ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο καλοί είναι οι χυμοί για τη διατροφή μας;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι χυμοί, δεν έχουν αυξημένες θερμίδες και μπορούν να τους καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες

must.com.cy

Πολλοί πιστεύουν ότι οι χυμοί, δεν έχουν αυξημένες θερμίδες και μπορούν να τους καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τις «δίαιτες αποτοξίνωσης», που βασίζονται στην κατανάλωση χυμών και ενισχύουν την άποψη ότι οι χυμοί είναι κάτι σαν νερό με βιταμίνες. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να καταναλώσουν καθόλου ωμάφρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να τα κάνουν ροφήματα για να προσλάβουν βιταμίνες. Είναι τελικά όμως οι χυμοί τόσο υγιεινοί όσο παρουσιάζονται; Υπάρχουν καλοί και κακοί χυμοί;

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν πως όλοι οι χυμοί έχουν θερμίδες, άλλοι λιγότερες και άλλοι περισσότερες, ανάλογα με τη σύστασή τους. Τα θρεπτικά τους συστατικά διαφέρουν ανάλογα με το τι περιέχουν και έτσι μπορούμε να τους χωρίσουμε σε διάφορες κατηγορίες:

1. Φρουτοποτά
Οι χυμοί τύπου νέκταρ ή συμπυκνωμένοι χυμοί περιέχουν αρκετή ζάχαρη και γλυκαντικά. Σε αυτά τα ποτά, ο χυμός του φρούτου αντιστοιχεί μόνο στο 20-50% του τελικού προϊόντος και η επεξεργασία που έχουν υποστεί για να διατηρούνται στη συσκευασία τους, έχει καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις βιταμίνες τους.

2. Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί
Οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί έχουν μικρή ημερομηνία λήξης, περίπου ενός μήνα. Αυτοί οι χυμοί περιέχουν100% φυσικό χυμό φρούτου. Είναι πλούσιοι σε απλά σάκχαρα και θερμίδες και φτωχοί σε φυτικές ίνες. Η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί ναπροκαλέσει τερηδόνα, διάρροιες ή πολύ απλά να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε ποσότητα λιγότερη του 1 ποτηριού ημερησίως.

3. Smoothies
Τα smoothies είναι αλεσμένα/ πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά στα οποία προστίθεται γάλα ή γιαούρτι και μπορούν να περιέχουν επίσης μέλι ή και δημητριακά. Έτσι, εκτός από τα απλά σάκχαρα περιέχουν και πρωτεΐνη. Μπορούν να αποτελέσουν μία καλή λύση για πρόγευμα ή για ενδιάμεσο σνακ ιδιαίτερα για κάποιον που δεν πίνει γάλα ή δεν τρώει το γιαούρτι. Επιπλέον, μπορούμε να «ξεγελάσουμε» τα παιδιά που δεν θέλουν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρειάζετε όμως προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε αφού έχουν τις περισσότερες θερμίδες.

4. Φυσικοί χυμοί από φρέσκα λαχανικά
Οι χυμοί απο λαχανικά αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τους χυμούς φρούτων. Τα λαχανικά περιέχουνλιγότερεςθερμίδες και σάκχαρα σε σχέση με τα φρούτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα λαχανικό ή να τα συνδυάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Πολύ καλές επιλογές είναι ο ντοματοχυμός, διότι το λυκοπένιο που περιέχει βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και ο χυμός απο παντζάρι, που βοηθά στη μείωση της υπέρτασης

5. Φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα
Οι φρεσκοστυμένοι χυμοί μοιάζουν πολύ με τους συσκευασμένους φυσικούς χυμούς με τη διαφορά ότι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Παρόλο που είναι φρεσκοστυμμένοι δεν προτείνουμε κατανάλωση μεγαλύτερη του 1 ποτηριού χυμού ημερησίως, λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε θερμίδες και απλά σάκχαρα.

Κανένας χυμός δεν είναι καλύτερος από το ίδιο το φρούτο. Πολύ απλά, διότι το φρούτο θα σας δώσει λιγότερες θερμίδες και απλά σάκχαρα, περισσότερες φυτικές ίνες, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερες βιταμίνες, αλλά και καλύτεροκορεσμό. Αν μπορείτε, καταναλώνετε μόνο φρούτα.

6. Ανάμεικτοι χυμοί φρούτων και λαχανικών
Αν τελικά αποφασίσετε να πιείτε φυσικό χυμό φρούτων είναι καλό να ξέρετε τι να επιλέξετε. Ο χυμός ρόδι και ο χυμός accaiberryαποτελούν πολύ καλές επιλογές για όσους θέλουν να προσλάβουν πολλά αντιοξειδωτικά. Ο χυμόςδαμάσκηνου βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς περιέχει πολλές φυσικές ίνες και σορβιτόλη, ένα φυσικό καθαρτικό. O χυμόw από κόκκινα σταφύλια, ο οποίος κάνει καλό στην καρδιά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη.

Χυμοί και αδυνάτισμα
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να προτιμήσετε το φρούτο αντί για τον χυμό, γιατί θα πάρετε λιγότερες θερμίδες και θα σας χορτάσει περισσότερο.

Έλενα Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X