Kathimerini.gr
Ηγέτες ολόκληρου του πλανήτη πιέζουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία εκεχειρίας με την παλαιστινιακή Χαμάς. Διαδηλωτές καταλαμβάνουν τους δρόμους του Ισραήλ. Και οι οικογένειες των ομήρων ικετεύουν τον πρωθυπουργό τους να φέρει επιτέλους τους ανθρώπους τους πίσω.
Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πιέσεις που μαζεύονται στην πλάτη του Νετανιάχου, καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η εκεί ομιλία του μπροστά σε ένα διηρημένο Κογκρέσο αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις, ειδικά εάν δεν έχει μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς, ώστε να τερματίσει τον πόλεμο προτού την εκφωνήσει.
Μεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο διαπραγματεύονται για το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα βάλει τέλος στις μάχες και θα επιτρέψει στους περίπου 120 ζωντανούς απαχθέντες της 7ης Οκτωβρίου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Την Τετάρτη ο Νετανιάχου δήλωσε στην Κνέσετ πως η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στη Χαμάς θα οδηγήσει την οργάνωση σε περαιτέρω υποχωρήσεις, υπονοώντας πως δεν προβλέπεται κάποια άμεση συμφωνία.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε προχθές τον Νετανιάχου να ακυρώσει την ομιλία της 24ης Ιουλίου στην Ουάσιγκτον εάν δεν σκοπεύει να ανακοινώσει εκεί κάποια συμφωνία. «Πρέπει να μιλήσει για κάποια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων – χωρίς να εφευρίσκει προβλήματα και να βάζει νέα εμπόδια κάθε δέκα λεπτά», είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Δίνουν προθεσμία το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.
Ο σύλλογος οικογενειών ομήρων, που εκπροσωπεί τους συγγενείς των απαχθέντων, οργάνωσε την Τετάρτη διαδηλώσεις σε 30 περιοχές του Ισραήλ, πιέζοντας τον Νετανιάχου να συμφωνήσει αμέσως με όποιο σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι. «Φέρτε τους όλους πίσω πριν φύγετε για πολιτικά τουρ σε άλλες χώρες», είπε από το Τελ Αβίβ η Ελα Μπεν-Αμί, που ο πατέρας της είναι όμηρος εδώ και περισσότερους από δέκα μήνες. Ο Οχάντ Μπεν-Αμί, που έχει διπλή εθνικότητα Γερμανίας και Ισραήλ, απήχθη από το κιμπούτς Μπεερί στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τη σύζυγό του. Η Ραζ Μπεν-Αμί αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μιας προσωρινής ανακωχής τον Νοέμβριο. «Ξεκινήστε από εδώ, κερδίστε την εμπιστοσύνη των πολιτών σας και κάντε το να συμβεί».
Επαφές
Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε σε ορισμένες οικογένειες ομήρων ότι κανένα θέμα ασφαλείας δεν στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία και ότι ήταν ζωτικής σημασίας να «εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες» πριν από το ταξίδι του Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου οικογενειών ομήρων. «Μετά, θα είναι πολύ πιο δύσκολο και περίπλοκο», είπε στις οικογένειες.
Ορισμένες από τις πιο επίμονες πιέσεις προέρχονται από προοδευτικούς ηγέτες, οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη πείνα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Σε ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον προχθές Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεδομένης της κλίμακας των παλαιστινιακών δεινών στη Γάζα, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός αποτελεί «επείγουσα προτεραιότητα».
Πολιτική αυτοκτονία
Ομως, η εξουσία του Νετανιάχου βασίζεται στη στήριξη που του παρέχουν δύο ακροδεξιά κόμματα, τα οποία ασκούν βέτο σε οποιαδήποτε εκεχειρία θα άφηνε τη Χαμάς στην εξουσία της Λωρίδας της Γάζας. Πολλοί αναλυτές κρίνουν πως ο βασικός λόγος για τον οποίο διστάζει να λήξει την πολύνεκρη εισβολή, είναι επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε πτώση της κυβέρνησης, εκλογές και (πιθανώς) την ήττα του.
Προκλητική εμφάνιση του Μπεν Γκβιρ
Ενας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της υπογραφής οποιασδήποτε συμφωνίας, ο εξτρεμιστής ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εμφανίστηκε χθες στο Ορος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, απ’ όπου έστειλε μήνυμα προς τον Νετανιάχου να μην «υποκύψει σε καμία συνθηκολόγηση».
Η περιοχή έχει έντονη θρησκευτική σημασία και για τους Αραβες, καθώς στον λόφο δεσπόζει και το ιερό τέμενος Αλ-Ακσα και δεκαετίες τώρα έχει γίνει θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ φανατικών πιστών των δύο θρησκειών. «Ηρθα στον πιο σημαντικό τόπο για τους Εβραίους για να προσευχηθώ για τους ομήρους που θα επιστρέψουν σπίτι τους, αλλά όχι μέσω μιας συμφωνίας συνθηκολόγησης», ακούγεται να δηλώνει ο Μπεν Γκβιρ στα πλάνα, την ώρα που πίσω του φαίνεται ο ισλαμικός θόλος του βράχου.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να «τορπιλίσει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Χαμάς υποστηρίζει πως οι Εβραίοι δεν πρέπει να επισκέπτονται τον ιερό λόφο. Υπενθυμίζεται πως η ίδια η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε την κωδική ονομασία «πλημμύρα Αλ-Ακσα».
Από τον Δεκέμβριο του 2022 που ο Μπεν Γκβιρ συμμετέχει στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την πλατεία Τεμενών, προκαλώντας την αντίδραση των Παλαιστινίων, αλλά και ξένων χωρών, που θεωρούν ότι οι προκλήσεις αυτές ενδέχεται να τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο την ένταση.