ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίβανος: Σε κατάπαυση πυρός για 21 ημέρες καλούν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλοι

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας

Kathimerini.gr

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση, συνυπέγραψαν χθες Τετάρτη κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ε.Ε., η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.

Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους είδε «σημαντική πρόοδο» στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, που κατ’ αυτόν μπορεί να «τονώσει» τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης — οι τελευταίες παραμένουν σε αδιέξοδο το τελευταίο διάστημα.

Στο «κόκκινο» το πολεμικό μέτωπο

Το Ισραήλ διεύρυνε χθες τις αεροπορικές επιδρομές του στο Λίβανο και κατέρριψε έναν πύραυλο που η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε στόχο την έδρα της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ. Ταυτόχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν το Εϊλάτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φιλοϊρανική οργάνωση.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα -με ξεκάθαρες συνδηλώσεις- ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, Χέρζι Χαλεβί, εικονίζεται ανάμεσα σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων να λέει: «Ακούστε τα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα. Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί. «Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τρόπο έξυπνο», είπε.

«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, χωρίς να σχολιάσει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα κατά του Λιβάνου την Τετάρτη, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τουλάχιστον 90.530 νέοι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αναφερθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων σχεδόν 40.000 σε 283 καταφύγια, ανέφερε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ