ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βροχή» πυραυλικών επιθέσεων από τη Μόσχα

Νεκροί τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έκανε χριστουγεννιάτικη παύση, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις, με τις δυνάμεις του να εξαπολύουν περισσότερες από 40 επιθέσεις με πυραύλους την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο Στρατός της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν νωρίς τη Δευτέρα από πτώση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, καθώς επιτέθηκε σε βάση στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας.

 

 

Ηταν η δεύτερη επίθεση στη βάση αυτό τον μήνα. Η βάση, κοντά στην πόλη Σαράτοφ, περίπου 730 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, χτυπήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενώ την ίδια ημέρα είχε πληγεί και άλλη αεροπορική βάση σε ρωσικό έδαφος.

 

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πρόκειται να εξοπλιστούν εκ νέου με νέους υπερηχητικούς πυραύλους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλείται στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις· προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».

Ο στόλος των βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας αποτελεί μέρος της πυρηνικής τριάδας της και είναι ικανός να εκτοξεύει πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους.

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν την Κυριακή είπε και πάλι ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους της διότι απέτυχαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, μια στάση που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως απορρίψει δεδομένων των ανελέητων ρωσικών επιθέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, ανέφερε ότι ο Πούτιν πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία ήταν αυτή που δεν ήθελε συνομιλίες.

«Η Ρωσία επιτέθηκε μόνη της στην Ουκρανία και σκοτώνει πολίτες», έγραψε στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις· προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».

Στο μεταξύ, οι ρωσικές επιθέσεις στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχουν αφήσει εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα έχει ως στόχο να κάνει τις τελευταίες μέρες του 2022 σκοτεινές και δύσκολες.

«Η Ρωσία έχασε ό,τι μπορούσε φέτος… Ξέρω ότι το σκοτάδι δεν θα μας εμποδίσει να οδηγήσουμε τους κατακτητές σε νέες ήττες. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο» είπε σε ομιλία του την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Ουκρανία γιορτάζει παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, όπως και η Ρωσία. Ωστόσο, φέτος ορισμένοι ορθόδοξοι Ουκρανοί αποφάσισαν να γιορτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου και Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι και του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, εξέδωσαν ευχές για τα Χριστούγεννα την Κυριακή.

Ένα δεντράκι που θυμίζει Χριστούγεννα στα χαρακώματα της Μπακμούτ στην Ουκρανία. (©Reuters)

Ιερέας ευλογεί τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στα ρωσικά σύνορα κοντά στο Χάρκοβο. (©Α.Ρ.)

Συγγενείς στρατιωτών του Τάγματος του Αζόφ, που συνελήφθησαν από τους Ρώσους τον Μάιο μετά την πτώση της Μαριούπολης, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο Κίεβο, απαιτώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων. (©Α.Ρ.)

Στα μέτωπα των μαχών

Ο Στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις προηγούμενες 24 ώρες δεκάδες πόλεις στις περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

«Στην περιοχή της Χερσώνας, ο εχθρός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Ντνίπρο», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε σχεδόν 20 ρωσικούς στόχους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν περίπου 60 Ουκρανούς στρατιώτες την προηγούμενη ημέρα κατά μήκος της γραμμής επαφής Κουπιάνσκ-Λίμαν και κατέστρεψαν πολλά τμήματα του ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το Κρεμλίνο λέει ότι θα πολεμήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι εδαφικοί του στόχοι, ενώ το Κίεβο λέει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα.

Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση πλησιάζει σε επικίνδυνο επίπεδο, ο Πούτιν την Κυριακή είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο».

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία στον «πόλεμο κατοχής αυτοκρατορικού τύπου».

Το μέλος του ουκρανικού Στρατού, Λεονίντ Ονιστσένκο, 63 ετών, μιλά στην οικογένειά του κατά τη διάρκεια εορταστικού δείπνου Χριστουγέννων, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στην Κοστιαντινίβκα της Ουκρανίας. (©Reuters)

Οι πύραυλοι από τη Λευκορωσία

Τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και συστήματα αεράμυνας S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία και είναι έτοιμα για επιχειρήσεις, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Λευκορωσίας.

«Αυτοί οι τύποι όπλων βρίσκονται σήμερα σε ετοιμότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου, Λεονίντ Κασίνσκι, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεν ήταν σαφές πόσα από τα συστήματα Iskander είχαν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, αφού ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα προμήθευε το Μινσκ με αυτά αλλά και τα συστήματα αεράμυνας.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε το Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου, εγείροντας εικασίες στο Κίεβο ότι θα πίεζε τη Λευκορωσία να συμμετάσχει σε μια νέα επίθεση στην παραπαίουσα εισβολή του.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως ορμητήριο εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο, ενώ παρατηρείται μια αυξανόμενη ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες.

Το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων με την κωδική ονομασία «SS-26 Stone» από το ΝΑΤΟ, αντικατέστησε το Scud της σοβιετικής εποχής. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι έχουν βεληνεκές έως και 500 χλμ. και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Το σύστημα S-400 είναι ένα ρωσικό κινητό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων εδάφους-αέρος ικανό να αναχαιτίζει αεροσκάφη, drones, πυραύλους κρουζ, ενώ έχει αμυντική ικανότητα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση