ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιλάν Μιζράχι στην «Κ»: Χρειάζεται προσοχή για στόχους σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο κίνδυνος τρομοκρατικών αντιποίνων στο έδαφος τρίτων χωρών και η στρατηγική των χειρουργικών χτυπημάτων του Ισραήλ

Kathimerini.gr

Τη στρατηγική των χειρουργικών χτυπημάτων του Ισραήλ και τις πιθανές της παρενέργειες αναλύει στην «Κ» ο Ιλάν Μιζράχι, πρώην υποδιευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Μοσάντ, και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

– Γιατί το Ισραήλ επέλεξε να χτυπήσει τον Χανίγια λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου;

– Αυτό που έγινε εναντίον αυτών των δύο ανώτερων τρομοκρατών, της Χεζμπολάχ (Φουάντ Σουκρ) στη Βηρυτό, και του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, είναι ένα είδος ταυτόχρονης πράξης που έχει αντίκτυπο σε αυτό που αποκαλούμε ριζοσπαστικό πόλο στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στο Ιράν και στους υπεργολάβους του, όπως τους αποκαλώ.

Αυτή η πράξη (πλήγμα στο Ιράν και στον Λίβανο) ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που προμηθεύονται και εξοπλίζονται με όπλα από το Ιράν ότι διαθέτουμε πολύ υψηλή ικανότητα πληροφοριών, πολύ υψηλή ικανότητα εκτέλεσης καθώς και πολιτική βούληση. Πλέον σταματάμε τα αντίποινα και αρχίζουμε ένα είδος ανάληψης πρωτοβουλιών στο πεδίο.

– Κατά τη γνώμη σας, γιατί το Ισραήλ επέλεξε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να επιτεθεί;

– Αυτοί οι δύο διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι δύσκολο για τους ξένους να το καταλάβουν, αλλά πριν από λίγες μέρες σκοτώθηκαν 12 Ισραηλινά παιδιά, ενώ στις 7 Οκτωβρίου δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν πάνω 1.400 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μωρών.

Αφού λοιπόν αναφέραμε και δηλώσαμε πολλές φορές ότι θα κυνηγήσουμε αυτούς που βρίσκονταν πίσω από αυτήν επίθεση, τα ανώτερα μέλη, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Χανίγια, τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Τώρα, ο κόσμος θα πει ότι ο Χανίγια εκπροσωπούσε τον πολιτικό βραχίονα της Χαμάς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο πολιτικός βραχίονας και ο στρατιωτικός είναι δύο κλάδοι που κάνουν την ίδια δουλειά.

Yπάρχει ένα μήνυμα προς το Ιράν ότι δεν φοβόμαστε από αυτά που λένε ή όταν απειλούν με περιφερειακό πόλεμο. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μας απειλείτε με γενικευμένο πόλεμο.

– Από την εμπειρία σας, ήταν σοφή κίνηση η χρήση «χειρουργικών» χτυπημάτων στο έδαφος τρίτων χωρών;

– Μετά την 7η Οκτωβρίου, όλη η ηγεσία της Χαμάς είναι υπεύθυνη και αυτό σημαίνει ότι θα τους πιάσουμε. Επομένως δεν θα περιμένουμε μέχρι να έρθει κάποιος σαν τον Χανίγια στη Γάζα. Ο Χανίγια είχε δισεκατομμύρια δολάρια και μία υπέροχη ζωή σε ξένες χώρες, ειδικά στο Κατάρ, και τώρα είχε πάει στην Τεχεράνη. Επίσης, νομίζω ότι υπάρχει ένα μήνυμα προς το Ιράν ότι δεν φοβόμαστε από αυτά που λένε ή όταν απειλούν με περιφερειακό πόλεμο. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μας απειλείτε με γενικευμένο πόλεμο.

– Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τα στρατηγικά πλήγματα κατά της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και της Χαμάς ως βιαστικά. Πιστεύετε ότι ο Νετανιάχου ήταν σε συνεννόηση με τους συμμάχους πριν δώσει το πράσινο φως;

– Δεν ξέρω αν συμβουλεύτηκε τους συμμάχους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Αν ήμουν στη θέση του, δεν θα το έκανα. Θέλω να πω ότι αυτό είναι ένα χτύπημα και μία απόφαση του Ισραήλ και μόνο του Ισραήλ.

– Το Ιράν ύψωσε κόκκινη σημαία στο τζαμί Τζαμκαράν, ενώ ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε, «το βλέπουμε ως καθήκον μας να υπερασπιστούμε το αίμα του Χανίγια». Διαβλέπετε μια ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ιράν ή μια μορφή αντιποίνων, όπως συνέβη στις 14 Απριλίου;

– Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο ο Χαμενεΐ, ο οποίος είναι αντι-ισραηλινός, αντισημίτης και πολύ ριζοσπαστικός, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να προβούν σε αντίποινα και χρησιμοποίησε τη λέξη «εκδίκηση» στην πόλη Κομ, η οποία αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο των σιιτών στο Ιράν. Oπως είδατε, ύψωσαν κόκκινες σημαίες πάνω από τα τζαμιά καλώντας σε εκδίκηση και νομίζω ότι θα το κάνουν. Δεν ξέρω πού, πότε ή πώς, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα χτυπήσουν στο Ισραήλ ή σε ισραηλινούς στόχους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

– Πρόσφατα η Χεζμπολάχ απείλησε την Κύπρο, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσει μέρος του πολέμου αν βοηθήσει το Ισραήλ. Με την κρίση να κορυφώνεται, πιστεύετε ότι μπορεί να χτυπηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο;

– Δεν το πιστεύω, αλλά μπορεί να χτυπήσουν ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους στην Κύπρο. Ελπίζω ότι θα λειτουργήσουν υπό ένα πλαίσιο λογικής και να μην κάνουν κάτι τέτοιο σε μια τρίτη χώρα, την οποία δεν μπορούν να κατηγορήσουν απλά και μόνο λόγω μιας ισραηλινής πολεμικής πράξης. Ελπίζω για το καλό τους ότι δεν θα το κάνουν και πράγματι δεν νομίζω ότι θα πράξουν εναντίον των κυπριακών εγκαταστάσεων.

– Αυτή τη στιγμή χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα πρέπει οι αρχές να λάβουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τους ισραηλινούς στόχους;

– Πράγματι, πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και είναι αδύνατον να τους υπερασπιστείτε όλους. Αλλά φυσικά η αστυνομία θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική. Οι αλλοδαποί που εισέρχονται στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εξετάζονται και να ερωτώνται πολύ περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα από τη Χεζμπολάχ ή από τους Ιρανούς και ελπίζω ότι οι αρμόδιοι ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν και τι να κάνουν αν προκύψει ανάγκη. Προσωπικά θα πρότεινα η ισραηλινή πρεσβεία και τα ισραηλινά θρησκευτικά κέντρα να προστατευτούν ακόμα περισσότερο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση