ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οργή αγροτών: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών (Εικόνες - Βίντεο)

Οι αγρότες πέταξαν κοπριές, έκαψαν ελαστικά και «έσπασαν» αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ τους.

Kathimerini.gr

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι των Βρυξελλών τις τελευταίες ώρες. Με φωτιές, κοπριές και με τα τρακτέρ τους, Ευρωπαίοι αγρότες επιτέθηκαν στις δυνάμεις τις αστυνομίας που επιχείρησαν να σταματήσουν την είσοδό τους στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κτήρια της Ε.Ε. και όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Οι οδομαχίες, που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί σήμερα Δευτέρα, όταν εκατοντάδες τρακτέρ επέστρεψαν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στη βελγική πρωτεύουσα, συνεχίζονται, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρίψεις νερού.

Την 1η Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί και πάλι μεγάλη αγροτική διαμαρτυρία με περισσότερα από 1.300 τρακτέρ να φτάνουν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο τότε της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σήμερα, η οργή των αγροτών συνεχίζεται αμείωτη.

 

 

Ενόψει των νέων διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει ευρεία περιοχή γύρω από τα κτίρια της Ε.Ε.. Εκεί όπου κατέφθαναν οι υπουργοί για να συζητήσουν τι περισσότερο μπορούν να κάνουν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των αγροτών.

Ωστόσο, αγρότες με τα τρακτέρ τους, κατάφεραν, σε κάποιες περιπτώσεις, να σπάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας.

Οι αγρότες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -τις οποίες κρίνουν ως ανεπαρκείς- σε απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Κοπριές και λάστιχα

Η μυρωδιά καπνού ήταν έντονη νωρίτερα στο κέντρο των Βρυξελλών, καθώς οι αγρότες έκαιγαν ελαστικά, σύμφωνα με τη Le Soir.

Κεντρικές οδικές αρτηρίες ήταν αποκλεισμένες λόγω της «πομπής» των τρακτέρ. Αγρότες πέταξαν κοπριές και ελαστικά μπροστά από τα μπλόκα της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την Ε.Ε. «πραγματικές λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματα των μικρομεσαίων», σύμφωνα με τη Fugea, εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας.

Μεταξύ, άλλων, διαμαρτύρονται για τις φθηνές τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους και για τις εισαγωγές χαμηλού κόστους που απαξιώνουν την τοπική παραγωγή – αγρότης έκαψε τη ρωσική σημαία στη διάρκεια των διαμαρτυριών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς οι φθηνές εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για στήριξη του Κιέβου στον πόλεμο με τη Μόσχα, έχουν επίσης προκαλέσει οργή στον αγροτικό κόσμο – καθώς και για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε.

Η ένωση αγροτών European Coordination Via Campesina ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος.

Βελγικές, γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές αγροτικές ενώσεις είχαν καλέσει τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ανιση κατανομή

Περίπου 10 εκατ. πολίτες εργάζονται ως αγρότες στην Ε.Ε. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που διατίθεται για την ΚΑΠ ανέρχεται σε 386,6 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η οργάνωση WWF Βελγίου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ο προϋπολογισμός, αλλά μάλλον η άνιση κατανομή των ενισχύσεων στους Ευρωπαίους αγρότες.

«Το 20% των μεγαλύτερων Ευρωπαίων αγροτών, συχνά μεγάλες βιομηχανικές αγροτικές επιχειρήσεις, λαμβάνουν το 80% των άμεσων ενισχύσεων, ενώ οι πλειονότητα των γεωργών λαμβάνουν ελάχιστες έως καθόλου», σύμφωνα με τη WWF.

Τα αιτήματα των αγροτικών ενώσεων περιλαμβάνουν επίσης περισσότερα μέτρα που θα εγγυώνται στους αγρότες δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους και τον τερματισμό των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες, όπως λένε, έχουν οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές από χώρες όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε.

Ελάφρυνση της πίεσης

Στις διαμαρτυρίες της Δευτέρας κυρίαρχο είναι επίσης το σύνθημα «stop EU Mercosur» – αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με την ομάδα χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που θα επέτρεπαν στην Ε.Ε. να υπογράψει τη συμφωνία και έχει ζητήσει ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Οι υπουργοί Γεωργίας που συναντώνται τη Δευτέρα θα συζητήσουν νέα σειρά προτάσεων της Ε.Ε. για την ελάφρυνση της πίεσης στους αγρότες – μεταξύ των οποίων η μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκτάσεις, καθώς και η δυνατότητα εξαίρεσης των μικρών γεωργικών καλλιεργειών από περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σε απάντηση στις οργισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών, η Ε.Ε. έχει ήδη περιορίσει περιβαλλοντικά μέτρα που προέβλεπε η Πράσινη Συμφωνία.

Απέσυρε, την τελευταία στιγμή, στόχο για μείωση των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040.

Επειτα από τη διαμαρτυρία των αγροτών στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, η Ε.Ε. είχε αποσύρει επίσης νόμο για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, ενώ «χαλάρωσε» τον στόχο να μένουν κάποια εδάφη σε αγρανάπαυση με σκοπό τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση