ΠΗΓΗ: sport-fm.gr
Κροατία και Μαρόκο διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πρώτη χρονικά αναμέτρηση της ημέρας στο Μουντιάλ, αλλά και για τον 6ο όμιλό της διοργάνωσης, με το παιχνίδι να είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στο στάδιο Αλ Μπαγιάτ της πόλης Αλ Κορ.
Η «Hrvatska» μπαίνει στη διοργάνωση και πάλι με υψηλές βλέψεις, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερο το βάρος στις πλάτες της, αφού έχει την ταμπέλα της φιναλίστ, καθώς πριν τέσσερα χρόνια έφτασε στην πηγή, αλλά λύγισε από την αστραφτερή Γαλλία, γνωρίζοντας την ήττα με 4-2 στον τελικό.
Προκρίθηκε ως πρώτη από τον 8ο όμιλο της προκριματικής φάσης, εξασφαλίζοντας το απευθείας εισιτήριο (7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα) με τη νίκη 1-0 επί της Ρωσίας στην αυλαία, αφήνοντας στη 2η θέση την αντίπαλό της. Μεγάλο της αστέρι είναι ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του. Μπορεί να μην έχει πολλά αστέρια όπως συνέβαινε άλλες εποχές, αλλά διαθέτει (πέραν του άσου της Ρεάλ) ένα μεγάλο «όπλο», το οποίο είναι η χημεία, με τον Ζλάτκο Ντάλιτς να έχει κλείσει πενταετία στο τιμόνι της. Στο δυναμικό της είναι και ο Ντομαγκόι Βίντα της ΑΕΚ.
Στην αντίπερα όχθη, το Μαρόκο μπορεί να μην το υπολογίζουν πολλοί, αλλά σίγουρα είναι μία επικίνδυνη ομάδα, αφού στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες όπως οι Ζίγιες (Τσέλσι), Χακίμι (Παρί Σεν Ζερμέν), Σοφιάν Άμραμπατ (Φιορεντίνα), Μαζραουί (Μπάγερν), Εν Νεσιρί (Σεβίλλη) και Μπόνο (Σεβίλλη). Έκανε το 6/6 στη 2η προκριματική φάση της προκριματικής φάσης στη Ζώνη της Αφρικής, όπου αντιμετώπισε Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου και Σουδάν. Στα μπαράζ κοντραρίστηκε με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ήρθε 1-1 εκτός έδρας, ενώ στο 2ο ματς επικράτησε 4-1.
Παρότι εξασφάλισε πολύ άνετα το εισιτήριο για το Μουντιάλ, δεν θα παραταχθεί στο Κατάρ, με τον προπονητή που την οδήγησε εκεί. Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από το «διαζύγιο» με τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, έπειτα από τη ρήξη του Βόσνιου τεχνικού με την ομοσπονδία, αλλά και πρωτοκλασάτα αστέρια, όπως ο Ζίγιες και ο Μαζραουί. Ο πρώτος έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να αποσυρθεί από την εθνική. Ωστόσο, μετά τα καλά για τον ίδιο μαντάτα του καλοκαιριού επέστρεψε.
Αμφότερες γνωρίζουν ότι ρεαλιστικός στόχος είναι να ακολουθήσουν στην επόμενη φάση το Βέλγιο, με την Κροατία να είναι το φαβορί και το Μαρόκο το αουτσάιντερ, ενώ ο Καναδάς δύσκολα θα αποφύγει την 4η θέση.
Πού θα κριθεί
Το Μαροκό δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα, αλλά σίγουρα πολλά θα κριθούν από τη μέρα στην οποία θα βρεθεί η Κροατία, η οποία έχει πιο πολλές παραστάσεις σε ματς τέτοιων απαιτήσεων σε σχέση με την αντίπαλό της. Άλλωστε, όταν η Κροατία πατάει γερά στα πόδια της λίγες ομάδες μπορούν να τη λυγίσουν.
Παίκτης-βαρόμετρο
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη. Ο Μόντριτς είναι το μεγάλο αστέρι της αναμέτρησης και σίγουρα θα κάνει ό,τι περνάει από τα πόδια του ώστε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και στο «κύκνειο άσμα» του στη διοργάνωση. Ξέρει όσο λίγοι από τόσο σημαντικά ματς. Είναι ο «εγκέφαλος» της Κροατίας και από τη δική του απόδοση θα κριθούν πολλά για τη μοίρα του αγώνα.
Μαρόκο-Κροατία: Η προαναγγελία του αγώνα
Η μονομαχία
Για να διεκδικήσει κάτι θετικό το Μαρόκο θα πρέπει να… απενεργοποιήσει τον Μόντριτς, ο οποίος προφανώς και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της Κροατίας. Στα ίδια τετραγωνικά μέτρα κινείται από πλευράς Μαρόκου ο Σόφιαν Άμραμπατ, από τον οποίο περιμένει πολλά ο τεχνικός Ουαλίντ Ρεγκραγκί.
Παράδοση
Έχουν αναμετρηθεί μόνο μία φορά. Σε φιλικό τον Δεκέμβριο του 1996. Το ματς έληξε 2-2 στην κανονική διάρκεια και η Κροατία ήταν αυτή που κέρδισε στα πέναλτι (7-6). Το αξιοσημείωτο είναι ότι είχαν βγει τρεις κόκκινες (40’ Μπουιμπούντ - 40’ Ασάνοβιτς, 70’ Προσινέτσκι).
Εκτίμηση
Η Κροατία είναι το μεγάλο φαβορί του αγώνα και η λογική λέει ότι εύκολα η δύσκολα θα φτάσει στον στόχο της, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει μεγάλη εντύπωση το να δούμε ένα αξιόμαχο Μαρόκο. Εδώ νίκησε η Σαουδική Αραβία την Αργεντινή.
Πιθανές συνθέσεις
Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί, 4-3-3): Μπόνο – Χακίμι, Αγκέρντ, Σαΐς, Μαζράουι – Ουνάχι, Άμραμπατ, Αμαλά – Ζίγιες, Εν-Νεσιρί, Μπουφάλ
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς, 4-3-3): Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Μπάρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Βλάσιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς
Διαιτητής: Φερνάντο Ραπαλίνι (Αργεντινή)
Γήπεδο: Αλ Μπαίτ, Αλ Κορ (60.000 θεατές)
Μαρόκο-Κροατία: Η προαναγγελία του αγώνα
Πρόγραμμα 6ου ομίλου
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου
1η αγωνιστική
Μαρόκο-Κροατία (12:00)
Βέλγιο-Καναδάς (21:00)
2η αγωνιστική
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου
Βέλγιο-Μάροκο (15:00)
Κροατία-Καναδά (18:00)
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου
Κροατία-Βέλγιο (17:00)
Καναδάς-Μαρόκο (17:00)