Hακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, όπως επιβεβαίωσαν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στον δημόσιο τηλεσταθμό France 3 την Κυριακή ότι σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση «για να εξοικονομήσει χρήματα».
Οπως είπε, η πώληση των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών θα προσέθετε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν, όπως ανέφερε, για τη χρηματοδότηση άλλων πολιτικών.
Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης θα πάρει χρόνο και «δεν πρόκειται να συμβεί σε 24 ώρες».
«Ταμπού» οι ιδιωτικοποιήσεις
Ο Σεμπαστιάν Σενί, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, δήλωσε από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο France 2, ότι η δημόσια τηλεόραση και η ραδιοφωνία στη Γαλλία χρειάζονται «λίγη ελευθερία, λίγο οξυγόνο».
Μεγάλα προγράμματα στους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «κλίνουν προς τα αριστερά ή προς την Ακρα Αριστερά», τόνισε και ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού» σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Σενί επισήμανε ότι το κόμμα σκοπεύει να πουλήσει τους εθνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά να διατηρήσει κανάλια «που αποτελούν τη φωνή της Γαλλίας στο εξωτερικό, όπως το France 24 και το Arte, καθώς και τα κανάλια σε περιοχές όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη».
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας France Télévisions, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και 24 περιφερειακά, είναι βασικός χορηγός ταινιών, θεατρικών έργων και ντοκιμαντέρ και αποτελεί το κορυφαίο μέσο ενημέρωσης της Γαλλίας.
Το Radio France διαθέτει αρκετούς εθνικούς και τοπικούς σταθμούς και κυριαρχεί στο podcasting. Ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της, France Inter, είναι ο πιο δημοφιλής στη Γαλλία, με περισσότερους από 7 εκατ. ακροατές την ημέρα.
Καταργήθηκε το τέλος αδείας επί Μακρόν
Η Κλεμαντίν Οτέν, υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν την Αριστερά στις εκλογές για να «αποφύγουν τη σφαγή» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για τη γαλλική κρατική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία, η οποία έχει αποδυναμωθεί λόγω της κατάργησης του τέλους αδείας, ενώ το μοντέλο χρηματοδότησής της είναι αβέβαιο.
Το 2022, ο Μακρόν κατάργησε το τηλεοπτικό τέλος των 138 ευρώ ετησίως στην ηπειρωτική Γαλλία.
Εκτοτε, η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από μέρος των εσόδων του ΦΠΑ, αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση έχει ημερομηνία λήξης.
Νομοθεσία που περιελάμβανε σχέδια για το πώς τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα έμεινε σε εκκρεμότητα, καθώς ο Μακρόν διέλυσε ξαφνικά το Κοινοβούλιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου, μετά τη νίκη της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, ωστόσο το κόμμα της Λεπέν καταγράφει μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Η απεργία κατά των συγχωνεύσεων και τα «ταμπού»
Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πραγματοποίησαν απεργία τον περασμένο μήνα, επειδή η υπουργός Πολιτισμού, Ρασίντα Ντατί, πρότεινε συγχώνευση των δημόσιων Μέσων.
Οι ενώσεις δημοσιογράφων κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι προσπαθούσε να «αναστήσει» τον ORTF, τον φορέα της γαλλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που μέχρι τη διάλυσή του, τη δεκαετία του 1970, δεχόταν σφοδρή κριτική για έλλειψη ανεξαρτησίας.
Ο Αλέξις Λεβριέ, ιστορικός των Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Reims, δήλωσε: «Για την Εθνική Συσπείρωση, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί στόχο. Η ιδιωτικοποίηση είναι ένας τρόπος για να φιμώσουν τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία κατηγορούν ως αριστερά, αντίθετα με την ιδεολογία τους και θρασύτατα».
Οπως ανέφερε ο ίδιος, εάν η Εθνική Συσπείρωση αποκτήσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, θα επιλέξει να πουλήσει τα δημόσια Μέσα σε «αφεντικά των ΜΜΕ που είναι κοντά στις ιδέες τους».
Σε άλλη περίπτωση, όπως τόνισε, η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μέσων, αλλά σε μία αποδυναμωμένη εκδοχή τους, ώστε να τα ελέγχει.
Η αυτοκρατορία του μεγιστάνα Μπολορέ
«Εάν η δημόσια ραδιοτηλεόραση περάσει στα χέρια της Εθνικής Συσπείρωσης, ο Μακρόν θα έχει διευκολύνει το έργο της Ακροδεξιάς, καθώς έχει αποδυναμώσει τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέσω της κατάργησης του τέλους αδείας και με τα σχέδια συγχωνεύσεων που τους αποσταθεροποιούν».
Ο ίδιος αναφέρθηκε πάντως στο «παράδοξο» της γαλλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης: «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τόσο μεγάλο κοινό και τόσο υψηλά ποσοστά ικανοποίησης στους κόλπους των τηλεθεατών και των ακροατών και ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο εύθραυστη».
Το γαλλικό τοπίο των Μέσων βρίσκεται στο επίκεντρο του ακροδεξιού πολιτιστικού πολέμου από τότε που ο συντηρητικός δισεκατομμυριούχος Βενσάν Μπολορέ εδραίωσε αυτοκρατορία στον κλάδο με την εξαγορά της κυριακάτικης εφημερίδας Le Journal du Dimanche, του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 και του τηλεοπτικού καναλιού CNews.
Το CNews, όπου κυριαρχούν εκπομπές με επίκεντρο τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, έγινε πρόσφατα το πιο δημοφιλές ενημερωτικό κανάλι στη γαλλική τηλεόραση.
Αστέρας του CNews και αρθρογράφος στην εφημερίδα Le Journal de Dimanche υποστήριξε ότι τα αριστερά Μέσα ζηλεύουν την επιτυχία του ομίλου Μπολορέ.
Η Le Monde ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι ο συγκεκριμένος τηλεαστέρας ενημερώθηκε πριν από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ για την πρόθεση του Μακρόν να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Με πληροφορίες από Le Monde, Guardian