ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από Ναβαρίνο και Μεσολόγγι θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα για το 2024

Η Φλόγα θα ταξιδέψει και σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία για τις σχέσεις της Ελλάδος με τη Γαλλία

Kathimerini.gr

Σπυριδούλα Σπανέα

Μία «παγκόσμια περιπέτεια» με άρωμα Ελλάδος και θάλασσας θα είναι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τη διοργάνωση του 2024. Η Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου και θα παραδοθεί στους διοργανωτές στις 26/4. Στις 27/4 θα «αποπλεύσει» από τον Πειραιά και στις 26 Ιουλίου θα «φωτίσει» τη διοργάνωση του Παρισιού.

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» επέλεξε την Ολυμπιακή Ημέρα για να αποκαλύψει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εκεί όπου στις 23 Ιουνίου 1894 ο Πιερ ντε Κουμπερτέν πραγματοποίησε την ομιλία του για την ίδρυση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για τη Λαμπαδηδρομία. Το Φως της Αρχαίας Ολυμπίας θα παραμείνει στην Ελλάδα εννέα ημέρες και ύστερα θα αρχίσει το ταξίδι του στον κόσμο μεταφέροντας μηνύματα ενότητας και φιλίας των λαών.

«Ήταν μία ιδιαιτέρως συγκινητική ημέρα καθώς η αποκάλυψη του Προγράμματος της Λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη, εκεί όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν έβαλε τα «θεμέλια» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Βικέλα. Στην Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει και σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία για τις σχέσεις της Ελλάδος με τη Γαλλία, όπως το Ναβαρίνο, το Μεσολόγγι κλπ.», δήλωσε στο kathimerini.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Με το ιστορικό πλοίο «Μπελέμ»

Στον Πειραιά εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ» και το πλήρωμά του στις 27/4 θα υποδεχτεί την Φλόγα. Το πλοίο έχει τη… δικιά του ιστορία που ξεκινάει το 1896, όπως και οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μετάφερε ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες και κακάο και καφέ από τη Βραζιλία στη Γαλλία. Έχει επιβιώσει από εκρήξεις ηφαιστείων, πολέμους, έχει συνδεθεί με την οικογένεια Γκίνες, με κόμηδες και με καραμπινιέρους.

Στις 8 Μαΐου η Φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία. Ο λόγος της επιλογής της Μασσαλίας ως προς σταθμού αποτελεί ακόμη ένα φόρο τιμής στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα, καθώς οι διοργανωτές επιθυμούν να θυμίσουν την… αρχέγονη σχέση της Μασσαλίας με τη χώρα μας.

Η Λαμπαδηδρομία στο γαλλικό έδαφος θα διαρκέσει 68 ημέρες. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 10.000 λαμπαδηδρόμοι και το Φως θα φωτίσει περισσότερες από 400 πόλεις. Στις 7 Ιουνίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί και πάλι στη θάλασσα. Θα ταξιδέψει με ένα τριμαράν στον Ατλαντικό προκειμένου να επισκεφτεί τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα αλλά και την Ταϊτή όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες στο σερφ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα θα διασχίσει τον Ατλαντικό καθώς αυτό είχε γίνει και στη διοργάνωση του Μεξικού, το 1968.

«Η Ολυμπιακή Φλόγα θα τιμήσει την ιστορία της Γαλλίας και αυτούς που την έγραψαν. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαδρομή που επιλέξαμε», δήλωσαν οι διοργανωτές. Κατά τη διάρκεια της Λαμπαδηδρομίας θα υπάρχουν συναυλίες, αθλητικά δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία. Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της Τελετής είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ιστορία της ξεκινάει το 1936 και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που «φώτισε» ήταν αυτοί του Βερολίνου. Εμπνευστής της ιδέας φέρεται να είναι ο Γερμανός καθηγητής Καρλ Ντιμ.

Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και, όπως ορίζει το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Στο τελετουργικό της Αφής συμμετέχουν η πρωθιέρεια και οι ιέρειες, οι οποίες πραγματοποιούν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της Τελετής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X