ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη μικρή παραθαλάσσια «έρημο» της Κύπρου

Πρόταση για εκδρομή στις αμμοθίνες του Ακρωτηρίου

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Επιβλητικοί και εντυπωσιακοί αμμόλοφοι εντοπίζονται στο μαγευτικό Golden Beach της Καρπασίας, κοντά στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ωστόσο είναι μία ακόμη περιοχή στο νησί μας που με λίγη μόνο φαντασία παραπέμπει σε οριεντάλ έρημο και καμήλες και που είναι μάλιστα πολύ εύκολη σε προσβασιμότητα για μία ημερήσια εκδρομή.

Ο λόγος για τις σαγηνευτικές αμμοθίνες στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, που βρίσκονται κιόλας πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Λεμεσού, σε μία ακτή που απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την περιοχή του νέου λιμανιού της πόλης.

Ως ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από τη φορά και τις ριπές του αέρα, οι αμμοθίνες βρίσκονται συγκεκριμένα στη δυτική ακτή του Ακρωτηρίου, πολύ κοντά στο πράσινο λιβάδι με τις αγελάδες που θυμίζει Αγγλία και στο οποίο είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.

 

Η λεπτή σαν πούδρα χρυσή άμμος και η ελάχιστη θαμνώδης βλάστηση συνθέτουν ένα πολύ ειδυλλιακό σκηνικό, το οποίο, πέραν της ομορφιάς, βοηθάει ποικιλοτρόπως στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Από τη μία, οι αμμόλοφοι απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη διάβρωση των ακτών και ταυτοχρόνως αποτελούν καταφύγιο για αποδημητικά ζώα και σπάνια φυτά που μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να επιζήσουν. Το κρινάκι του γιαλού και η αμμόσαυρα είναι δύο ενδεικτικά είδη που συναντά κανείς στην περιοχή.

Με απλά λόγια, οι αμμοθίνες είναι ουσιαστικά μικροί λοφίσκοι από άμμο που εντοπίζονται σε παράκτιες περιοχές και που είθισται να λειτουργούν ως ένα φυσικό φράγμα προστασίας του εσωτερικού από έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως ο άνεμος, οι παλίρροιες και ο κυματισμός.

Η περιοχή ενδείκνυται για χαλαρωτική βόλτα και περίπατο με γυμνές πατούσες πάνω στην άμμο, ρέμβασμα της δυτικής ακτής της χερσονήσου, απαθανάτιση ωραίων φωτογραφιών και φυσικά για βουτιά στα άγρια αλλά πεντακάθαρα νερά της παρακείμενης ακτής. Ασφαλτόδρομος (ευτυχώς) δεν υπάρχει στην περιοχή, ωστόσο η πρόσβαση τόσο με αμάξι όσο και με τα πόδια ή το ποδήλατο θεωρείται πολύ εύκολη καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσβατα και βραχώδη σημεία.

Είναι τέλος σημαντικό να τονιστεί ότι για να σχηματιστεί ένα αμμοθινικό σύστημα με φυσικό τρόπο χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια, για την καταστροφή του ωστόσο μέσω ανθρώπινης επέβασης χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά και ευχόμαστε ότι δεν θα ξημερώσει η μέρα που θα δούμε μπουλντόζες να πλησιάζουν την τόσο πολύτιμη αυτή περιοχή!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @akrotiri.peninsula

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @olenaelle

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Larissa Lockhart (@larissa.lockhart)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Έξοδος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση

Από τις 16:00 μέχρι τις 18:00, ένα γεμάτο δίωρο εορταστικό live link θα πραγματοποιείται με τους παραγωγούς του Deejay Radio ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΞΟΔΟΣ