ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διευρύνεται η ουκρανική αντεπίθεση

Οι Ουκρανοί πέρασαν τον ποταμό Οσκίλ και πιέζουν τους Ρώσους στο Ντονμπάς

Kathimerini.gr

Παρά τη σχετική επιβράδυνση της ουκρανικής αντεπίθεσης, ύστερα από τις θεαματικές επιτυχίες της περασμένης εβδομάδας στο μέτωπο του Χάρκοβο, ο πρόεδρος της χώρας διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση του συνόλου των κατεχόμενων εδαφών.

«Ισως ορισμένοι από εσάς έχουν την εντύπωση ότι, ύστερα από μια σειρά νικών, βρισκόμαστε σε ένα είδος ανάπαυλας. Αλλά δεν θα υπάρξει ανάπαυλα. Είναι μόνο η προετοιμασία μας για τα επόμενα στάδια. Γιατί η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη. Ολόκληρη η χώρα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο μήνυμά του προς τους πολίτες.

Αργά τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στρατεύματα της χώρας πέρασαν τον ποταμό Οσκίλ. Πρόκειται για παραπόταμο του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, ο οποίος διασχίζει το Ντονμπάς, την περιοχή που αποτελεί τον βασικό στόχο της ρωσικής εισβολής. Ο Σέρχι Γκαϊντάι, Ουκρανός κυβερνήτης της κατεχόμενης από τους Ρώσους επαρχίας Λουγκάνσκ (μιας από τις δύο επαρχίες που απαρτίζουν το Ντονμπάς), σχολίαζε στο Telegram: «Το Λουγκάνσκ έχει τώρα σειρά. Η απαλλαγή από την κατοχή δεν θα αργήσει».

Με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές στα δίκτυα υποδομών της Ουκρανίας απειλεί η Μόσχα.

«Νικούν τη Ρωσία»

Την αισιοδοξία της ουκρανικής ηγεσίας έδειξε να συμμερίζεται ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο, προέβλεψε νίκη των Ουκρανών. «Νικούν τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός αποδεικνύεται όχι και τόσο ικανός και μάχιμος όσο πολλοί πίστευαν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο μέχρις ότου απομακρυνθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ύστερα από τις δυσμενείς, για τη χώρα του, εξελίξεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της ουκρανικής προέλασης. «Οι Αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν μια ενεργητική αντεπίθεση. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστάν.

Από το ίδιο βήμα, προειδοποίησε πως ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα τα ρωσικά πλήγματα στα δίκτυα πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ οι πρώτες καταστροφές σε φράγματα και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Χθες η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία», καταγγέλλοντας ότι ρωσικός πύραυλος έπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο του Πιβντενουνκραΐνσκ στην επαρχία Νικολάγεφ. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν επίσημες τοποθετήσεις για το καταγγελθέν περιστατικό ούτε από τη Μόσχα ούτε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Την Παρασκευή, επιθεωρητές της ΙΑΕΑ είχαν ανακοινώσει ένα ευχάριστο νέο, την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρισμού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων και είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Μόσχα αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο μέχρι πρόσφατα κατεχόμενο Ιζιούμ της επαρχίας Χάρκοβο, καθώς οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν 450 πτώματα, κυρίως αμάχων, σε ομαδικό τάφο. Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ιατροδικαστές βρήκαν ενδείξεις βασανιστηρίων, αφού αρκετά πτώματα είχαν δεμένα χέρια. Απαντώντας σε αυτές τις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «όλα αυτά είναι ψέματα» και έκανε παραλληλισμό με ανάλογες καταγγελίες για βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου, τις οποίες επίσης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά η Μόσχα.

Συνάντηση στην Κίνα

Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μεταξύ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, συναντήθηκε χθες με τον Γιανγκ Ζιετσί, τον υπ’ αριθμόν 1 Κινέζο αξιωματούχο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση έγινε στην κινεζική πόλη Νανπίνγκ, με τον Πατρούσεφ να δηλώνει ότι «η ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση