Kathimerini.gr
Ευθύνεται η Μπιγιονσέ για την αύξηση του πληθωρισμού στη Σουηδία; Το ερώτημα μπορεί να ηχεί σουρεαλιστικό, αλλά η 41χρονη τραγουδίστρια είναι πιθανό να είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά στοιχεία της σκανδιναβικής χώρας. H παγκόσμια περιοδεία της, Renaissance, η πρώτη μετά το 2016, ξεκίνησε στη Στοκχόλμη και οι οπαδοί της κατέκλυσαν τη σουηδική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο καθώς τα εισιτήρια ήταν φθηνότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Σουηδία υποχώρησε σε ποσοστά κάτω του 10% τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα υψηλότερα από το αναμενόμενο, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν υπαίτια την Μπιγιονσέ. Η πτώση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων συνέβαλε στην υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο, αλλά σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε άνοδος σε αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση, η διασκέδαση και τα είδη ένδυσης.
Ο Μάικλ Γκραν, επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank, εκτιμά πως οι συναυλίες της Μπιγιονσέ κρύβονται πίσω από τις ανεβασμένες τιμές.
«Η έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ στη Σουηδία φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στον πληθωρισμό του Μαΐου, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσο πολύ», ανέφερε ο Γκραν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Γκραν υποστήριξε ότι η πολυαναμενόμενη συναυλία της τον Μάιο πιθανότατα ευθύνεται για 0,2 από τις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες που προστέθηκαν στον πληθωρισμό από τις τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.
H παγκόσμια περιοδεία της Μπιγιονσέ, Renaissance, η πρώτη μετά το 2016, ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη και οι οπαδοί της κατέκλυσαν τη σουηδική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο, καθώς τα εισιτήρια ήταν φθηνότερα από ό,τι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Το κοινό σε κάθε συναυλία ξεπέρασε τα 46.000 άτομα. [Beyoncé.com]
Δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές συνέρρευσαν στη Στοκχόλμη στα μέσα του προηγούμενου μήνα για τις δύο εναρκτήριες συναυλίες της πρώτης σόλο περιοδείας της Μπιγιονσέ ύστερα από επτά χρόνια.
Το κοινό σε κάθε συναυλία ξεπέρασε τα 46.000 άτομα, με πολλούς να αναγκάζονται να μείνουν εκτός της πρωτεύουσας, καθώς η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Στοκχόλμης άγγιξε το 100%.
Σημειώνεται πως αρκετοί ταξίδεψαν για τις συναυλίες από το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι το αποδυναμωμένο σουηδικό νόμισμα και τις χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων.
Ο Γκραν δήλωσε στη Wall Street Journal πως το φαινόμενο ήταν πολύ σπάνιο, εκτιμώντας πως η κατάσταση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ένας οικονομολόγος ανέφερε στους Financial Times πως η Σουηδία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια πληθωριστική έκρηξη τον Ιούνιο με τις τρεις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν στο Γκέτεμποργκ.
Ο πληθωρισμός στη Σουηδία κορυφώθηκε στο 12,3% τον Δεκέμβριο –ένα υψηλό 30 ετών και πλέον–, ενώ επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο στο 11,7%. Απροσδόκητα αυξήθηκε εκ νέου στο 12% τον Φεβρουάριο. Η σουηδική κεντρική τράπεζα, όπως και εκείνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχει προβεί στην αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Η Riksbank ανέβασε τα επιτόκια στο 3,5% στα τέλη Απριλίου, προειδοποιώντας όμως για περαιτέρω αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.