REUTERS, A.P.
«Βρισκόμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας». Με αυτά τα λόγια ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ιτζίκ Κοέν περιέγραφε χθες την εικόνα των επιχειρήσεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα, καθώς τα στρατεύματά του προωθούνταν, αργά αλλά σταθερά, από τρεις κατευθύνσεις, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την πόλη: από βορειοανατολικά, έχοντας περάσει (και σε ένα βαθμό ισοπεδώσει) την παλαιστινιακή κωμόπολη Μπέιτ Χανούν, από βορειοδυτικά, κινούμενα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, και από νότια, κατά μήκος της κεντρικής οδού Σαλαντίν, που διασχίζει ολόκληρη τη Λωρίδα συνδέοντας το νότιο με το βόρειο τμήμα της.
Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα συναντούν σφοδρή αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που επιτίθενται στα άρματα μάχης και στα οχήματα πεζικού των εισβολέων με αντιαρματικά πυρά και όλμους. Ειδικά η Χαμάς κάνει χρήση των υπόγειων τούνελ που έχει κατασκευάσει, μέσα από τα οποία βγαίνουν μαχητές της, εκτοξεύουν πυρά κατά των εχθρικών δυνάμεων και εξαφανίζονται ξανά. Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ανέφερε χθες ότι 18 στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί κατά τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές απώλειες της Χαμάς – διάφορες πηγές τις εκτιμούσαν σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες νεκρούς. Υπολογίζεται ότι η ισλαμική οργάνωση διαθέτει περίπου 30.000 μαχητές. Πρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τις ισραηλινές επιχειρήσεις είναι η ανησυχία για την τύχη των σχεδόν 240 ομήρων που εκτιμάται ότι κρατάει η Χαμάς, κυρίως στα υπόγεια τούνελ της.
Στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους από τις παγίδες που έχει στήσει η Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό της Γάζας, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ συνεχίζει τους καταιγιστικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στην παλαιστινιακή Λωρίδα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υπουργείων Υγείας της Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, τουλάχιστον 9.061 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μόνο από τους προχθεσινούς βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, που πυροδότησαν σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, σκοτώθηκαν 195 άνθρωποι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Χαμάς – αριθμός που δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιορδανίας, το Μπαχρέιν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ και διέκοψε τις οικονομικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι οι «προδήλως δυσανάλογες επιθέσεις» του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ενώ ειδικοί εισηγητές του διεθνούς οργανισμού απηύθυναν έκκληση για εκεχειρία, τονίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή γενοκτονίας».
Καθώς ενισχύονται στη διεθνή σκηνή οι πιέσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Αμερικανός πρόεδρος διαφοροποίησε τη στάση του. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση» (των εχθροπραξιών), δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη Μινεάπολη, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προεκλογική εκστρατεία του, ύστερα από παρέμβαση μιας Αμερικανοεβραίας ραβίνου που διέκοψε την ομιλία του. Εξω από τον χώρο της εκδήλωσης ακτιβιστές που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από ξένες κυβερνήσεις να στείλουν πλωτά νοσοκομεία στη Γάζα για να περιθάλψουν Παλαιστίνιους τραυματίες, κάτι που ήδη έχει δεσμευθεί να πράξει η Γαλλία.
Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες μεταφέρθηκαν μέσω του μεθοριακού σταθμού της Ράφα στη γειτονική Αίγυπτο. Μαζί με αυτούς κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Γάζα περίπου 400 ξένοι υπήκοοι, ανάμεσά τους και 16 Ελληνες, που ήρθαν να προστεθούν στους 335 απεγκλωβισμένους της προηγούμενης ημέρας. Στο Βερολίνο, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται στο εξής οι κάθε είδους δραστηριότητες της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Γερμανία, όπως και του δικτύου αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους «Σαμιντούν», το οποίο κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για αντισημιτισμό.
Εντείνονται οι επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Οχθη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου καταγράφει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (OCHA), επιβεβαιώνοντας ότι 820 Παλαιστίνιοι εκτοπίσθηκαν από τις κατοικίες τους στη Δυτική Οχθη από τις αρχές Οκτωβρίου.
Ο μέσος όρος ημερήσιων επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων αυξήθηκε από τρεις σε επτά την ημέρα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ κατέγραψε 171 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων αυτή τη χρονική περίοδο. Οι επιθέσεις Ισραηλινών κατοίκων παράνομων εποικισμών οδήγησαν στον θάνατο αμάχων και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων των Παλαιστινίων κατοίκων.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάτοικος και ο ίδιος εποικισμού στη Δυτική Οχθη, ανέφερε ότι παρήγγειλε 10.000 πολεμικά τουφέκια προκειμένου να οπλισθούν οι Ισραηλινοί πολίτες –συμπεριλαμβανομένων και των εποίκων– μετά την επίθεση της Χαμάς. Σε μήνυμά του στο Twitter/X στις 11 Οκτωβρίου, ο Μπεν-Γκβιρ είχε αποκαλύψει ότι 900 αυτόματα τουφέκια είχαν μοιρασθεί σε περιοχές στα βόρεια των Κατεχομένων, για να δεσμευθεί τότε ότι «χιλιάδες άλλα» θα παραδίδονταν σε Ισραηλινούς.
Οι επιθέσεις ένοπλων εποίκων έχουν προκαλέσει τον θάνατο 29 Παλαιστινίων φέτος, σύμφωνα με την OCHA. Η Ουάσιγκτον έχει καταδικάσει τη βίαιη δράση των εποίκων στη Δυτική Οχθη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση κατήγγειλε την Τρίτη «την τρομοκρατία των εποίκων», η οποία απειλεί να «κλιμακώσει επικίνδυνα τη σύρραξη». Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η δημοτικότητα της Χαμάς έχει ενισχυθεί σημαντικά μεταξύ των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης.
Η φετινή χρονιά έχει ήδη αποδειχθεί η πλέον αιματηρή των τελευταίων 15 ετών για τους κατοίκους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με 200 Παλαιστινίους νεκρούς και 26 Ισραηλινούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι θάνατοι Παλαιστινίων οφείλονται σε ισραηλινά στρατιωτικά πυρά μικρών όπλων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με τους εποίκους να ευθύνονται για τις υπόλοιπες δολοφονίες, που είναι περίπου 40.
Οι επιθετικές –και ενίοτε φονικές– πράξεις των Ισραηλινών εποίκων, όμως, τροφοδοτούν την παλαιστινιακή οργή και επιτρέπουν τη συνέχιση της βίας. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι προσπαθεί να περιορίσει τη βία των εποίκων και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους πολίτες. «Το φαινόμενο της βίας των εποίκων είναι επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Τα περιστατικά αυτά οδηγούν σε νέες συγκρούσεις με κίνητρο την αυτοδικία», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος από τους ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Δυτική Οχθη. Ο στρατός είναι τώρα απασχολημένος στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο, κάτι που επιτρέπει στους εποίκους να δρουν ανεξέλεγκτα. Εξασφαλίζουν επίσης στήριξη από κυβερνητικά στελέχη, δυσχεραίνοντας το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας», λέει ο Λιόρ Ακερμαν, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που διόρισε ακραία πολιτικά στοιχεία προσκείμενα στο κίνημα των εποικισμών στο υπουργικό του συμβούλιο, όπως ο Μπεν-Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, αρνείται να τοποθετηθεί κατά της βίας των εποίκων.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας, όμως, που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα περιστατικά βίας με δράστες εποίκους, εξασφάλισαν κατόπιν πιέσεων προς το υπουργείο Αμυνας τη διοικητική κράτηση του Αριελ Ντανίνο, προβεβλημένου ακτιβιστή υπέρ των εποικισμών.