ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Αναζητώντας τον νέο «δήμαρχο της κολάσεως»

Τα επόμενα βήματα μετά τον Μακάρθι

Kathimerini.gr

Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη έλαβε χώρα στη βαθιά διχασμένη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του επικεφαλής της, Κέβιν Μακάρθι.

Με ψήφους 216 έναντι 210, η Βουλή απομάκρυνε τον Ρεπουμπλικανό Μακάρθι, με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία μόλις εννέα βουλευτών.

Ποια θα είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα μετά από αυτή την πρωτοφανή απόφαση;

Υπάρχει υπηρεσιακός πρόεδρος;

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πάτρικ Μακχένρι, ο οποίος είναι και πολιτικός σύμμαχος του Μακάρθι, ορίστηκε ως υπηρεσιακός πρόεδρος της Βουλής για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες.

Τα καθήκοντα του υπηρεσιακού προέδρου δεν περιγράφονται με ιδιαίτερα σαφή τρόπο στον οδηγό για τους κανόνες και τις διαδικασίες της Βουλής. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι αυτό το άτομο «μπορεί να ασκεί τις εξουσίες του προέδρου που μπορεί να είναι αναγκαίες και κατάλληλες εν αναμονή της εκλογής ενός επικεφαλής ή ενός προσωρινού επικεφαλής».

Επιπλέον, ενώ είναι ο πρόεδρος εκείνος που ορίζει τη συνολική νομοθετική ατζέντα στη Βουλή, ο προγραμματισμός των νομοσχεδίων που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στην αίθουσα είναι αρμοδιότητα του επικεφαλής της πλειοψηφίας.

Η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Κέλι Αρμστρονγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο καθήκον του Μακχένρι θα είναι «να μας βρει έναν νέο πρόεδρο». Οτιδήποτε παραπάνω, είπε, θα πυροδοτούσε μια διαδικασία για την αποπομπή του.

Θα «παγώσουν» οι νομοθετικές διαδικασίες;

Μέχρι να υπάρξει επισήμως νέος πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι πιθανό να γίνουν περαιτέρω βήματα σχετικά με νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, με τους νομοθέτες να έχουν προθεσμία μέχρι τις 17 Νοεμβρίου ώστε να παράσχουν περισσότερα χρήματα ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μια μερική αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επιλέξουν νέο πρόεδρο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που απομένει για την ψήφιση της παραπάνω νομοθεσίας.

Οι αντιπαραθέσεις για τα εν λόγω νομοσχέδια και η οργή για την αποτυχία του Μακάρθι να διασφαλίσει εξαιρετικά μεγάλες περικοπές δαπανών που επιδίωκαν οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί πυροδότησαν την επιτυχημένη κίνηση του αντιπροσώπου Ματ Γκέιτζ να τον ανατρέψει.

Ποια τα επόμενα βήματα για τους βουλευτές;

Οι 221 Ρεπουμπλικανοί και 212 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, προχώρησαν σε ιδιωτική συνεδρίαση ώστε να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους – τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο.

Κάθε κόμμα αναμένεται να καταλήξει σε έναν υποψήφιο ομιλητή. Αυτό είναι αρκετά εύκολο για τους Δημοκρατικούς καθώς βρίσκονται σταθερά πίσω από τον επικεφαλής της μειοψηφίας Χάκιμ Τζέφρις, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος τον Ιανουάριο εναντίον του Μακάρθι και άλλων.

Οι Ρεπουμπλικανοί, από την άλλη, είναι πιθανό να δυσκολευτούν να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο, λόγω του διχασμού τους καθώς και μιας μικρής ομάδας σκληροπυρηνικών συντηρητικών που επιδιώκουν πολύ βαθιές περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ο Μακχένρι θα μπορούσε να έχει ένα πλεονέκτημα τώρα που είναι υπηρεσιακός ομιλητής. Δεν ήταν σαφές αν θέλει τη δουλειά. Ο Μακάρθι είπε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Η Βουλή βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη στιγμή και έτσι δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ολομέλεια της Βουλής. Κανονικά, οι εκλογές για τον ομιλητή προγραμματίζονται στην έναρξη του νέου Συνεδρίου κάθε δύο χρόνια.

Πότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος;

Οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η διαδικασία έγινε με χαοτικό τρόπο, καθώς ο Μακκάρθι δεν μπορούσε για μέρες να πάρει αρκετές ψήφους.

Είναι πιθανό το ίδιο «έργο» να παιχτεί και αυτή τη φορά για τους Ρεπουμπλικανούς, εκτός και αν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό το χάος βλάπτει την πολιτική εικόνα τους και θα μπορούσε να καταδικάσει τις προοπτικές τους για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Μέρφι, πρώην υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών και σήμερα συν-επικεφαλής του «Κέντρου για το Μέλλον της Πολιτικής» στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, είχε δηλώσει πριν από την εκλογή του Μακάρθι τον Ιανουάριο, πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων «θα νιώθει σαν να είναι ο δήμαρχος της κολάσεως», αναφερόμενος στον βαθύ διχασμό που επικρατούσε και εξακολουθεί να επικρατεί στο Σώμα.

Ποιος μπορεί να αναλάβει τη θέση;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται να είναι μέλος του Κογκρέσου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικαλεστεί το όνομα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση, παρόλο που είναι υποψήφιος πρόεδρος και έχει δηλώσει ότι δεν θέλει τη θέση.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ