ΠΗΓΗ: Reuters
Η πρόσφατη ουκρανική επιδρομή στο Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, θα μπορούσε να αναγκάσει το Κρεμλίνο να απομακρύνει κάποια στρατεύματα από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, καθώς το Κίεβο πρετοιμάζεται για την αντεπίθεσή του, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα για τη Μόσχα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.
Παρ’ όλο που το Κίεβο αρνείται την οποιαδήποτε ανάμιξη στις προαναφερθείσες επιθέσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μεγαλύτερη διασυνοριακή επιδρομή της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή ενορχηστρώθηκε από ομάδες που ανήκουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και προετοιμάζει το έδαφος για την προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών, τονίζουν οι ειδικοί.
«Οι Ουκρανοί προσπαθούν να σκορπίσουν τους Ρώσους προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να δημιουργήσουν κενά. Οι Ρώσοι αναγκάζονται να στείλουν ενισχύσεις», αναφέρει ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής στο Royal United Services Institute.
Η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι σχεδιάζει να προβεί σε μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, αλλά η Ρωσία έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, χτίζοντας εκτεταμένες οχυρώσεις στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ σημειώθηκαν σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο των μαχών στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από τις πρώτες γραμμές του μετώπου στο βόρειο Χάρκοβο.
«Θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό, αναπτύσσοντας στρατεύματα στο σημείο αλλά και κατά μήκος των συνόρων, παρ’ όλο που είναι πιθανό να μην έρχονται από εκεί οι Ουκρανοί», σημειώνει ο Μέλβιν. Οι ΗΠΑ αναφέρουν από την πλευρά τους ότι «δεν διευκολύνουν ούτε ενθαρρύνουν» ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, τονίζοντας όμως ότι ο τρόπος που οι Ουκρανοί διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο.
Αρκετές παρόμοιες επιχειρήσεις εντός ρωσικού εδάφους έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, και παρ’ όλο που η επιδρομή αυτής της εβδομάδας ήταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, παραμένει αμελητέα εάν τη συγκρίνουμε με τις μάχες της πρώτης γραμμής.
Επιχείρηση «ανασχηματισμού» του πεδίου της μάχης
Ο Αλεξέι Μπαρανόβσκι, εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα της «Λεγεώνας για την Ελευθερία της Ρωσίας» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν υπήρξαν σοβαρές απώλειες και χαρακτήρισε ως παραπληροφόρηση τους ρωσικούς ισχυρισμούς για πολλούς νεκρούς.
Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα παραστρατιωτική ομάδα μαζί με το «Σώμα Ουκρανών Εθελοντών», ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ.
Ο Μπαρανόβσκι δήλωσε πως η ομάδα του αποτελεί μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά αρνήθηκε ότι η επιδρομή συντονίστηκε σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές.
«Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του βασικού στόχου να ανατραπεί το καθεστώς του Πούτιν μέσω των όπλων. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Μαρκ Γκαλεότι, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Mayak Intelligence με έδρα το Λονδίνο, τονίζει ότι η επιδρομή στο Μπέλγκοροντ μοιάζει σαν μια επιχείρηση ανασχηματισμού του πεδίου της μάχης εκ μέρους της Ουκρανίας ενόψει της εαρινής αντεπίθεσης.
«Είναι μια ευκαιρία για να γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι να κάνουν οι Ουκρανοί τη Ρωσία να ανησυχεί για την πιθανότητα εξεγέρσεων μεταξύ των ίδιων της των πολιτών. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως μπορούν και να αναγκάσουν τα ρωσικά στρατεύματα να διασκορπιστούν», εξηγεί ο ειδικός.
Ο Μέλβιν, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι αυτή η επιχείρηση ενδέχεται να ενισχύσει και το ηθικό των Ουκρανών.
Μνήμες από το 2014
Αξιωματούχοι του Κιέβου «μιμήθηκαν» τη ρητορική του Κρεμλίνου αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, καθώς η Μόσχα είχε αρχικά αρνηθεί ότι τα στρατεύματα που εμπλέκονταν ήταν Ρώσοι.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι για την επιδρομή στο Μπέλγκοροντ ευθύνονται «υπόγειες ομάδες ανταρτών» που αποτελούνταν από Ρώσους πολίτες και είπε: «Όπως γνωρίζετε, πωλούνται άρματα μάχης σε κάθε στρατιωτικό κατάστημα της Ρωσίας».
Το σχόλιο αυτό φάνηκε να έγινε ως μια αναφορά σε δήλωση του Πούτιν το 2014 όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρουσία ανδρών στην Κριμαία που φορούσαν στολές του ρωσικού στρατού χωρίς διακριτικά: «Μπορεί οποιοσδήποτε να πάει σε ένα κατάστημα και να πάρε ό,τι στολή θέλει».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για «Λαϊκή Δημοκρατία του Μπέλγκοροντ» – σε μια αναφορά στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ανατολική Ουκρανία το 2014, όταν οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανακήρυξαν ως «λαϊκές δημοκρατίες» τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.
Οι Ουκρανοί κυκλοφόρησαν επίσης το διάσημο βίντεο με τον Ζελένσκι στο Κίεβο να λέει: «Είμαι εδώ» στην αρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αντί για το προεδρικό γραφείο στο Κίεβο, στο φόντο υπήρχε μια πινακίδα καλωσορίσματος στην πόλη του Μπέλγκοροντ.