ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Σε έξι μέτωπα ο εν εξελίξει πόλεμος

Σχεδόν έξι δεκαετίες έπειτα από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, εάν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα δει το Ισραήλ να διεξάγει έναν πόλεμο σε έξι μέτωπα, όπως σημειώνει ο Τόμας Φρίντμαν στους Τάιμς της ΝΥ

Kathimerini.gr

«Από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, στον πόλεμο των έξι μετώπων», τιτλοφορείται το άρθρο που έγραψε ο Τόμας Φρίντμαν στους New York Times για όσα εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι όσοι ενδιαφέρονται για την εν λόγω περιοχή θα πρέπει να ανησυχούν τώρα περισσότερο από ό,τι κάθε άλλη στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 έχουν πια περάσει 56 χρόνια. Για την ιστορία, εκείνη η ολιγοήμερη σύρραξη είχε λήξει με τους Ισραηλινούς να τριπλασιάζουν τα εδάφη που ελέγχουν, παίρνοντας τη Χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας (από την Αίγυπτο), τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (από την Ιορδανία), και τα Υψίπεδα του Γκολάν (από τη Συρία).

 

(REUTERS/Ronen Zvulun)

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, εάν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα δει ότι το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο σε έξι μέτωπα, όπως σημειώνει ο Τόμας Φρίντμαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ποια είναι αυτά;

1. Το Ισραήλ είναι πια σε πόλεμο με τις δυνάμεις της Χαμάς μέσα και γύρω από τη Γάζα.

2. Το Ισραήλ έχει όμως, παράλληλα, απέναντί του και το Ιράν καθώς και όλες τις λοιπές δυνάμεις που στηρίζονται από την Τεχεράνη: τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Συρία, τις σιιτικές ισλαμιστικές ομάδες ενόπλων που αναπτύσσουν δράση σε Συρία και Ιράν, τις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη.

 

(REUTERS/Aziz Taher/File Photo)

3. Το τρίτο ανοιχτό «πολεμικό» μέτωπο είναι εκείνο της προπαγάνδας στο κοινωνικά δίκτυα και των αντικρουόμεων/ανταγωνιστικών αφηγημάτων στην ψηφιακή σφαίρα. «Όταν ο κόσμος αποκτά τέτοια επίπεδα αλληλεξάρτησης, και όταν τίποτα δεν μένει πια κρυφό και μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλον να ψιθυρίζει – χάρη στα smartphones και στα κοινωνικά δίκτυα, τότε το κυρίαρχο αφήγημα έχει πραγματική στρατηγική αξία», γράφει ο Φρίντμαν.

4. Το τέταρτο μέτωπο είναι εκείνο της πνευματικής/φιλοσοφικής πάλης που διεξάγεται ανάμεσα στο διεθνές προοδευτικό κίνημα και στο Ισραήλ. «Ορισμένοι κύκλοι εντός αυτού του προοδευτικού κινήματος, που είναι μεγάλο και ποικίλο, έχουν χάσει τον ηθικό τους προσανατολισμό», σχολιάζει ο αρθρογράφος των New York Times. «Για παράδειγμα, είδαμε πολυάριθμες διαδηλώσεις σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις που κατηγορούσαν το Ισραήλ για τη βάρβαρη εισβολή της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς συμμετέχει σε έναν νόμιμο “αντιαποικιακό αγώνα”. Αυτοί οι προοδευτικοί διαδηλωτές φαίνεται να πιστεύουν ότι […] ο εβραϊκός λαός δεν έχει δικαίωμα ούτε στην αυτοδιάθεση ούτε στην αυτοάμυνα στην πατρίδα των προγόνων του είτε αυτή έχει τα σύνορα του 1967 είτε τα σύνορα προ του 1967», συνεχίζει στην ανάλυσή του ο Τόμας Φρίντμαν, υπογραμμίζοντας ότι στον αντίποδα γενικώς δεν βλέπει κανείς στα προοδευτικά αμερικανικά πανεπιστήμια διαδηλώσεις κατά του Ιράν το οποίο όμως είναι, σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η μεγαλύτερη καταπιεστική δύναμη σήμερα στη Μέση Ανατολή.

(REUTERS/Raneen Sawafta)

5. To πέμπτο μέτωπο βρίσκεται μέσα στο ίδιο το Ισραήλ και στις κατεχόμενες από εκείνο περιοχές. «Στη Δυτική Όχθη, δεξιοί Εβραίοι έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους, διαταράσσοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού να κρατήσει ζωντανή τη συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής επικεφαλής της οποίας είναι ο Μαχμούντ Αμπάς», γράφει ο Φρίντμαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως μέρος των Συμφωνιών του Όσλο.

 

(REUTERS/Janis Laizans)

6. Το έκτο μέτωπο βρίσκεται, και εκείνο, εντός του Ισραήλ, αλλά δεν έχει να κάνει με τους εποίκους, τους εποικισμούς και τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους. Εχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ των ιδίων των πολιτικών παρατάξεων του Ισραήλ που βρίσκονται εδώ και καιρό στα «χαρακώματα» ανταλλάσσοντας «πυρά». Υπεύθυνος για τα προβλήματα σε αυτό το μέτωπο είναι, σύμφωνα με τον Τόμας Φρίντμαν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος ακολούθησε τα περασμένα χρόνια τακτικές τύπου «διαίρει και βασίλευε» στο εσωτερικό.

Με πληροφορίες από the New York Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση