Μιλάει τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες (γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά)· έχει κάνει «διατριβή» πάνω στον Ντε Γκωλ και έχει μεταφράσει στα αγγλικά ένα βιβλίο του Σαρκοζί· υπήρξε διευθυντής του Κέντρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη (CUSE) στο ινστιτούτο Brookings και υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων επί Ομπάμα, ενώ όσοι τον έχουν γνωρίσει προσωπικά μνημονεύουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη του για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ο Φιλ Γκόρντον είναι, πια, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Κάμαλα Χάρις. Αν και Αμερικανός, γνωρίζει σε βάθος τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει το Politico, ο 61χρονος διπλωμάτης καριέρας είναι «ο σύμμαχος που έχει τώρα η Ευρώπη στην ομάδα της Κάμαλα Χάρις».
Good meeting today with @AndriyYermak. Discussed follow-up to Ukraine’s recent Peace Summit, which @VP participated in, plans for next week’s NATO Summit, and the unwavering U.S. support for Ukraine in the face of continued Russian aggression. pic.twitter.com/OzHFKdyEDZ
— Phil Gordon (@PhilGordon46) July 3, 2024
Όταν ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, η Γηραιά Ήπειρος έχασε έναν σύμμαχο, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.
Ο Μπάιντεν είχε, πράγματι, μακρά «ευρωπαϊκή» πείρα και πολύ καλή γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων, πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως στην περίπτωση της 59χρονης Κάμαλα Χάρις η οποία διεκδικεί πια το προεδρικό χρίσμα της Δημοκρατικής παράταξης στη θέση του Μπάιντεν.
Το εν λόγω «κενό» θα μπορούσε τώρα να καλυφθεί από τον 61χρονο Φιλ Γκόρντον, ο οποίος έχει πάρει θέση συμβούλου εθνικής ασφάλειας στο πλευρό της Χάρις.
Λέγεται μάλιστα ότι εάν τελικώς επικρατήσει η Χάρις έναντι του «ευρωσκεπτικιστή» Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τότε ο Γκόρντον θα μπορούσε να αναλάβει χρέη νέου συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στη θέση του Τζέικ Σάλιβαν.
«Ο Φιλ Γκόρντον λειτουργεί καθησυχαστικά στα μάτια των Ευρωπαίων γιατί τους γνωρίζει, τον γνωρίζουν και ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ακόμα κι αν αναγνωρίζει πια ότι αυτές δεν αποτελούν το άλφα και το ωμέγα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική», σχολιάζει ο Γάλλος Καμίλ Γκραντ, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Politico.
Με πληροφορίες από Politico