REUTERS, A.P.
Ενώ κάθε ημέρα που περνάει προβάλλουν καθαρότερα οι διαστάσεις των ανθρωπιστικών, οικολογικών και οικονομικών καταστροφών από την κατάρρευση του ρήγματος στη Νόβα Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, που καθιστούν εφιαλτικά δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.
Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία του Κιέβου, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Χερσώνα εξαιτίας «στοχευμένων πληγμάτων» του ρωσικού πυροβολικού, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς πλημμυροπαθών, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία γίνεται με φουσκωτά σκάφη. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμούς την ώρα που σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του Δνείπερου.
Χθες το πρωί ανακοινώθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή της περασμένης Τρίτης. Οπως δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, πέντε άνθρωποι που μέχρι χθες αγνοούνταν εντοπίστηκαν νεκροί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Χερσώνας ανέφερε ότι περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν πλημμυρίσει, με το 68% να βρίσκεται στην υπό ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη και μόνο το 32% στη δυτική. Το μέσο ύψος του νερού εκτιμάται στα 5,6 μέτρα. Βίντεο διεθνών πρακτορείων που τραβήχτηκαν με drones δείχνουν πλημμυρισμένες κωμοπόλεις όπου το νερό φθάνει στις στέγες των σπιτιών ή και των εκκλησιών, χωρίς ίχνη ανθρώπινης ζωής.
Ο Ζελένσκι στο φράγμα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες τη Χερσώνα, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από το φράγμα, για μια πρώτη, άμεση εκτίμηση των καταστροφών και των επιπτώσεών τους στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τις τοπικές αρχές τον σχεδιασμό για την ασφαλή μεταφορά των πλημμυροπαθών, την παροχή πόσιμου νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και των επιπτώσεων στο οικοσύστημα.
Ενας άλλος, σοβαρός κίνδυνος προέρχεται από τις χιλιάδες νάρκες που αποσπάστηκαν από τα ναρκοπέδια και μεταφέρθηκαν από τα νερά σε χωράφια, δρόμους και οπουδήποτε αλλού μπορεί κανείς να φανταστεί, με τον κίνδυνο της έκρηξης να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Ο Ερικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, τόνισε ότι το πρόβλημα θα διαρκέσει για δεκαετίες, θυμίζοντας ότι το 2015 ανακαλύφθηκαν στη Δανία νάρκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που παρέμεναν ενεργές.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο και στρατιώτη από την πρώτη γραμμή του μετώπου, ανέφερε ότι η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται από χθες σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο τη Ζαπορίζια, κάτι που αργότερα διέψευσε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σφοδρές συγκρούσεις «σε πολλά σημεία του μετώπου», με τους Ουκρανούς να έχουν την πρωτοβουλία στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Την ίδια ώρα, το Κίεβο έκανε γνωστό ότι εξαιτίας της πλημμύρας οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή της Χερσώνας κατά περίπου 15 χιλιόμετρα πίσω από τις θέσεις που κατείχαν μέχρι την Τρίτη. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε τη νύχτα τέσσερα κύματα επιθέσεων στην αμυντική γραμμή των Ρώσων, αλλά απέτυχε.