ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα - Στους 40 οι νεκροί

«Το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στη νότια Γάζα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ - «Σκόπιμο βομβαρδισμό» κατήγγειλε η Αίγυπτος

Kathimerini.gr

Ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν «τρομοκρατημένες» από το ισραηλινό χτύπημα σε σκηνές που στεγάζουν εκτοπισμένους σε καταυλισμό στη Ράφα της νότιας Γάζας, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της πολιτικής προστασίας του θυλάκου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κέντρο σταθεροποίησης τραύματος που υποστηρίζεται από την ομάδα.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από το δολοφονικό χτύπημα που δείχνει για άλλη μία φορά ότι κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

«Ακόμα μία απόδειξη ότι η Γάζα είναι η κόλαση στη Γη»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκανε λόγο για «τρομακτικές επιθέσεις».

«Υπάρχουν αναφορές για μαζικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών μεταξύ των νεκρών. Η Γάζα είναι η κόλαση στη Γη. Οι εικόνες από χθες το βράδυ είναι άλλη μια απόδειξη για αυτό».

 

Το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του, σχολίασε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας ενώπιον της μηνιαίας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Μπορέλ κατηγόρησε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί ψευδείς ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Αίγυπτος: Σκόπιμος βομβαρδισμός σκηνών

Η Αίγυπτος από την πλευρά της έκανε λόγο για «σκόπιμο βομβαρδισμό» των «σκηνών των εκτοπισμένων» στη Ράφα.

Η Χαμάς είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η επίθεση έπληξε κέντρο που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κοντά στη Ράφα, κάνοντας λόγο για «φρικτή σφαγή».

Το Κατάρ προειδοποίησε ότι η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του.

«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν εγκλήματα πολέμου, τα οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουφιάν Κούντα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας.

«Η βία κατά των αμάχων στη Γάζα δεν δικαιολογείται πλέον», υπογράμμισε η Ιταλία, ασκώντας την πιο σκληρή κριτική που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής κατά της εκστρατείας του Ισραήλ.

«Υπάρχει μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός συμπιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς, και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτο στον τηλεοπτικό σταθμό SkyTG24.

Την επίθεση καταδίκασε επίσης η Σαουδική Αραβία.

Εικόνες από το σημείο έδειχναν εκτεταμένη καταστροφή στον καταυλισμό και μεγάλη πυρκαγιά να μαίνεται.

Ισραήλ: «Πολύ σοβαρό» περιστατικό

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική του αεροπορία έπληξε συγκρότημα της Χαμάς και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με «πυρομαχικά ακριβείας και βάσει πληροφοριών».

Ανέφερε ακόμη πως σκότωσε τον Γιασίν Ράμπια και τον Χάλεντ Ναγκάρ, αμφότεροι ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε πως ήταν… ενήμερος για αναφορές που έδειχναν ότι ως αποτέλεσμα του πλήγματος και της φωτιάς που προκλήθηκε αρκετοί άμαχοι στην περιοχή έπαθαν κακό, καθώς και ότι «το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση».

Αργότερα τη Δευτέρα, ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό» αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα.

«Οι λεπτομέρειες του περιστατικού είναι ακόμη υπό έρευνα, την οποία δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στον μέγιστο βαθμό», δήλωσε ο υποστράτηγος Γιφάτ Τομέρ Γερουσαλμί μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λυπούνται για οποιαδήποτε ζημιά σε μη ενόπλους κατά τη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε.

Την Κυριακή το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς κεντρικές περιοχές της χώρας από τη Ράφα, με τα πλήγματα να στοχεύουν το εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.

Εκπρόσωποι της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας της ισραηλινής κυβέρνησης απαίτησαν κλιμάκωση της επίθεσης στην πόλη της νότιας Γάζας.

Διεθνή καλέσματα για εφαρμογή της απόφασης του Δ.Δ.

Ωστόσο, μετά το χτύπημα στον καταυλισμό της Ράφα, αυξήθηκαν οι διεθνείς εκκλήσεις για εφαρμογή της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα που ζητά τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στην πόλη.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε το Ισραήλ να «εφαρμόσει τα μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο (Δ.Δ.) σχετικά με την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε και ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.

Η αναβίωση της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της Ε.Ε. για τη Ράφα θα χρειαστεί κάποιον χρόνο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι η αποστολή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που θέλουμε είναι η διάβαση της Ράφα να ανοίξει ξανά», σημείωσε ο Σάλενμπεργκ.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, ανέφερε και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες ανακοίνωσε ακόμα ότι θα ζητήσει από τα άλλα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχουν επίσημη υποστήριξη στο Διεθνές Δικαστήριο και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ σέβεται τις αποφάσεις του.

«Θα ζητήσω από τους υπόλοιπους 26 εταίρους να δηλώσουν την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαστηρίου και της απόφασής του και, επίσης, εάν το Ισραήλ συνεχίσει να επιχειρεί ενάντια σε αυτή τη γνώμη του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουμε την απόφαση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

«Τιμωρητικά μέτρα» του Ισραήλ για την αναγνώριση

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, από την πλευρά του, κάλεσε το προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να σταματήσει από την 1η Ιουνίου να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους, απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.

Από την 1η Ιουνίου το ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ «θα μπορεί να παρέχει προξενικές υπηρεσίες αποκλειστικά στους κατοίκους της προξενικής περιφέρειας της Ιερουσαλήμ και (δεν) θα επιτρέπεται (…) να ασκεί προξενική δραστηριότητα για λογαριασμό των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Σήμερα έθεσα σε εφαρμογή προκαταρκτικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον του προξενείου της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ, μετά την αναγνώριση από την ισπανική κυβέρνηση ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Ισραελ Καντζ.

«Δεν θα ανεχθούμε να πλήττεται η κυριαρχία και η ασφάλεια του Ισραήλ», εξήγησε ο ίδιος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν από τις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ έγραψε στο Χ ότι «η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα», καταγγέλλοντας «τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X