ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει την επίθεση»

Την ίδια στιγμή, η επίθεση βάζει με έμμεσο τρόπο ξανά στο τραπέζι και το ζήτημα του προσφυγικού, το οποίο προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους Τούρκους πολίτες

Kathimerini.gr

Tης Δήμητρας Τριανταφύλλου

Αν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε ακόμα και την μπλούζα της συλληφθείσας, η οποία γράφει “Νέα Υόρκη” ενώ και το μωβ θεωρείται συμβολικό χρώμα για τους Κούρδους.

Συρία, προσφυγικό, αντιδυτική προπαγάνδα και εκλογές: αυτά είναι τα τέσσερα «μέτωπα» στα οποία θα επικεντρώσει η Τουρκία τη ρητορική της, «αξιοποιώντας» το χθεσινό βομβιστικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

O Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην επιστημονικός διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει στην «Κ» πως η ταχύτητα της σύλληψης των υπόπτων και της γυναίκας που σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές ήταν ο τελικός εκτελεστής, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, σε έντονο ύφος, έγιναν με αστραπιαία ταχύτητα και αξιοσημείωτη ενορχήστρωση.

Όπως λέει: «Ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την πείρα και την τεχνογνωσία των Τούρκων στην εξάρθρωση τέτοιων επιθέσεων, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι γίνεται ήδη μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί αυτή η επίθεση με όρους εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Το χτύπημα ενδέχεται να εργαλειοποιηθεί για να αποδώσει ευθύνες στη Δύση για το “ξύπνημα” της τρομοκρατίας».

Η επίθεση ως ένα βολικό αφήγημα για την Τουρκία και η σωστή αντίδραση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, ο Ερντογάν πιστώθηκε την απουσία τρομοκρατικών χτυπημάτων στη χώρα του τα περίπου επτά τελευταία χρόνια. «Τώρα όμως η χώρα του βρίσκεται σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Αν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε ακόμα και την μπλούζα της συλληφθείσας, η οποία γράφει “Νέα Υόρκη” ενώ και το μωβ θεωρείται συμβολικό χρώμα για τους Κούρδους. Το σημείο της επίθεσης είναι επίσης πολύ κοντά σε προηγούμενη επίθεση από το Ισλαμικό κράτος. Όλα αυτά και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, μας κάνουν να εξετάζουμε πιο προσεχτικά τα γεγονότα, μακριά βέβαια από συνωμοσιολογικές ερμηνείες. Υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις για το πως χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».

Ως προς τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας, πολύ ορθά και άμεσα ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς τον Τούρκο πρόεδρο, καταδικάζοντας την επίθεση αλλά και τις τρομοκρατικές ενέργειες κάθε είδους.

Ο «φάκελος Συρία» και οι κρίσιμες ψήφοι των Κούρδων στον δρόμο για τις εκλογές

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο συσχετισμός της επίθεσης με το PKK και παρακλάδια Κούρδων μαχητών ή/και με τζιχαντιστές, μέσω ενός συγκεκριμένου χερσαίου διαδρόμου της Συρίας (σε Άφριν και Ιντλίμπ), ξαναβάζει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, την ανεπιτυχή ως τώρα προσπάθεια του Ερντογάν να προχωρήσει σε μια τέταρτη στρατιωτική επίθεση στη ζώνη της Ταλ Ριφάτ.

«Η Τουρκία δεν έχει πάρει το πράσινο φως από Ιρανούς και Ρώσους», λέει ο καθηγητής και προσθέτει πως είναι πιθανό η χθεσινή επίθεση να οδηγήσει σε ένα «περιτύλιγμα νομιμοποίησης» για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, η επίθεση βάζει με έμμεσο τρόπο ξανά στο τραπέζι και το ζήτημα του προσφυγικού, το οποίο προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους Τούρκους πολίτες τα τελευταία χρόνια και έχει δημοσκοπικό κόστος για τον Ερντογάν.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η επίθεση αναμένεται να «χρησιμοποιηθεί» και στις πολιτικές διεργασίες στον δρόμο προς τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και οι ψήφοι των Κούρδων θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτές.

«Είναι ένα θέμα λοιπόν το πώς θα αντιδράσει η κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία ούτως ή άλλως επιδιώκει να προσεταιριστεί το HDP», σημειώνει ο κ. Σέρμπος και προσθέτει πως ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να φέρει προ των ευθυνών του το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ («Καλό Κόμμα») προσπαθώντας έτσι να αποσπάσει ένα από τα συνδετικά κομμάτια της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Αφορμή για (περισσότερη) αντιδυτική ρητορική και για νέες διαπραγματεύσεις με ΝΑΤΟ

Οι δηλώσεις Σοϊλού στέλνουν, κατά τον κ. Σέρμπο, μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Το πιο βασικό που δείχνουν είναι πως ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών βρήκε ευκαιρία για να ξεδιπλώσει ξανά το αφήγημα των ευθυνών των ΗΠΑ, υπονοώντας ότι εξαιτίας της «στήριξης» που απολαμβάνουν οι Κούρδοι της Συρίας, σημειώνονται επιθέσεις σαν και τη χθεσινή. Βρήκε επίσης νέα ευκαιρία για να φωτογραφίσει και την Ελλάδα ως «εχθρό», υπονοώντας ότι η χώρα μας είναι εύκολο πέρασμα αλλά και καταφύγιο για όσους βλάπτουν την Τουρκία.

Το τρομοκρατικό χτύπημα αναμένεται να «αξιοποιηθεί» επίσης στο θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν ακόμη δώσει την σχετική τελική έγκριση. Με τα νέα δεδομένα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποσπάσει οφέλη ειδικά στο θέμα της πιθανής έκδοσης Κούρδων οι οποίοι βρίσκονται στη Σουηδία.

Όπως σημειώνει ο κ. Σέρμπος: «Όλα όσα έχουν ταχύτατα ανακοινωθεί εκ μέρους των τουρκικών Αρχών προσφέρουν ένα αρκετά βολικό αφήγημα στον Ερντογάν τόσο για τη Βόρεια Συρία ως γεωγραφική ζώνη που απειλεί την τουρκική ασφάλεια όσο και για το αφήγημα στο εσωτερικό. Ενεργοποιούνται δηλαδή και τα εθνικιστικά αλλά και τα αντιδυτικά/αντιαμερικάνικα αντανακλαστικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X