ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπλίνκεν: Ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν πρέπει να οδηγήσει σε σύγκρουση

«Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα φαίνεται ότι σταθεροποιεί τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg

Kathimerini.gr

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ, ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο, έδωσε συνέντευξη τύπου όπου στάθηκε στην ανάγκη οι δυο πλευρές να μην οδηγηθούν σε σύγκρουση, πάρα τον ανταγωνισμό που διέπει την σχέση τους.

Ο Μπλίνκεν αφού είπε πρώτα ότι έγινε μια περιεκτική συζήτηση για τις παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου «του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», επανέλαβε ότι οι δυο μεγάλες δυνάμεις δεν πρέπει να συγκρουστούν σε στρατιωτικό επίπεδο. Ερχόμενος στο φλέγον ζήτημα της Ταϊβάν, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ για τη «Μια Κίνα». Το Πεκίνο στη βάση της πολιτικής αυτής θεωρεί την Ταϊβάν 21η επαρχία της. Να σημειωθεί πως και η ίδια η Ταϊβάν (που ονομάζεται «Δημοκρατία της Κίνας») έχει και αυτή το δικό της δόγμα της Μίας Κίνας, υποστηρίζοντας ότι όντως υπάρχει μόνο μία Κίνα, της οποίας η «νόμιμη εν εξορία» κυβέρνηση έχει ως έδρα της την Ταϊπέι.

«Αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει», είπε. «Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αλλαγή του status quo. Ωστόσο ανέφερε ότι έθεσε στον πρόεδρο Σι τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις «προκλητικές ενέργειες» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν.

Όσον αφορά το ζήτημα του εμπορικού ανταγωνισμού, ο Μπλίνκεν αμφισβήτησε την εκτίμηση του Πεκίνου οι ΗΠΑ «προσπαθούν να τους περιορίσουν οικονομικά».

«Τα γεγονότα απλά διαψεύδουν αυτή την πρόταση». Η ευρεία οικονομική επιτυχία της Κίνας ωφελεί επίσης τις ΗΠΑ – αλλά ορισμένες συγκεκριμένες τεχνολογίες πρέπει να προστατευθούν για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας», τόνισε.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια συνολικά σταθερή σινοαμερικανική σχέση, διότι έχει αντίκτυπο στο μέλλον και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας», είπε από την πλευρά του νωρίτερα ο Σι στον Μπλίνκεν σύμφωνα με ένα κινεζικό κείμενο της συνάντησης.

«Η Κίνα σέβεται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών . Ομοίως, (οι ΗΠΑ) πρέπει επίσης να σέβονται την Κίνα και να μην βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της», πρόσθεσε ο Σι.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα φαίνεται ότι σταθεροποιεί τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ο Αμερικανός διπλωμάτης κάθισε δίπλα στον Σι θεωρείται ως βασικό μέτρο επιτυχίας της επίσκεψής του και αυξάνει τις προσδοκίες ότι οι σχέσεις τους θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση