ΠΗΓΗ: Reuters
Διαφωνίες σχετικά με τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα και τις αποφυλακίσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων έχουν μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με δέκα πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
Οι εν λόγω πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται δύο αξιωματούχοι της Χαμάς και τρεις δυτικοί διπλωμάτες, δήλωσαν στο Reuters ότι οι διαφωνίες αυτές έχουν να κάνουν με τις επιπλέον απαιτήσεις που έχει το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς αποδέχθηκε μια εκδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.
Ολες οι πηγές δήλωσαν ότι η Χαμάς ανησυχεί ιδιαίτερα για την αξίωση του Ισραήλ να διατηρήσει τον στρατό του κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα καθώς και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μια στενή συνοριακή λωρίδα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινός στρατός κατέχει σήμερα τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, ελέγχοντας ουσιαστικά τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Πρόκειται για το μοναδικό πέρασμα του θύλακα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ.
Οι διάδρομοι Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια τους οποίους το Ισραήλ φέρεται να θέλει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία προκειμένου να δεχτεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Φωτ.: Reuters
Η Χαμάς θεωρεί ότι το Ισραήλ άλλαξε τους όρους και τις παραμέτρους του «την τελευταία στιγμή» και ανησυχεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις κάνει θα απαντηθούν με περισσότερες απαιτήσεις, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές. Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι η πρόταση του Ισραήλ τον Μάιο ήταν πως μόνο άοπλοι πολίτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, διασχίζοντας τον διάδρομο Νετζαρίμ. Η νέα πρόταση του Ισραήλ, ωστόσο, που σύμφωνα με την ανακοίνωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια συνάντηση των διαμεσολαβητών στη Ρώμη στις 27 Ιουλίου, ήταν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος και συμφωνημένος μηχανισμός για να διασφαλιστεί αυτό, υπονοώντας ουσιαστικά μια ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο Νετζαρίμ για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση των μαχητών της Χαμάς από νότο προς βορρά και τούμπαλιν.
Ολα αυτά, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την Τρίτη το ταξίδι του στην περιοχή, επιδιώκοντας να φέρει απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις. Μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια νέα αμερικανική πρόταση που αποσκοπεί στη μείωση των διαφωνιών του Ισραήλ και της Χαμάς. Προέτρεψε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.
Ενας δυτικός διπλωμάτης, περιγράφοντας τις τελευταίες απαιτήσεις του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τις αλλαγές που πρότεινε ο Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στους δύο διαδρόμους. Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των πραγμάτων, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με σκοπό να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τους δύο διαδρόμους, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν αλλά και το ποιοι θα είναι αυτοί. Ο Μπλίνκεν απέρριψε επίσης κάθε υπόνοια ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατοχική δύναμη στη Γάζα μακροπρόθεσμα, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι το χρονοδιάγραμμα και ο τόπος αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων είναι πολύ σαφή.
Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος γύρος συνομιλιών αναμένεται στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες, και θα διεξαχθεί και πάλι με βάση την αμερικανική πρόταση. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Αιγύπτου αναμένεται να παραστούν, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Κατάρ αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη πριν μεταβεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ιρανική πηγή ανέφερε ότι ο σεΐχης Μοχάμεντ πρόκειται να επισκεφθεί το Ιράν τη Δευτέρα.