Kathimerini.gr
H ανίχνευση ενός βακτηρίου που προκάλεσε χολέρα σε ένα φοιτητή και εντοπίσθηκε στα μαλακά κελύφη χελωνοειδών στην κεντρική υπαίθρια αγορά της Γουχάν προκάλεσε ανησυχία σε πολίτες και υγειονομικούς φορείς, ξυπνώντας μνήμες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.
Η αγορά έκλεισε και απολυμάνθηκε, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαγνωσθεί κρούσμα της λοίμωξης σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα. Το μαγαζί που πωλούσε τις χελώνες έπαψε να λειτουργεί επί τρεις ημέρες. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης εξετάζουν άλλα είδη που είχαν μεταφερθεί με το μολυσμένο φορτίο, για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον ανιχνεύεται και σε αυτά το επικίνδυνο βακτήριο.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να υποδηλώνει την ύπαρξη επιδημικής εστίας χολέρας στην πόλη, το θέμα προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής κοινής γνώμης, με χιλιάδες σχετικές αναρτήσεις να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως συνιστά στις Αρχές ένας χρήστης του «κινεζικού Twitter», του μικρομπλόγκ Weibo, «πάρτε το μάθημά σας από την COVID και βιαστείτε να βρείτε την προέλευση της μόλυνσης και να συγκεντρώσετε αποδείξεις».
Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα χολέρας, που αν δεν τύχει ιατρικής αντιμετώπισης μπορεί να αποβεί μοιραία, είναι σπάνια στην ηπειρωτική Κίνα. Φέτος καταγράφηκαν μόλις 5, ενώ 11 το 2020, και συνδέονται πάντα με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
Ο Αντριου Γκρίνχιλ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, επισήμανε ότι «η ανίχνευση του βακτηρίου Vibrio cholerae O139 στην υπαίθρια αγορά της Γουχάν αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, ότι αυτοί οι χώροι εμπορίου, παρά την κομβική πολιτισμική και οικονομική σημασία που έχουν στην Ασία, υποκρύπτουν μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ίδιο βακτήριο έχει ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες και είναι μάλλον απίθανη η εμφάνιση επιδημίας σε μέρη όπου αφθονεί το καθαρό πόσιμο νερό και υπάρχουν ικανοποιητικές υποδομές υγιεινής. Τόνισε, εξάλλου, ότι ο έγκαιρος εντοπισμός του μολυσματικού παράγοντα αποδεικνύει εμπράκτως ότι το κινεζικό σύστημα επιτήρησης υγειονομικών κινδύνων πράγματι λειτουργεί. «Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για τις κινεζικές Αρχές», κατέληξε ο Αυστραλός καθηγητής.
Οι Αρχές της Γουχάν, μιας πόλης 12 εκατ. κατοίκων, δεν ανακοίνωσαν την ύπαρξη άλλου κρούσματος χολέρας πλην αυτού του φοιτητή και ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο προσβλήθηκε από το βακτήριο, ούτε και πώς εξελίσσεται η προσπάθεια ανεύρεσης της προέλευσης του βακτηρίου, γεγονός που προκαλεί μια σχετική ανησυχία.