ΠΗΓΗ: Reuters
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία ως οικοδεσπότης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Δύο εβδομάδες αφότου πέτυχε μεγάλη εκλογική νίκη και μετά το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Ουάσιγκτον ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ υποδέχεται τους ηγέτες 40 κρατών στο Ανάκτορο Μπλένιμ, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Οξφόρδη, σήμερα Πέμπτη με κύριο στόχο την οικοδόμηση συνεργασιών για την ασφάλεια των συνόρων.
Η μονοήμερη συνάντηση της κοινότητας που συστάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, προσφέρει στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό σημαντική ευκαιρία να πιέσει για στενότερη αμυντική συνεργασία, ιδίως πριν από την πιθανή εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος απαιτεί από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της.
Ε.Ε.: Ευκαιρία για επανεκκίνηση
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τα σχέδια του Στάρμερ για αμυντική συνεργασία, με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να δηλώνει «βέβαιος ότι μπορεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο με τη Βρετανία».
«Από την πλευρά της Ε.Ε., είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο με τη Βρετανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σχετικά με την εκλογή του Στάρμερ στις 4 Ιουλίου: «Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για επανεκκίνηση».
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι διακριτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία αποχώρησε η Βρετανία, παρά τις αντιρρήσεις στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Στάρμερ που είχαν εξαρχής ταχθεί κατά του Brexit.
Πριν από τη συνάντηση, ο Στάρμερ δήλωσε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξωτερικών και αμυντικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και για τον οποίο επικεντρώνομαι στο να αδράξω αυτή τη στιγμή για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη».
«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα αποτελέσει το έναυσμα για τη νέα προσέγγιση της Βρετανίας προς την Ευρώπη που θα μας ωφελήσει όχι μόνο τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει πάντως, ότι δεν βλέπει επιστροφή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση όσο ζει.
Η απόφαση του προκατόχου του, Ρίσι Σούνακ, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αποτελεί ωστόσο ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις συνόδους του ΝΑΤΟ και την ΕΚΠ για συνομιλίες ή για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των δεσμών με συμμάχους.
Αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι όποιες συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι ο τελικός στόχος για διαπραγμάτευση ενός συμφώνου ασφαλείας που θα καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων όπως η ενέργεια, οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι πανδημίες και η μετανάστευση, θα επιτευχθεί πολύ αργότερα.
Στήριξη στο Κίεβο
Σε κάθε περίπτωση, στο Ανάκτορο Μπλένιμ, οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την ανανεωμένη υποστήριξή τους προς το Κίεβο και να συζητήσουν για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασφάλιση της δημοκρατίας, καθώς και για τη μετανάστευση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Βρετανία για την πρόσκληση.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος προσκλήθηκε να παραστεί από τον προκάτοχο του Στάρμερ, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας για τον συντονισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στη Γερμανία από τον Σεπτέμβριο.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, οι πρόσφατες συνομιλίες του οποίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν την αντίδραση αρκετών μελών της Ε.Ε., δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στο πεδίο της μάχης.
Επικριτές ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα αποτελεί φόρουμ συζητήσεων, που συνήθως δεν καταλήγουν σε συμφωνίες.
Σύμφωνα με άλλους, ο ανεπίσημος χαρακτήρας της ενθαρρύνει ευρύτερες συζητήσεις. Γερμανική κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της «γεωπολιτικής συνοχής της Ε.Ε. με τρίτες χώρες».
Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να καλέσει σε δράση κατά του ρωσικού στόλου δεξαμενόπλοιων, ο οποίος αποφεύγει τις κυρώσεις, «κλείνοντας τα παραθυράκια». Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, και η Γαλλία θα συνεργαστούν κατά της ρωσικής παρέμβασης.
Προστασία των συνόρων
Ο Στάρμερ από την πλευρά του, αναμένεται να υπερασπιστεί πρωτοβουλία για την ανάπτυξη προσωπικού που θα αναλάβει τον έλεγχο των εθνικών συνόρων, σε ένδειξη πως η Βρετανία πιέζει για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών, κάτι που αποτελεί προεκλογική του υπόσχεση.
Ισως πιο σημαντική για τον Στάρμερ είναι η προσπάθεια για ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με άλλους ηγέτες, την οποία θεωρεί απαραίτητη «για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα».
Την Τετάρτη φιλοξένησε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις στην εξοχική κατοικία του, ενώ την Πέμπτη πρόκειται να δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα έχει επίσης σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ άλλων, και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
«Αυτή η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις προτεραιότητες της Βρετανίας», όπως δήλωσε ο Στάρμερ.