REUTERS, A.P.
Ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και τα 2,2 εκατομμύρια των κατοίκων της «ωθούνται προς την άβυσσο», σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεκινήσει την εισβολή χερσαίων δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της Χαμάς και την εξουδετέρωση της ηγεσίας της.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνεδρίαση της διευρυμένης κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος το Σάββατο είχε επισκεφθεί στρατεύματα στα σύνορα με την παλαιστινιακή Λωρίδα, δήλωσε: «Είδα τους εκπληκτικούς στρατιώτες μας στο μέτωπο… Είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση ανά πάσα στιγμή για να νικήσουν τα ανθρωπόμορφα τέρατα που ξεσηκώθηκαν για να μας καταστρέψουν».
Κακοκαιρία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους, κεντρικός στόχος της εισβολής θα είναι ο αποκεφαλισμός του στρατιωτικού και διοικητικού μηχανισμού της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης στη Γάζα. «Είναι ένας μελλοθάνατος που πηγαίνει για εκτέλεση», δήλωσε για τον Σινουάρ ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεκτ. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εισβολή επρόκειτο να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά καθυστέρησε γιατί η ορατότητα ήταν κακή λόγω δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών. Κάτι, πάντως, το οποίο απέρριψε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.
Χθες ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέο τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους που ζουν στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον νότο για να μη βρεθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν όντως προς τις νότιες πόλεις Ντέιρ Ελ Μπαλά, Χαν Γιούνις και Ράφα, άλλοι όμως επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους αφού κανένα σημείο της Λωρίδας δεν είναι ασφαλές. Σύμφωνα με βίντεο της Χαμάς, τη γνησιότητα του οποίου επιβεβαίωσε το BBC, 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από ισραηλινή βόμβα που έπληξε κονβόι εκτοπισμένων που όδευαν προς τον νότο. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανέφερε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί, καταφεύγοντας σε σχολεία της υπηρεσίας, αυλές νοσοκομείων και ανοιχτούς χώρους.
Σε πλήρη ετοιμότητα, τα ισραηλινά στρατεύματα αναμένουν το σήμα για την επιχείρηση εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας. [A.P. Photo/Ohad Zwigenberg]
Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 2.450 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 724 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε απάντηση των φονικών επιδρομών της Χαμάς που σκότωσαν 1.400 Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων 286 στρατιωτών. Τα θύματα στις γραμμές των Παλαιστινίων συσσωρεύονταν με τέτοιο ρυθμό που οι Αρχές της Γάζας αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν φορτηγά ψυγεία για παγωτά, καθώς τα νεκροτομεία αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε ότι η εντολή του Ισραήλ για εκκένωση νοσοκομείων της Γάζας ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» για ασθενείς και νεογέννητα, ενώ ο ΟΗΕ αποδοκίμασε την ολοκληρωτική πολιορκία, που άφησε τους Παλαιστίνιους χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Χθες ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατς ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου συμφωνήθηκε να αποκατασταθεί η παροχή νερού, ενώ αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι το ίδιο θα συμβεί με τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης για την αποτροπή των χειρότερων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., αν και καταδίκασαν εκ νέου «τις βάρβαρες, τυφλές, τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» και αναγνώρισαν «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», έσπευσαν να προσθέσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει «στο πλαίσιο του διεθνούς και ανθρωπιστικού νόμου» και τόνισαν «τη σημασία να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των αμάχων». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο από τον Τζο Μπάιντεν και τον Αντονι Μπλίνκεν. Από το Κάιρο της Αιγύπτου, τελευταίο μέχρι στιγμής σταθμό της μεγάλης περιοδείας του σε επτά χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το Ισραήλ οφείλει να πάρει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφύγει τις απώλειες αμάχων». Προηγουμένως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ.
Ο Μπλίνκεν στο Κάιρο
Στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Σίσι δήλωσε ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα υπερέβη κατά πολύ τα όρια της αυτοάμυνας και έχει μετατραπεί σε «συλλογική τιμωρία» ενός ολόκληρου λαού. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Σίσι τόνισε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την εξώθηση, από το Ισραήλ, των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να εγκατασταθούν στο Σινά, προσθέτοντας ότι η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνησή του. Στρατεύματα της Αιγύπτου έχουν αναπτυχθεί στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, ενώ εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους περιμένουν το πράσινο φως για να μπουν στη Λωρίδα.
Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν οι φόβοι για άνοιγμα δεύτερου πολεμικού μετώπου στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς ξέσπασε εντατική ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα ένας Ισραηλινός πολίτης και δύο μαχητές της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης να χάσουν τη ζωή τους. Εξάλλου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε στο Κατάρ με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και η Τεχεράνη απείλησε το Ισραήλ ότι θα έχει συνέπειες αν κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.