Kathimerini.gr
Με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους, οι ρωσικές Αρχές επιτίθενται στους κολοσσούς των social media στους οποίους χρεώνουν «εξτρεμιστική» και «εγκληματική» δράση.
«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta (σ.σ. Facebook), που οδηγεί σε υποκίνηση μίσους και εχθρότητας κατά των Ρώσων, είναι εξωφρενική. Οι ενέργειες της εταιρείας αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του πολέμου πληροφοριών χωρίς κανόνες που έχει κηρυχθεί κατά της χώρας μας. Οι εταιρίες ΜΜΕ έχουν γίνει στρατιώτες της προπαγανδιστικής μηχανής του δυτικού κατεστημένου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ και συνεχίζει: «Απαιτούμε από τις αρχές των ΗΠΑ να σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες του Meta και να λάβουν μέτρα για να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη».
Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα, όπως αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Interfax και αναπαράγει το Reuters, από ρωσικό δικαστήριο να συμπεριλάβει τη μητρική του Facebook, Meta Platforms, μεταξύ των «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Ενώ για έρευνες που έχουν ξεκινήσει από τις ρωσικές Αρχές κατά της εν λόγω εταιρείας κάνει λόγο από την πλευρά του και το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Η ρωσική εισαγγελία φέρεται επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, να έχει ζητήσει από την αρμόδια ρωσική Αρχή εποπτείας των μέσων επικοινωνίας να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram που επίσης εντάσσεται υπό την ομπρέλα της Meta.
Η Meta Platforms είχε γίνει γνωστό νωρίτερα πως επρόκειτο να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να κάνουν αναρτήσεις υπέρ της βίας κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Meta λέγεται πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείτο το Reuters, ήταν έτοιμη να επιτρέψει και αναρτήσεις υπέρ του θανάτου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Δεδομένης της εξελισσόμενης εισβολής στην Ουκρανία, επιφέραμε μια προσωρινή εξαίρεση σε όσους επηρεάζονται από τον πόλεμο για να εκφράσουν τυχόν βίαια συναισθήματα έναντι των ενόπλων δυνάμεων που εισβάλλουν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC, διευκρινίζοντας ωστόσο δεν γίνονται αποδεκτές εκκλήσεις για άσκηση βίας κατά Ρώσων πολιτών.
Η συγκεκριμένη εξαίρεση επιτρέπει σε χρήστες από χώρες όπως την Ουκρανία και την Πολωνία, αλλά και την ίδια τη Ρωσία, να ζητούν τον θάνατο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Λευκορώσου ομολόγου του, Αλεξάνταρ Λουκασένκο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες στους υπαλλήλους ελέγχου σε κάθε πλατφόρμα, θα επιτρέπεται οι χρήστες να ζητούν το τέλος των δύο ηγετών, αρκεί να μην περιλαμβάνουν άλλους στόχους ή να αναφέρονται σε μεθόδους και τοποθεσίες επίθεσης σε βάρος τους…
Εκκλήσεις σε άσκηση βίας κατά Ρώσους θα επιτρέπονται επίσης, αρκεί η ανάρτηση να έχει σαφή αναφορά στην εισβολή στην Ουκρανία.