ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε ανοίγει την «πίσω πόρτα» στον Ορμπαν για την Ουκρανία

Πηγές των FT αποκαλύπτουν το «ντιλ» που προτείνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός στον Ούγγρο ομόλογό του για να άρει το βέτο στον δρόμο προς τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποσχέθηκε στον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπαν, μια «διέξοδο» από δραστηριότητες του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας, εάν ο πρώτος τελικά γίνει γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για μία δέσμευση που στόχο έχει την άρση του βέτο της Βουδαπέστης στην υποψηφιότητα Ρούτε για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ρούτε έχει τη στήριξη των 29 εκ των 32 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αλλά τον δρόμο του προς το αξίωμα του γενικού γραμματέα «μπλοκάρει» εδώ και μήνες η Ουγγαρία, η οποία είναι το πιο φίλα προσκείμενο προς τη Ρωσία μέλος της Συμμαχίας.

Η δέσμευση για «opt-out»

Ο Ρούτε και ο Ορμπαν, οι οποίοι έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, συναντήθηκαν στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, εγείροντας προσδοκίες ότι θα μπορούσε να αρθεί σύντομα η εναντίωση της Βουδαπέστης στο να αναλάβει γενικός γραμματέας ο Ολλανδός πρωθυπουργός, κάτι για το οποίο χρειάζεται ομόφωνη στήριξη από τα κράτη – μέλη.

Ο Ρούτε υποσχέθηκε ότι, στο πλαίσιο της θητείας του, η Ουγγαρία θα έχει την επιλογή (opt-out) να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ που στόχο έχουν τη στήριξη της Ουκρανίας και που λαμβάνουν χώρα εκτός των εδαφών της Συμμαχίας, όπως αναφέρουν στους Financial Times δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Ο Ορμπαν εμφανίζεται εδώ και καιρό αντίθετος στη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Εκπρόσωπος του Ρούτε δήλωσε ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» με τον Ορμπαν το απόγευμα της Δευτέρας και μίλησαν κυρίως για τα αποτελέσματα μιας συνάντησης μεταξύ του Γενς Στόλτενμπεργκ και του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Ρούτε θα επιβεβαιώσει γραπτώς στον κ. Ορμπαν όσα συζήτησαν. Ηταν μια καλή και ανοιχτή συζήτηση και οι δυο τους συμφώνησαν να εστιάσουν στο μέλλον», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, κάποιο σχόλιο από εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση Ορμπαν – Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στον Ορμπαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα επιλογής για μη συμμετοχή σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας, όπως π.χ. το σχέδιο της Συμμαχίας να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο, στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών καθώς και στη μακροπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη της εμπόλεμης χώρας.

«Νομίζω πως αυτή είναι μία καλή λύση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ χωρίς εμπόδια από την Ουγγαρία», είχε δηλώσει τότε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Ρούτε και Ορμπαν χθες το βράδυ, στο περιθώριο των συζητήσεων των 27 της Ε.Ε. για το ποιοι θα αναλάβουν τα ανώτατα αξιώματα του μπλοκ τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν ζήτησε συγγνώμη για παλαιότερα σχόλια σχετικά με τον Ορμπαν σε Συνόδους των Βρυξελλών, όπως αναφέρει μία από τις πηγές των FT.

Σημειώνεται ότι ο Ρούτε έχει συγκρουστεί με τον Ορμπαν σε ό,τι αφορά τη σκληρή γραμμή που υιοθετεί ο δεύτερος απέναντι σε ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία και οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ουγγαρία.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος»

Παρ’ όλα αυτά, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, ο ίδιος ο Ρούτε δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την πιθανότητα η Ουγγαρία να τερματίσει την εναντίωσή της στην προοπτική να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Ιούλιο αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Χάγη, έχει ήδη την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά, εκτός από την Ουγγαρία, ο Ρούτε δεν έχει λάβει επίσημα τη στήριξη της Σλοβακίας και της Ρουμανίας, ο πρόεδρος της οποίας, Κλάους Γιοχάνις, είχε μάλιστα θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα για διάδοχος του Στόλτενμπεργκ.

Ο Ρούτε δήλωσε ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει το φιλελεύθερο κόμμα του αλλά και τον ακροδεξιό Χερτ Βίλντερς, θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει πλήρως την πορεία του στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», πρόσθεσε. «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή».

Με πληροφορίες από Financial Times, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση