ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη σύνοδο Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής

Η διαμάχη απείλησε να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. επιδιώκει να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική.

Kathimerini.gr

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναζήτησαν κοινό πλαίσιο με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία και σε κοινή δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία την Τρίτη.

Κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιστάθηκαν στην πίεση της Ε.Ε. για σαφή καταδίκη της Ρωσίας.

Η διαμάχη απείλησε να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. επιδιώκει να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική, εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα απέναντι στην Κίνα.

Η Ε.Ε. είχε ως στόχο να συμπεριλάβει την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κοινή δήλωση που θα περιέγραφε τα συμπεράσματα των ηγετών της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, καθώς οι συνομιλίες εισέρχονταν στη δεύτερη ημέρα τους, δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Διαγραφή παραγράφου

Χώρες με στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα, αντιστάθηκαν στις προσπάθειες να συμπεριληφθούν διατυπώσεις καταδίκης της Ρωσίας.

Προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το Reuters περιλάμβανε παράγραφο καταδίκης «του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας» και αναφερόταν σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που «αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» η οποία διαγράφηκε.

Στο έγγραφο παρέμεινε απλή αναφορά στις «συγκεκριμένες εθνικές θέσεις» των χωρών που εκπροσωπήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 ηγέτες από την Ε.Ε. και την Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Με πληροφορίες από το Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση