ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίθεση στην Πράγα: Οπλο στο σπίτι του δράστη συνδέεται με διπλή δολοφονία

Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε διπλή δολοφονία πριν μερικές ημέρες, ταυτίζεται με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του 24χρονου δράστη

Kathimerini.gr

Ταύτιση μεταξύ του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα στο δάσος Κλανοβίτσε και ενός όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του 24χρονου δράστη της πολύνεκρης επίθεσης σε πανεπιστήμιο της Πράγας, διαπίστωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση της αστυνομίας αναφέρθηκε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο δράστης του πανεπιστημίου ήταν επίσης υπεύθυνος για τους φόνους στο δάσος την περασμένη εβδομάδα, όπου σκοτώθηκαν ένας άνδρας και η κόρη του, ηλικίας μόλις δύο μηνών.

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη διπλή δολοφονία, ο δράστης πιθανώς να επέλεξε τα θύματά του τυχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 24χρονος φέρεται να βρισκόταν ήδη στη λίστα των υπόπτων για τις δολοφονίες στο Κλανοβίτσε.

Το «προφίλ» του 24χρονου

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε 14 άτομα ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε όντας αποκλεισμένος από τις δυνάμεις της αστυνομίας στην ταράτσα του πανεπιστημίου.

Οι αρχές έχουν πάντως αρχίσει να συνθέτουν το προφίλ του δράστη. Πρόκειται για έναν 24χρονο από τη Φιλοσοφική Σχολή ο οποίος χαρακτηρίζεται γενικά ως άριστος φοιτητής. Ο νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο ίδιος κατείχε νόμιμα οκτώ όπλα, τη στιγμή που στο τσεχικό κοινοβούλιο συζητείται τροπολογία η οποία αναμένεται να αυστηροποιήσει περαιτέρω τον νόμο για την οπλακατοχή.

«Πυροβόλησε εδώ!»

Στο μεταξύ, επαίνους στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης λαμβάνει ο Τσέχος δημοσιογράφος, Γίρι Φόρμαν ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίθεσης προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του 24χρονου μακελάρη.

«Ε, εδώ είμαι, πυροβόλησε εδώ!», φώναζε ο δημοσιογράφος που βρισκόταν σε πλατεία κάτω από το πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να βρουν χρόνο και να φύγουν από το κτίριο. Πράγματι, ο ένοπλος πυροβόλησε προς το μέρος του, με τον ίδιο να καλύπτεται και να τραβά βίντεο από το κινητό του.

Σε ερώτηση ενός αστυνομικού για το τι έκανε, ο Φόρμαν ακούγεται στα πλάνα να φωνάζει: «Για να μην πυροβολεί τον κόσμο! Τι νομίζεις ότι κάνω, φίλε; Υπάρχουν άνθρωποι εκεί!».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε»

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η αστυνομία σχετικά με την ταχύτητα της αντίδρασής της, αξιωματούχος τόνισε ότι μεσολάβησαν τέσσερα λεπτά από την πρώτη κλήση μέχρι την είσοδο των αστυνομικών στο κτίριο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πράγας επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν σωροί πυρομαχικών στους διαδρόμους του πανεπιστημίου, ενώ σε βίντεο που έδωσαν οι αστυνομικές αρχές στη δημοσιότητα, φαίνεται η στιγμή που η αστυνομία εισβάλλει στο κτίριο σε αναζήτηση του ενόπλου.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Πράγας ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι η αστυνομία έκανε «ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει» την επίθεση.

Εθνικό πένθος το Σάββατο

Πλέον, οι Τσέχοι πενθούν τα θύματα της χειρότερης επίθεσης μαζικών πυροβολισμών που έχει ποτέ σημειωθεί στη χώρα, ενώ η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια την Παρασκευή.

Πλήθος κόσμου προσέρχεται στην έδρα του Πανεπιστημίου του Καρόλου, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Το Σάββατο έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους σε μία χώρα όπου, σύμφωνα με τα αρχεία της τσεχικής αστυνομίας, υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο καταχωρημένα όπλα.

Το δικαίωμα απόκτησης όπλων

Το «δικαίωμα απόκτησης και κατοχής όπλων, καθώς και οπλοφορίας» αναγνωρίζεται στην τσεχική νομοθεσία για πυροβόλα, ενώ συνταγματική τροποποίηση στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων το 2021 εγγυάται νομικά «το δικαίωμα υπεράσπισης της ίδιας της ζωής ή της ζωής άλλου προσώπου με όπλο».

Η τροπολογία εγκρίθηκε έπειτα από ψήφισμα που υπέγραψαν 102.000 πολίτες, σε αντίθεση με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της κατοχής πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η ιστορία και η «κουλτούρα» της οπλοκατοχής είναι μακρά στα τσεχικά εδάφη, καθώς χρονολογείται από την εξέγερση των Χουσιτών κατά της Καθολικής Εκκλησίας το 1419.

Αν και ελεγχόταν αυστηρά κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής το 1939-45 και από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ευρεία οπλοκατοχή επανήλθε μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Το 2020 ήταν καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 307.000 νόμιμοι κάτοχοι όπλων, σε μία χώρα με περίπου 10,6 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα αιτιολογούσαν την οπλοκατοχή επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας και αυτοπροστασίας. Αυτό ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι μαζικοί πυροβολισμοί στη σχετικά ήρεμη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης έχουν επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Τον Φεβρουάριο του 2015, 63χρονος χρησιμοποίησε δύο όπλα με τα οποία σκότωσε οκτώ άτομα σε εστιατόριο σε πόλη στην ανατολική Τσεχία πριν αυτοκτονήσει. Οπως και στην περίπτωση των πυροβολισμών στην Πράγα, ο δράστης κατείχε νόμιμα και τα δύο όπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ