ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Ακάμα, για το πιο «eco-friendly» κάμπινγκ

Το «πολυτελές eco-camping» γίνεται ο must τρόπος διακοπών και στη χώρα μας

must.com.cy

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΝΤΗΣ 

Κακά τα ψέματα, οι πόλεις έχουν γίνει πλέον πολύ σκληρό τοπίο, με το στρες και το άγχος να φθείρουν την ψυχή και το σώμα. Ο κόσμος αποζητά την επαφή με τη φύση, όπου η ψυχή του θα βρει την ηρεμία μακριά από τα ψεύτικα και τα φτιαχτά. Πολλοί από εμάς δεν αντέχουμε πλέον άλλη ρύπανση, καυσαέριο και τις ταχύτητες της καθημερινότητας που τρελαίνουν το μυαλό. Πέρα από αυτό, βλέπουμε καθημερινά την καταστροφή που έρχεται μέσω της κλιματικής αλλαγής, με τον πλανήτη να αντιδρά, μέσω των πλημμυρών και της ξηρασίας. Φυσικό είναι, λοιπόν, με όλα αυτά που βλέπουμε να στρεφόμαστε προς τη φύση και να αντιλαμβανόμαστε ότι η διατήρησή της είναι μονόδρομος.

Πλέον αρχίζουμε να εκτιμάμε τον καθαρό αέρα, το πράσινο της φύσης, το μπλε της θάλασσας, το πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος, το παραδοσιακό, το τοπικό και όλα αυτά τα όμορφα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το οικολογικό κάμπινγκ δεν είναι κάτι που έχει ξεκινήσει τώρα, παρότι πρόσφατα εμφανίστηκε στο νησί της Αφροδίτης, στην όμορφή μας Κύπρο. Το οικολογικό camping το έχουμε οι πλείστοι στο μυαλό μας ως χώρο όπου οι κατασκηνωτές απλώς μπορεί να προσέχουν πού πετάνε τι, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για κάμπινγκ σχεδιασμένο και διαμορφωμένο με ένα τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σε πλήρη αρμονία και ισορροπία με την άγρια φύση και την οικολογική ευαισθησία της περιοχής που το φιλοξενεί και το περιβάλλει. Κάτι τέτοιο δημιουργήθηκε πρόσφατα στους πρόποδες του Ακάμα, κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης, στο Νέο Χωριό της Πάφου. Πρόκειται για το Aphrodite Family Eco-Camping που άνοιξε εδώ και λίγες μέρες τις πόρτες του, μετά από ένδεκα χρόνια σκληρής δουλειάς του κυρίου Μαρίνου Καραμανή και των συνεργατών του (Νικόλας Τζάμαλης, Ιωάννης Ιωάννου), οι οποίοι έκαναν το όνειρο ζωής τους πραγματικότητα.

Μετά από μια δύσκολη διαδικασία σε πρακτικό επίπεδο αφού ήταν πολύ δύσκολο να πείσουν το κοινό για τις αγνές προθέσεις τους, όντας γνήσια παιδιά της περιοχής του Ακάμα και μεγαλωμένοι στην άγριά του φύση, κατάφεραν να πείσουν πως αυτό το εγχείρημα θα έχει γενικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, τόσο στη φύση του όσο και στην τοπική κοινωνία. Δηλώνουν πως έχουν σπουδάσει μεταξύ άλλων και στο «πανεπιστήμιο του Ακάμα», και απέκτησαν πτυχία ζωής από την περιοχή που τους ανέθρεψε και τους έμαθε πώς να ζουν με σεβασμό σε όλα όσα σπουδαία τούς χάρισε. Οι αρμόδιες αρχές τούς έδειξαν εμπιστοσύνη, και τους έχουν αδειοδοτήσει πλήρως, με το βάρος τώρα να πέφτει πάνω τους, αφού έχουν την τεράστια ευθύνη να αποδείξουν και στην πράξη αυτά που έλεγαν.

Ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις, έμπλεξαν σε διάφορα παιχνίδια και σενάρια, αλλά τα ξεπέρασαν όλα, έχοντας ολοκάθαρη συνείδηση και αφήνοντας πλέον τη δουλειά τους να δώσει απαντήσεις. «Νιώθουμε απόλυτα την ανησυχία τους γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι προέρχεται από την αγάπη τους για τον Ακάμα. Μάλιστα μπορούμε να σας πούμε ότι, εάν δεν το κάναμε εμείς, εάν δεν βλέπαμε εμείς οι ίδιοι το τι γίνεται και πώς έχει διαμορφωθεί ο χώρος, δηλαδή το πόσο ήπιες είναι οι παρεμβάσεις και με πόση αγάπη έγιναν για τον τόπο αυτό, θα ήμασταν και εμείς το ίδιοι ανήσυχοι και επικριτικοί. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι, αν έρθουν όλοι αυτοί να μας επισκεφθούν, θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι έχει γίνει στον χώρο αυτό και οι ανησυχίες τους θα διασκεδαστούν. Ο χώρος συμμορφώνεται με πολύ αυστηρούς οικολογικούς όρους, και κατ’ επιλογή μας προχωρήσαμε και ακόμη περαιτέρω. Παράδειγμα οι ξερολιθιές που αποτελούν χώρο φωλιάσματος για τα τοπικά μικροπούλια της περιοχής, η τοποθέτηση φωλιών σε δένδρα για ανθρωποπούλια, και πολλά άλλα. Στην παρούσα φάση, έχουμε αιτηθεί και περιμένουμε την ένταξή μας στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Οικολογικού Κάμπινγκ, ο οποίος απαιτεί από τα μέλη του την τήρηση πολύ αυστηρών οικολογικών προτύπων.» Αξιοποιήθηκε η φυσική μορφολογία του εδάφους, τα δένδρα διαφυλάχθηκαν, ο χώρος αποκαταστάθηκε. Κατασκευάστηκε προσεκτικά με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις, χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα μηχανήματα, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά όπως τοπική πέτρα και φυσικό κυπριακό ξύλο, συντηρήθηκαν και φτιάχτηκαν δόμες χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνογνωσία από τοπική πέτρα σκαλιστή, από παλιούς τεχνίτες της περιοχής που αγαπούν την τέχνη αυτή και το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Η χρήση φυσικών υλικών χωρίς μπογιά, χρώμα ή χημικά αποσκοπεί στην αποφυγή οπτικής ρύπανσης, πράγμα το οποίο όχι μόνο ηρεμεί τη ματιά και την ψυχή του επισκέπτη στο κάμπινγκ αλλά και δεν διαταράσσει τη φυσικότητα του τοπίου και την άγρια ζωή που σφύζει στην περιοχή.

Σημαντικό είναι να πούμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των εργασιών που έγινε στον χώρο αφορούσε στην αποκατάστασή του από την προηγούμενη ανεξέλεγκτη χρήση του ως παράνομου κατασκηνωτικού χώρου, ο οποίος συνδυαζόταν με πολλές επικίνδυνες για το περιβάλλον και την περιοχή του Ακάμα πρακτικές. Αυτές οι καταστάσεις προξενούσαν σημαντική ρύπανση και υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής μεταξύ άλλων. Στην περιοχή αυτή υπήρχε πάντα μεγάλος αριθμός αχινών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν. Όπως αναφέρεται από τους ειδικούς, ο αχινός είναι ο απόλυτος δείκτης επιπέδων ρύπανσης μιας περιοχής λόγω της μεγάλης τους ευαισθησίας στην καθαρότητα του νερού. Σήμερα με περηφάνια παρατηρούν τον πληθυσμό των αχινών να επαναδιεκδικεί την περιοχή και να πολλαπλασιάζεται, δίνοντας πίσω στο «μεγάλο μας σπίτι» ένα δώρο, την αναζωογόνησή της.

Φιλοσοφία

Η επιδίωξη της ομάδας πίσω από το οικολογικό κάμπινγκ είναι να υπάρχει ένας χώρος, η λειτουργία του οποίου θα βελτιώνεται διαρκώς, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, όπως μας είπαν. Χαμηλός φωτισμός και εξοπλισμός υψηλής ενεργειακής απόδοσης, χρήση οικολογικών προϊόντων, μείωση εξάρτησης από το πλαστικό, διαχωρισμός απορριμμάτων, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, εξοικονόμηση νερού, κατανάλωση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων, είναι μόνο μερικά βήματα που έχουν γίνει Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον, μεταξύ των οποίων και η περιβαλλοντική εκπαίδευση- ενημέρωση και οι δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο την οικοτουριστική εμπειρία των επισκεπτών. Ένας χώρος λειτουργικός, ο οποίος σέβεται με κάθε δυνατό τρόπο το περιβάλλον που το φιλοξενεί, λειτουργώντας θετικά προς αυτό. Εάν λοιπόν η φύση είναι η προτεραιότητα του κάμπινγκ, είναι επόμενο ότι και οι επισκέπτες του θα μάθουν να τιμούν τις αρχές αυτές και μέσω αυτής της αγάπης προς το περιβάλλον βρίσκουν κι αυτοί την πραγματική εσωτερική αρμονία ξεφεύγοντας από την παραφωνία στην ψυχή που δίνει η ζωή της πόλης. Μπορεί κάποιος να τους θεωρήσει υπερφιλόδοξους, ωστόσο ο στόχος τους είναι να γίνουν το καλύτερο οικολογικό κάμπινγκ της Μεσογείου, αν όχι της Ευρώπης.

Ο χώρος και οι ανέσεις

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι εκατό ογδόντα άτομα συγχρόνως και μπορεί να λειτουργήσει όλο τον χρόνο, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο τον χειμώνα για σκοπούς συντήρησης. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει σαράντα τρία αντίσκηνα και δεκαεπτά τροχόσπιτα. Κατόπιν ζήτησης από τους επισκέπτες, έχουν τοποθετηθεί στον χώρο και δύο ξύλινες κινητές καλύβες στις θέσεις δύο τροχόσπιτων, για να μπορούν να φιλοξενηθούν ζευγάρια με ένα ή δύο μικρά παιδιά. Παρέχονται όλες οι βασικές ανέσεις που κάποιος έχει στο σπίτι του, αλλά φυσικά αρκετοί χώροι είναι κοινόχρηστοι όπως οι τουαλέτες, νιπτήρες, ντους, ακόμα και τα πλυντήρια ρούχων. Δίνεται μεγάλη σημασία στην καθαριότητα των χώρων, στην υγιεινή, στην τάξη και στην πιστή τήρηση των κανονισμών λειτουργίας, για το καλό όλων αλλά και του οικολογικά ευαίσθητου χώρου όπου βρίσκονται. Στο αντίσκηνο (το οποίο αν κάποιος δεν έχει, μπορεί να νοικιάσει εκεί) μπορεί να παρασχεθεί ρεύμα. Σε όλο το κάμπινγκ υπάρχει κάλυψη δικτύου wi-fi που, όπως μας δήλωσαν, ήταν απαίτηση των επισκεπτών. Πέραν αυτών, υπάρχουν μικρό ιατρείο, χώρος φύλακα, χώρος εστίασης, mini market με βασικά προϊόντα ανάγκης για κατασκήνωση και παιδική χαρά. Ο χώρος είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά. Οι τιμές είναι προσιτές (περίπου από δέκα μέχρι είκοσι ευρώ το άτομο την ημέρα) γιατί επιθυμία τους είναι ο καθένας να μπορεί να απολαύσει τον χώρο. Παρέχεται πρόγευμα με τοπικά προϊόντα, ενώ υπάρχει κουζίνα όπου ετοιμάζεται καθημερινά μεσημεριανό και βραδινό από παραδοσιακά πιάτα ημέρας, και αναψυκτήριο για καφέ και ποτό με θέα τη Μεσόγειο. Οι κρατήσεις γίνονται μέσω τηλεφώνου, e-mail και σύντομα μέσω της ιστοσελίδας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X