Kathimerini.gr
Ελένη Τζαννάτου
Διαβάζοντας τα ποσά των περιουσιών των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, έπειτα από λίγο τα νούμερα ακούγονται τόσο τεράστια που σχεδόν μοιάζουν μη πραγματικά. Για τους περισσότερους από εμάς, τουλάχιστον, αλλά όχι και για τους 2.781 δισεκατομμυριούχους που απαρτίζουν την ετήσια λίστα του Forbes και μοιράζονται συνολικά 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια –έχουμε επίσημα τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους που είχαμε ποτέ, με τα περισσότερα χρήματα που είχαν ποτέ.
Αλλοι από αυτούς είναι αυτοδημιούργητοι, άλλοι κληρονόμοι, άλλοι επένδυσαν στην τεχνολογία και άλλοι γέννησαν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες, κάποιοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλά και κάποιοι ήταν απλά… celebrities.
Για όσους αγαπούν τους αριθμούς, τη στατιστική και τα trivia, η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024 έχει πολλά τέτοια.
Πείτε μας τα βασικά
Εικονογράφηση: Michael Kirki
Οπως είπαμε οι δισεκατομμυριούχοι είναι περισσότεροι από ποτέ (2.781) και τα χρήματά τους επίσης (14.2 τρισ. δολάρια). Αυτό συνεπάγεται 141 περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το 2023 και μια συνολική αύξηση 2 τρισεκατομμυρίων από την περσινή χρονιά. Αλλά και 26 περισσότερους που χώρεσαν στη λίστα από το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν το 2021 (με συνολικό τότε πλούτο στο 1,1 τρισ. λιγότερο).
Από όλους αυτούς τους δισεκατομμυριούχους, μόνο 14 σπάνε το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων. Η ελίτ των 14 αυτών μεγιστάνων έχει συνολικά περιουσία που ανέρχεται στα 2 τρισ., δηλαδή το 0,5% των 2.781 εκλεκτών κατέχει το 14% του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων.
Και ποιος είναι ο πλουσιότερος;
Μπερνάρντ Αρνό, ο Ελον Μασκ σε ψάχνει… Φωτ.: AP Photo/Thibault Camus, File
Η τεχνολογία κάνει στην άκρη για να περάσει η ομορφιά. Ο Ελον Μασκ έχει αφήσει για τα καλά πλέον πίσω του τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, αφού για δεύτερη συναπτή χρονιά αυτόν κατέχει ο Μπερνάρντ Αρνό. Είναι ο πρόεδρος και CEO της αυτοκρατορίας ομορφιάς LVMH. Σε αυτήν ανήκουν 75 brands μόδας και ομορφιάς, μεταξύ των οποίων ο οίκος Louis Vuitton, τα Sephora, αλλά και η εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co. Η περιουσία του 75χρονου Γάλλου μεγιστάνα της πολυτέλειας άγγιξε το 2024 τα 233 δισεκατομμύρια δολάρια, από 211 δισ. με τα όποια «σφράγισε» το 2023.
Το αφεντικό της Space X και της Tesla, Ελον Μασκ, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 195 δισ. δολάρια. Επονται ο Τζεφ Μπέζος (Amazon) με 194 δισ. και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook) με 177 δισ., ενώ η κορυφαία πεντάδα κλείνει με τον Λάρι Ελισον της Oracle (εταιρεία software που ειδικεύεται στις cloud υπηρεσίες) που έχει 141 δισ. δολάρια.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πέτυχε τη μεγαλύτερη οικονομική άνοδο στη λίστα. Φωτ.: AP Photo/Godofredo A. Vásquez
Ειδική μνεία γίνεται στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς ο αρχηγός της Meta πέτυχε τη θεαματικότερη οικονομική άνοδο στη λίστα και είδε τα 64,4 δισ. που άξιζε η περιουσία του το 2023 να γίνονται 177 δισ. Αυτό οφείλεται στη μετοχή της Meta που σχεδόν τριπλασιάστηκε σε αυτό το διάστημα.
Μη μας πείτε ότι πάλι θα μας πείτε για την Τέιλορ Σουίφτ
Οι Swfties έχουν έναν ακόμα λόγο να νιώθουν περήφανοι για την Τέιλορ Σουίφτ. Φωτ.: AP Photo/Toru Hanai
Ω, ναι. Η πιο αγαπητή ποπ σταρ του πλανήτη είναι πλέον και ένα από τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου. Με το Eras Tour, που είναι και η πιο επιτυχημένη περιοδεία όλων των εποχών, αλλά και τα έσοδα από τον μουσικό της κατάλογο –ήταν Global Artist of the Year για το Spotify τη χρονιά που πέρασε– η 34χρονη Αμερικανή έχει συγκεντρώσει στον τραπεζικό της λογαριασμό 1,1 δισ. δολάρια. Δηλαδή, είναι κατά 0,1 δισ. πλουσιότερη από τον Σαμ Αλτμαν της OpenAI.
Η Τέιλορ Σουίφτ είναι, επίσης, η πρώτη μουσικός που καταφέρνει να μπει στη λίστα με χρήματα που αποκόμισε από καθαρά μουσικές δραστηριότητες. Και επειδή γενικότερα αγαπάει τις πρωτιές, αν θέλει να σκαρφαλώσει στην κορυφή και στη λίστα του Forbes θα χρειαστεί να προσπεράσει 2.544 άτομα, αφού τώρα βρίσκεται στη θέση 2.545.
Εχει και άλλους celebrities η λίστα;
O Magic Johnson μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes. Φωτ.: Richard Shotwell/Invision/AP
Ναι, αμέ. Η λίστα έχει 14 διασημότητες που συνολικά έχουν 31 δισ. δολάρια. Πρωτάρης στο κλαμπ των πλουσίων, όπως και η Τέιλορ Σουίφτ, είναι και ο Magic Johnson. O θρύλος του ΝΒΑ μπορεί να έβγαλε μόνο 40 εκατομμύρια δολάρια ως μπασκετομπολίστας των Λέικερς, όμως σήμερα έχει στην τσέπη του 1,2 δισ. δολάρια. Αυτά προέρχονται από επενδύσεις του 64χρονου σε μπασκετικές ομάδες, κινηματογραφικές αίθουσες και εταιρείες όπως η Starbucks και η ασφαλιστική Equitrust, από την οποία προέρχεται το 60% του πλούτου του.
Μαντέψτε ποιος είναι ο πλουσιότερος celebrity στη λίστα. Φωτ.: AP Photo/Wong Maye-E
Συνεχίζοντας σε κλίμα ΝΒΑ, στη λίστα βρίσκουμε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (1,2 δισ.) και τον Μάικλ Τζόρνταν (3,2 δισ.), ενώ από το γκολφ έχουμε τον Τάιγκερ Γουντς (1,3 δισ.). Η Ριάνα εξακολουθεί να παραμένει στη λίστα (1,4 δισ.) που χωράει επίσης την Κιμ Καρντάσιαν (1,7 δισ.), τον Jay-Z (2,5 δισ.), την Οπρα Γουίνφρεϊ (2,8 δισ.) ενώ και οι σκηνοθέτες έχουν την τιμητική τους. Ο Πίτερ Τζάκσον (1,5 δισ.), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (4,8 δισ.) και ο Τζορτζ Λούκας (5,5 δισ.) ανήκουν στο κλαμπ των εκλεκτών. Ο «μπαμπάς» μάλιστα του «Star Wars» είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο του θεάματος στη φετινή λίστα.
Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου ποια είναι;
L’Oreal… γιατί της αξίζει. Φωτ.: Ian Langsdon, Pool via AP
Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ που με περιουσία 99,5 δισ. βρίσκεται στη θέση 15. Η 70χρονη είναι η εγγονή του ιδρυτή της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, βρίσκεται στο συμβούλιο της εταιρείας από το 1997 και είναι η πρόεδρος της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειάς της. Τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο κατείχε και η μητέρα της Λιλιάν Μπετανκούρ, πριν τον θάνατό της το 2017.
Οι γυναίκες της λίστας είναι μόλις 369, δηλαδή αντιστοιχούν στο 13% των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.
Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο;
Για την ακρίβεια, είναι γυναίκα και είναι μόλις 19 ετών. Η Βραζιλιάνα Λίβια Βόιτ έχει περιουσία 1,1 δισ. δολάρια που προέρχεται από το μερίδιό της στην εταιρεία ηλεκτρικών ειδών WEG, την οποία ίδρυσε ο παππούς της.
Δεν είναι η μόνη νεαρή κληρονόμος της λίστας του Forbes. Για πρώτη φορά, ύστερα από 15 χρόνια, σε αυτήν δεν υπάρχει κανένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος κάτω των 30 (πάντως το σύνολο των αυτοδημιούργητων της λίστας αγγίζει το 66%).
Πάντως είναι δύσκολο να βγάλεις δισεκατομμύρια σε πολύ μικρή ηλικία. Αλλωστε, ο μέσος ηλικιακός όρος στη λίστα είναι τα 66 χρόνια, ενώ ο γηραιότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου είναι 102. Πρόκειται για τον Τζορτζ Τζόσεφ (1,7 δισ.), ιδρυτή της ασφαλιστικής εταιρείας Mercury General.
Από πού κρατάει η σκούφια όλων αυτών των πλουσίων;
Εικονογράφηση: Michael Kirki
Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι –για την ακρίβεια 813 άτομα– προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθεί η Κίνα με 406, η Ινδία με 200 και η Γερμανία με 132. Η Γερμανία είναι και η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους και ακολουθεί η Ιταλία με 73, το Ηνωμένο Βασίλειο με 55, η Γαλλία με 53, η Σουηδία με 43, η Ελβετία με 41.
Στην Ελλάδα έχουμε δισεκατομμυριούχους;
Εχουμε 10 Ελληνες δισεκατομμυριούχους, ακόμα και αν δεν εδρεύουν όλοι τους στην Ελλάδα. Η πλουσιότερη Ελληνίδα είναι η πλοιοκτήτρια Μαρία Αγγελικούση, που στα 42 της χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Angelicoussis Group και η περιουσία της αγγίζει τα 6,4 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο έμπορος μετάλλων Τέλης Μυστακίδης (3,3 δισ.), ο γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος (2,8 δισ.), ο πλοιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου (2,6 δισ.) και ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος (2,3 δισ.), ο Σπύρος Λάτσης (2,2 δισ.), ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (2,1 δισ.), η Μαριάννα Λάτση (1,8 δισ.) και οι πλοιοκτήτες Ανδρέας και Αθανάσιος Μαρίνος με περιουσία 1,8 και 1,5 δισ., αντίστοιχα.