε ενωμένοι»

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σε ζωντανή μετάδοση το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον κάλεσε τον κόσμο να «μείνει ενωμένος και να δείξει συμπόνια προς όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στα σπίτια τους».

Εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση θα εκτονωθεί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «όλα μπορούν να συμβούν», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η λάβα έσπασε τα τείχη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία: Η ηφαιστειακή λάβα έφτασε στα σπίτια-1

 

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις είχαν προηγηθεί της έκρηξης στο ηφαιστειακό σύστημα Σβαρτσένγκι τον Δεκέμβριο.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, χτίστηκαν τείχη γύρω από το ηφαίστειο για να κατευθύνουν τα λιωμένα πετρώματα μακριά από την Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι.

Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΙΜΟ) ανακοίνωσε ότι τα φράγματα είχαν σπάσει σε κάποια σημεία και η λάβα είχε φτάσει στην πόλη, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε πυρκαγιές σε σπίτια και κτήρια.

Δεν υπήρξαν ενδείξεις διακοπής των πτήσεων μετά την έκρηξη. Ο χρωματικός κώδικας αεροπορίας για τη χερσόνησο Ρεϊκιάνες ήταν πορτοκαλί το πρωί της Δευτέρας, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη έκρηξη με «μηδενική ή μικρή εκπομπή τέφρας».

Οι πτήσεις από το κοντινό αεροδρόμιο του Κέφλαβικ εκτελούνταν επίσης κανονικά.

Σχετικά με τη σοβαρότητα των ζημιών, προς το παρόν, είναι αδύνατο να υπολογιστεί, ενώ τα επακόλουθα της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αρκετά σοβαρά» για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα απελευθερώνει αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό.

«Μαύρη μέρα για την Ισλανδία»

Η πρωθυπουργός Κατρίν Τζακομπσντότιρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεδρίασή της σήμερα Δευτέρα θα εξετάσει μέτρα για τη στέγαση των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

«Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα για τον Γκρίνταβικ και για ολόκληρη την Ισλανδία, αλλά ο ήλιος θα ανατείλει ξανά», ανέφερε.

«Μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σοκ και ό,τι άλλο επακολουθήσει. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας», πρόσθεσε.

Πέμπτη έκρηξη από το 2021

Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα έχει αυξηθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», στο υψηλότερο από τα τρία επίπεδα κλίμακας που σηματοδοτεί απειλή εναντίον ανθρώπων, κοινοτήτων, περιουσιών ή του περιβάλλοντος.

Η έκρηξη της Κυριακής είναι η πέμπτη κατά μήκος της χερσονήσου Ρεϊκιάνες από το 2021.

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω στη γνωστή ως Μεσοατλανική Κορυφογραμμή, στο όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη. Η Ισλανδία διαθέτει 33 ενεργά συστήματα ηφαιστείων.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X