Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου τα τελευταία 24ωρα, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια επίθεση με χημικά εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά καταγγέλλοντας ουκρανική «προβοκάτσια».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κ.ά. έχουν τις τελευταίες ημέρες εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά από τους Ρώσους εντός των ουκρανικών συνόρων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως εάν όντως λάβει χώρα μια τέτοια επίθεση, εκείνη δεν θα είναι πρωτοφανής αλλά αντιθέτως βγαλμένη μέσα από το ρωσικό «εγχειρίδιο δράσης».
Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια πως έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων στη Συρία (για παράδειγμα στην ανατολική Γκούτα ή Γούτα).
Τι είναι τα χημικά όπλα για τα οποία εκφράζονται ανησυχίες;
Ο Φρανκ Γκάρντνερ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC εξηγεί πως υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες χημικών όπλων:
- Ασφυξιογόνα αέρια (όπως το φωσγένιο, που προκαλούν ασφυξία)
- Κνιδογόνα ή καυστικά αέρια (όπως το αέριο μουστάρδας, που προκαλούν εγκαύματα)
- Νευροτοξικά ή νευροπαραλυτικά αέρια (όπως το Σαρίν, που χτυπούν το νευρικό σύστημα και προκαλούν παράλυση)
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων (Chemical Weapons Convention – CWC) που υπεγράφη το 1993 και τέθηκε σε ισχύ το 1997, η παρασκευή, η αποθήκευση και η χρήση τέτοιου τύπου όπλων απαγορεύονται κατηγορηματικά.
Σημειωτέων πως μιλάμε για δυνητικά φονικές ουσίες που μπορούν να «χτυπήσουν» τον εχθρό πάνω σε βόμβες για παράδειγμα, υπό μορφή αερίων, ατμών, οσμών, σταγονιδίων (τύπου Νόβιτσοκ), σκόνης κ.ά.
Υπενθυμίζεται πως η ρωσική πλευρά έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας που έγιναν με την χρήση τέτοιου τύπου δηλητηρίων (βλέπε υποθέσεις Λιτβινένκο, Σκριπάλ, Ναβάλνι κ.ά.).
Σημειώνεται, βέβαια, ότι χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ευρέως πριν από περίπου έναν αιώνα, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με πληροφορίες από BBC