ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο άνθρωπος που υποκινεί την ακροδεξιά βία στην Αγγλία

Ο Τόμι Ρόμπινσον, ιδρυτής της αντιμεταναστευτικής οργάνωσης English Defence League (EDL), ενορχηστρώνει τις ακροδεξιές συγκεντρώσεις ενώ παραθερίζει στην Kύπρο

Kathimerini.gr

Δεν έχει τέλος η έξαρση της αντιμεταναστευτικής βίας στην Αγγλία. Η πρόσφατη τραγική δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών που βρίσκονταν σε μάθημα χορού στο Σάουθπορτ της Αγγλίας, έγινε η αφορμή για το ξέσπασμα πρωτοφανών σε έκταση επεισοδίων από ακροδεξιούς κύκλους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το Σάουθπορτ, όμως σύντομα, η βία μεταφέρθηκε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο, στο Χάρτλπουλ και στο Μάντσεστερ. Το περασμένο Σαβββατοκύριακο εκτενή επεισόδια καταγράφηκαν και σε Ρόδεραμ, Νότιο Γιορκσάιρ, Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ, ενώ σημειώθηκαν δύο επιθέσεις σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμοί.

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας των τριών κοριτσιών, ξεκίνησε μια πρωτοφανής διαδικτυακή παραπληροφόρηση ότι ο δράστης είναι «μουσουλμάνος μετανάστης» και ότι δήθεν ονομάζεται «Αλί Αλ – Σακάτι». Οι αρχές διέψευσαν αυτούς τους ισχυρισμούς: ο 17χρονος δράστης ονομάζεται Αξελ Ρουντακουμπάνα, έχει καταγωγή από τη Ρουάντα και γεννήθηκε στην Ουαλία. Μικρή σημασία είχε όμως αυτό, αφού η παραπληροφόρηση διαδόθηκε από το TikTok, το X, το Facebook και το Telegram, οδηγώντας στα εκτενή επεισόδια.


«Μαζικές απελάσεις τώρα» ζητούσε με ανάρτησή του στο Χ ο Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος θεωρείται από τα διεθνή ΜΜΕ ως ο κύριος υποκινητής των συγκεντρώσεων. Φωτογραφία: Reuters 

Ο Τόμι Ρόμπινσον θεωρείται από τα διεθνή ΜΜΕ ως ο κύριος υποκινητής αυτών των συγκεντρώσεων. Κι ας μην βρίσκεται καν αυτές τις ημέρες στην Αγγλία, καθώς παραθερίζει στη Μεσόγειο. Το πληκτρολόγιό του αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τη μη αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας.

Η διαγραφή από το Twitter και ο Ελον Μασκ

Το πραγματικό όνομα του 41χρονου ακροδεξιού Ρόμπινσον είναι Στέφεν Γιάξλεϊ-Λένον. Το 2009 ίδρυσε την αντιισλαμική, αντιμεταναστευτική οργάνωση English Defence League (EDL). Σύντομα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω του καθώς κατηγορήθηκε ότι υποκινούσε ένα κλίμα φόβου και διχασμού. Η οργάνωση επίσημα φαίνεται πως δεν είναι ενεργή από το 2018, ενώ ο Ρόμπινσον παραιτήθηκε από αρχηγός της το 2013. Κι όμως η επιρροή του εξακολουθεί να είναι μεγάλη στους ακροδεξιούς κύκλους.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης EDL, Τόμι Ρόμπινσον, στην ακροδεξιά συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 27 Ιουλίου και οδήγησε σε 100 συλλήψεις. Mια ημέρα μετά έφυγε από την Αγγλία. Φωτογραφία: Reuters

Τον Μάρτιο του 2018 του απαγορεύτηκε η παρουσία στο Χ (πρώην Twitter). Η απαγόρευση ήρθη τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου ο Ελον Μασκ απέκτησε τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Guardian o Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέικ Τάπερ, «η αναβίωση της ακροδεξιάς βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέρει οφείλεται σύμφωνα με ερευνητές, στην απόφαση του Ελον Μασκ να επιτρέψει σε φιγούρες όπως ο Τόμι Ρόμπινσον να επιστρέψουν στην πλατφόρμα Χ».

«Υπάρχει λόγος που το κράτος με φοβάται»

Οταν ο Ρόμπινσον δήλωσε ότι παραιτείται από την EDL, ανέφερε ότι «αναγνωρίζει τους κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού και τη συνεχιζόμενη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ισλαμική ιδεολογία όχι με βία αλλά με καλύτερες, δημοκρατικές ιδέες». Οταν ρωτήθηκε από τον Guardian για το ότι αποκάλεσε το Ισλαμ «φασιστική και βίαιη» θρησκεία, σήκωσε ψηλά τα χέρια και ζήτησε συγγνώμη.

«Σταματήστε την εισβολή» και «Παράνομοι έξω» γράφουν ορισμένα από τα πλακάτ που κρατάνε διαμαρτυρόμενοι στο Ρόδεραμ. Φωτογραφία: Reuters

Η συγγνώμη όμως ήταν υποκριτική, καθώς το 2015 παρευρέθηκε σε εκδήλωση, στην Ολλανδία, του βρετανικού παρακλαδιού της γερμανικής αντιμεταναστευτικής οργάνωσης Pegida, όπου ανέφερε πως «υπάρxει λόγος που το κράτος με φοβάται στην Αγγλία. Είναι επειδή μπορούμε να φέρουμε μαζί ανθρώπους και μαζί πρόκειται να μπούμε σε μια νέα εποχή στην Ευρώπη, όπου όλοι θα ενωθούν ενάντια στην ισλαμοποίηση των χωρών μας». To 2016 ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρακολουθήσει το Euro φορώντας μια μπλούζα που χλεύαζε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για την καναδική ακροδεξιά ιστοσελίδα Rebel News ενώ έγραψε βιβλία όπως το «Γιατί οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν για το Ισλάμ».

«Διακοπές στην Κύπρο»

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της εφημερίδας «Times», ο Ρόμπινσον έφυγε από την Αγγλία την Κυριακή 28 Ιουλίου. Την περασμένη Τρίτη ήταν στην Ισπανία, ενώ βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, «πιστεύεται ότι έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να απολαύσει τις διακοπές με τα παιδιά του, ενώ συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άλλα διεθνή ΜΜΕ, ο Ρόμπινσον παραθερίζει αυτές τις ημέρες στην Αγία Νάπα της Κύπρου.Η αστυνομία του Μερσεϊσάιντ, πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της EDL, της οποίας ηγείτο ο Ρόμπινσον, ήταν μεταξύ των υπευθύνων για τον τραυματισμό περισσότερων από 50 αστυνομικών και την τρομοκράτηση μουσουλμάνων πιστών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Σάουθπορτ.

Σύμφωνα με τους Times, έφυγε από τη χώρα, αφότου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση χωρίς όρους. Είχε προηγηθεί έλεγχος της αστυνομίας βάσει των νόμων περί τρομοκρατίας στον τερματικό σταθμό Eurotunnel στο Φολκστάουν του Κεντ. Βάσει των Times, θα εμφανιζόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την επόμενη ημέρα για φερόμενη διαδικασία περιφρόνησης των αρχών.

Αλλωστε, όπως αναγράφεται στο ρεπορτάζ, «η αστυνομία του Μερσεϊσάιντ, πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της EDL, της οποίας ηγείτο ο Ρόμπινσον, ήταν μεταξύ των υπευθύνων για τον τραυματισμό περισσότερων από 50 αστυνομικών και την τρομοκράτηση μουσουλμάνων πιστών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Σάουθπορτ».

Νομικές περιπέτειες

Ο Ρόμπινσον έχει φυλακιστεί συνολικά τέσσερις φορές. Το 2011 καταδικάστηκε για βιαιοπραγία εναντίον ενός μέλους της EDL. Την επόμενη χρονιά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών επειδή χρησιμοποίησε το διαβατήριο ενός φίλου του για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να υπερκεράσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί.

Ακροδεξιοί επιτίθενται σε αστυνομικές δυνάμεις στο Ρόδεραμ. Φωτογραφία: Reuters

To 2018 φυλακίστηκε για περιφρόνηση δικαστηρίου, όταν προχώρησε σε ζωντανή κάλυψη στο Facebook μιας δίκης που αφορούσε μέλη συμμορίας προαγωγών. Η κατηγορία που του επιβλήθηκε προκάλεσε διεθνείς κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας τη φήμη του Ρόμπινσον σε ένα ευρύ ακροδεξιό ακροατήριο. Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, έχει κληθεί να καταβάλει αποζημίωση 100.000 λιρών σε έφηβο Σύρο πρόσφυγα τον οποίο κατηγόρησε ψευδώς ως βίαιο κακοποιό. Μάλιστα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κι αν κριθεί ένοχος για ασέβεια, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.

«Να δείξουμε την οργή μας στην κυβέρνηση»

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ρόμπινσον παρότι δεν βρίσκεται στην Αγγλία, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από tweets. Σε ένα από αυτά, δημοσίευσε εικόνες από τη μαζική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, όπου νεαροί κουκουλοφόροι άντρες εικονίζονται να πυρπολούν ένα αστυνομικό όχημα.

Σε άλλο του πρόσφατο tweet, έγραψε προς τους 877.000 ακολούθους του «Μαζικές απελάσεις τώρα» πως «οι Βρετανοί είναι θυμωμένοι, προδομένοι από την κυβέρνησή τους, η ασφάλεια των παιδιών μας έχει αφαιρεθεί από εμάς». Σε άλλο του tweet σχολίασε πως «τα μέσα ενημέρωσης μας λένε ψέματα και οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί μέχρι θανάτου την αστυνόμευση δύο επιπέδων… Αυτό είναι το Σάουθπορτ τώρα. Οι άνθρωποι βαρέθηκαν».

Σε πρόσφατο tweet ο Τόμι Ρόμπινσον έγραψε πως «τα μέσα ενημέρωσης μας λένε ψέματα και οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί μέχρι θανάτου την αστυνόμευση δύο επιπέδων… Αυτό είναι το Σάουθπορτ τώρα. Οι άνθρωποι βαρέθηκαν».

Το δεξί χέρι του Ρόμπινσον, ο Ντάνι Τόμο, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ντάντιελ Τόμας, έγραψε πρόσφατα στο Twitter: «Συναντηθείτε αύριο έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ για να δείξουμε την οργή μας στην κυβέρνηση για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τους θεωρούμε υπεύθυνους». Ο Ρόμπινσον κοινοποίησε το κάλεσμα του Τόμας.

Σκηνή από τα επεισόδια στο Ρόδεραμ. Φωτογραφία: Reuters

Ο Αλαν Τζόους της Red Flare, μιας ερευνητικής ομάδας που παρακολουθεί την Ακροδεξιά, δήλωσε στους Times πως «αυτό που έχουμε τώρα, είναι μια σειρά αλληλοεπικαλυπτόμενων δικτύων όπου μηνύματα όπως του Τόμας μπορούν να εξαπλωθούν ιογενώς. Η διαμαρτυρία στο Λονδίνο, στην οποία έγιναν 100 συλλήψεις, έγινε με κάλεσμα του Ντάνιελ Τόμας».

Κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκδήλωσης, οι διαδηλωτές φώναζαν «Ω Τόμι Ρόμπινσον». Ενας από τους παρευρισκόμενους φορούσε μπλούζα που έγραφε «Νάιτζελ Φάρατζ για πρωθυπουργός, Τόμι Ρόμπινσον για υπουργός Εσωτερικών». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νάιτζελ Φάρατζ ανήρτησε πρόσφατα βίντεο, όπου αναρωτιόταν «αν η αλήθεια αποκρύπτεται από εμάς», αναφερόμενος στην ταυτότητα του 17χρονου δράστη.

«Εμείς είμαστε τα μέσα ενημέρωσης τώρα»

Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, όπου παρευρέθηκαν υποστηρικτές του Ρόμπινσον. Εκεί μίλησε και η Σάμι Γούντχαουζ, 39 ετών, η οποία παρουσιάστηκε από τον Ρόμπινσον ως υπάλληλος της Urban Scoop, μιας ιστοσελίδας που υποστηρίζει πως παρέχει «αμερόληπτο και απαλλαγμένο από εταιρείες δημοσιογραφικό περιεχόμενο». Σύμφωνα με τους Times, ο ιστότοπος «ελέγχεται από στενό συνεργάτη του Ρόμπινσον και συγκεντρώνει κεφάλαια για τον ακτιβισμό του».

Η πρώτη δημοσιογραφική αποστολή της Γούντχαουζ ήταν τα επεισόδια στο Σάουθπορτ. Η ίδια επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο δράστης δήθεν ονομάζεται «Αλί Αλ – Σακάτι», ενώ υποστήριξε πως οι άνθρωποι μιλούσαν για «εμφύλιο πόλεμο» που εξαπλώνεται στη χώρα. Αργότερα, ο Ρόμπινσον, μέσω tweet, έγραψε αναφερόμενος στην Γουντχάουζ: «Συγχαρητήρια για το ξεκίνημά σου στη δημοσιογραφία των πολιτών, εμείς είμαστε τα μέσα ενημέρωσης τώρα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X