Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με στόχο την «εξόντωση» της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα συνεχίζεται, οι δολοφονίες δύο ηγετών της Χαμάς, που έχει τον έλεγχο στον παλαιστινιακό θύλακο, μπορεί να αποτελούν βραχυπρόθεσμο πλήγμα, λένε οι αναλυτές, όχι όμως ικανό να εμποδίσει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση να επανεμφανιστεί, ενδεχομένως και πιο ριζοσπαστικοποιημένη.
«Η ιστορία της Χαμάς, η εξέλιξη των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και η λογική των εξεγέρσεων γενικότερα υποδηλώνουν ότι η Χαμάς όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά μπορεί ακόμη και να αναδειχθεί πολιτικά ισχυρότερη», επισημαίνει η Ερικα Σόλομον σε άρθρο της στους New York Times με τίτλο «Η Χαμάς μπορεί να βγει χτυπημένη, αλλά όχι ηττημένη, από τα τελευταία χτυπήματα του Ισραήλ».
Αναλυτές και περιφερειακοί παρατηρητές που έχουν επαφές με τους ηγέτες της Χαμάς θεωρούν ότι τα τελευταία πλήγματα που υπέστη – συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης – προσφέρουν στις ισραηλινές δυνάμεις βραχυπρόθεσμη νίκη με κόστος τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επιτυχία.
Ωστόσο, «αντί να προκαλέσουν την αποσύνθεση που ήλπιζαν, η οποία θα επέφερε περισσότερο φόβο ή το συναίσθημα της ήττας στον κόσμο, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», σύμφωνα με την Τάχανι Μουσταφά, ανώτερη αναλύτρια για την Παλαιστίνη στο International Crisis Group, που εξειδικεύεται στον τερματισμό των συγκρούσεων. «Το Ισραήλ μόλις τους μοίρασε ένα δυνατό χαρτί», προσθέτει η ίδια.
Η Μουσταφά εκτιμά ότι η Γάζα θα εισέλθει σε παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία θα είναι παγιδευμένη σε ένα κενό εξουσίας, με το Ισραήλ να εισέρχεται και να αποχωρεί από θυλάκους όπου ένοπλοι της Χαμάς θα επανεμφανίζονται και θα εξαφανίζονται.
«Ακόμη και αν το Ισραήλ καταφέρει τελικά αποφασιστικό πλήγμα κατά της Χαμάς, το μόνο ερώτημα θα είναι ποιος θα αναδυθεί μετά» εκτιμά από την πλευρά του ο Ακραμ Αταλάχ, πολιτικός αναλυτής της Γάζας στην αραβική εφημερίδα Al-Ayyam.
«Οσο υπάρχει κατοχή, οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να πολεμούν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είτε υπάρχει ακόμα Χαμάς, είτε όχι».
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος
Πάντως, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή στη σκιά των δολοφονιών συνεχίζονται πυρετωδώς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι επισκέπτεται σήμερα Κυριακή το Ιράν, σε σπάνια επίσκεψη, για να συζητήσει με τον Ιρανό ομόλογό του τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη, όπως μετέδωσαν ιρανικά Μέσα.
Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί ύστερα από τη δολοφονία του Χανίγια, ακριβώς μία ημέρα μετά το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Φουάντ Σουκρ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Αυτή την εβδομάδα επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπημα που πραγματοποίησε στις 13 Ιουλίου είχε προκαλέσει τον θάνατο του Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος θεωρείτο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η Χαμάς δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη δολοφονία, η οποία ωστόσο, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς δίωξης του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ μετά τον καταζητούμενο, Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα.
Η επίσκεψη του Σαφάντι στο Ιράν έρχεται στη συνέχεια διπλωματικών επαφών από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου χθες Σάββατο.
Επίθεση με μαχαίρι και «βροχή» ρουκετών στο Ισραήλ
Τις διπλωματικές προσπάθειες υπονομεύουν οι συνεχιζόμενες εντάσεις που βρίσκονται πλέον στα ύψη, κάτι που φάνηκε και με την επίθεση με μαχαίρι με νεκρούς μία ηλικιωμένη γυναίκα και έναν άνδρα και δύο τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ την Κυριακή. Η επίθεση έγινε το πρωί κατά την ώρα αιχμής κοντά σε πάρκο της Χολόν, έξω από το Τελ Αβίβ.
Επιπλέον, αργά το βράδυ του Σαββάτου η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και στο πλαίσιο αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Στη σκιά της ανταλλαγής διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ η Γαλλία έγινε η τελευταία σε μία σειρά δυτικών χωρών που κάλεσε την Κυριακή τους πολίτες της στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες η μία μετά την άλλη ακυρώνουν πτήσεις τους στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Βομβαρδισμός νοσοκομειακού συγκροτήματος στη Γάζα
Πίσω στη Γάζα, αεροπορικός βομβαρδισμός των Ισραηλινών έπληξε νοσοκομειακό συγκρότημα σε κεντρικές περιοχές του θυλάκου με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, αυξάνοντας στους 19 τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή, καθώς ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν ένοπλο που «εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», ενώ έγιναν και δευτερεύουσες εκρήξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν και άλλα όπλα στην περιοχή.
Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι 50 στρατιωτικοί στόχοι κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων και φερόμενων τρομοκρατικών δικτύων.
Με πληροφορίες από Reuters, NYT