Κώστας Κουκουλάς
Σύμφωνα με την Deloitte Football Money League για το 2023, οι 11 από τις 20 πιο πλούσιες ομάδες της Ευρώπης αγωνίζονται στην Premier League, που με τη σειρά της αναδείχτηκε πριν από λίγες ημέρες και για 3η συνεχόμενη χρονιά ως το ισχυρότερο brand name του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό.
Βέβαια τα χρήματα δεν φέρουν πάντα την ευτυχία, καθώς οι φωνές διαμαρτυρίας των οπαδών εναντίον αρκετών ιδιοκτητών αγγλικών ομάδων ολοένα και πληθαίνουν, καθώς αν και έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν. Κοινός παρονομαστής, το ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δεν είναι Βρετανοί.
Από τον Αμερικανό Μίκαελ Αϊσνερ της Πόρτσμουθ που… βολοδέρνει κάπου στην League One, μέχρι τον Βρετανο-Ιρανό μεγαλομέτοχο της Έβερτον Φαρχάντ Μοσίρι, ο κατάλογος των ιδιοκτητών που αποτελούν πλέον κόκκινο πανί για τους οπαδούς είναι μακρύς. Μάλιστα ο τελευταίος, βλέποντας ότι η πορεία της ομάδας του προς την Championship είναι μη αναστρέψιμη, μόλις την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να πουλήσει είτε μειοψηφικό είτε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, αν και μόλις πριν από έναν χρόνο αύξησε το ποσοστό του από 49,9% σε 94%.
Όπως, δε, ανέφερε ο «Guardian» ο 67χρονος ιδιοκτήτης της Εβερτον ζητά περίπου 550 εκατ. ευρώ για τα «ζαχαρωτά». Η απόφασή του αυτή πάρθηκε μόλις μερικά 24ωρα έπειτα από την καθιστική διαμαρτυρία των φίλων της Εβερτον, κατά του ίδιου και του διοικητικού συμβουλίου.
Κάτι ανάλογο ισχύει εδώ και καιρό και για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου οι οπαδοί της βρίσκονται απέναντι στην οικογένεια Γκλέιζερ, με αποκορύφωμα την κατάληψη του «Ολντ Τράφορντ» τον Μάιο του 2021, πριν από το ντέρμπι με την Λίβερπουλ.
Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες έχουν βάλει πωλητήριο στην ομάδα από πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Λίβερπουλ, αφού και εδώ η επίσης αμερικανική «Fenway Sports Group», ψάχνει –κυρίως στην αραβική χερσόνησο- τη διάδοχη κατάσταση.
Ανάλογη κρίση είχε υπάρξει παλιότερα και στην Αρσεναλ, όμως η φετινή πορεία και οι πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου έχουν σημάνει «ανακωχή» μεταξύ των οπαδών και της «Kroenke Sports & Entertainment» που όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Μάικλ Αϊσνερ της Πόρτσμουθ, είναι ακόμα ένας Αμερικανός μεγαλομέτοχος που μπήκε στην «μαύρη λίστα» των οπαδών. Ο πρώην CEO της «Walt Disney» και πλέον ιδιοκτήτης «The Tornante Company» στην οποία ανήκει ο αγγλικός σύλλογος, δεν είναι ένας κακός ιδιοκτήτης, καθώς επί των ημερών του η ομάδα κατάφερε να πετάξει από πάνω του τα χρέη των προηγούμενων ετών.
Όμως η ομάδα παραμένει εκεί που την αγόρασε, μακριά δηλαδή από την Premier League και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στους οπαδούς της, οι οποίοι πρόσφατα οργάνωσαν ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει φιλοδοξίες και σχέδια.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι εδώ και χρόνια δέσμιο των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών των συλλόγων που παίζουν τη δική τους… μπάλα στην Premier League, αλλά ζουν πολύ μακριά από αυτήν. Αλλά ο πλούτος από χαρτί, από μόνος του, δεν αρκεί. Στην πραγματικότητα, δεν έχει νόημα, εκτός εάν συνοδεύεται από πλάνο, το οποίο τις περισσότερες φορές απουσιάζει.