Του Θωμά Μπέμπα
Ήρθε που λέτε η ώρα του οφτού. Εμείς στο μαγαζί αποφεύγουμε να το βάζουμε στο μενού, ως ένα πιάτο πολύ «χύμα» για τα γούστα του Βαρνάβα, του σεφ μας από την Ίνια. Πλην όμως κάποιοι πελάτες το ζητούν επιτακτικά. Εδώ βγάζω το καπέλο στην αστική ελίτ της χώρας, η οποία είναι στο φαγητό και του σαλονιού και του λιμανιού. Ο Βαρνάβας βέβαια, κάποτε κάνει κάτι απόπειρες ως «έξτρα πιάτο» στο μενού, ψήνοντας τα γίδια τού Ακάμα στον φημισμένο μας ξυλόφουρνο, πλην όμως όταν μπεις στον χορό θα πρέπει να χορέψεις, με κρεμμύδι, τζατζίκι και πατάτες. Δύσκολο εγχείρημα για το com il faux μαγαζί μας.
Μέσα στους συλλογισμούς μου για το οφτόν, με διέκοψε η κυρία Αγγέλα, η chic socialite του μαγαζιού. «Αυτό που πάει να γίνει είναι η κατάρρευση και των τελευταίων μύθων», μπήκε φουριόζα κατευθυνόμενη στο bar. «Ένα Gin Mare on the rocks», αναφώνησε. «Είχαμε κάτι να λέμε εμείς της Νομικής Αθηνών, που έλιωσαν τα βρακιά μας στο διάβασμα για να πάρουμε πτυχίο, και φέρνουν λέει τώρα τη Νομική Αθηνών στην οδό Λήδρας». «Tragic». «Από τη Σόλωνος και τη Μασσαλίας, πως κατάντησαν έτσι οι θεσμοί». Έξω φρενών η κυρία Αγγέλα, απόφοιτος της Νομικής το 1985 στην ταραγμένη περίοδο μετά το Πολυτεχνείο. Έξω φρενών όμως είναι και οι ιδιοκτήτες των κυπριακών πανεπιστημίων, οι οποίοι σε ένα βράδυ, ή μάλλον σε μια συνεδρία του Υπουργικού, τους έπιασε στον ύπνο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανοίγοντας τις πόρτες στα ελληνικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον John, τον σικάτο καλαμαρά με προσβάσεις στο Μαξίμου, όλη η κίνηση Χριστοδουλίδη έχει σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του προέδρου μας στο αθηναϊκό «τρίγωνο των Βερμούδων», ήτοι Κολωνάκι – Μαξίμου – Μεγάλη Βρετανία. Εκεί, σύμφωνα με τον John, ο πρόεδρος έχει πρόβλημα εικόνας, αφού όπως του μεταφέρουν «δεν τον παίρνουν και πολύ σοβαρά», ενώ είναι γνωστή η εμμονή του Κυριάκου για το brain-drain φοιτητών της μητέρας πατρίδας προς την Κύπρο. «Έτσι κι αλλιώς ο Πολεμίτης και ο Χατζηκυπριανού δεν έριξαν και τη σκούφια τους στις εκλογές».
«Θα τον πάρουν σοβαρά τον Νίκο, τώρα που θα αρχίσει το party με την Intrakat», είπε ο κυρ-Γιώργος ο συνταξιούχος τραπεζίτης. Σύμφωνα με την πληροφόρησή του, η εταιρεία και ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Έξαρχος, θα βρεθούν στο τραπέζι με την κυβέρνηση για το μέλλον του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης.
Το πουλέν του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, σύμφωνα με τον κυρ Γιώργο, πήρε το έργο της Πάφου πολύ φτηνά, στη ζημιά του, για να ανεβάσει τη μετοχή και τα μεγέθη του ομίλου Intrakat. Τώρα, λένε, προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα. Με βάση τα ίδια τα λόγια του εργολάβου, τραπεζίτη, ενεργειακού παρόχου κ. Έξαρχου, ο όμιλος Intrakat από 100 εκατ. έσοδα το 2022, εκτόξευσε στο 1 δισ. το 2024!
«Τέτοια να ακούσουν οι Κύπριοι, να θυμηθούν Βγένοπουλο και ΞΕΚΤΕ, και θα φύγουν τρέχοντας από την ανάθεση του έργου», μονολόγησε ο κυρ-Γιώργος. Η πολιτική διάσταση όμως είναι όπως έχω αντιληφθεί, αν η Intrakat άφησε το έργο στη μέση, αυτή θα είναι μια μεγάλη αποτυχία για τον Παφίτη Νίκο Χριστοδουλίδη. Αποτυχία που δίπλα της η «Αμάλθεια» θα περάσει ως υποσημείωση. «Άρα προβλέπεται μεγάλη μάχη με τον Οδυσσέα που ψάχνει σωσίβιο εν μέσω δικαστικής μάχης για την επιβίωσή του», συμπλήρωσε ο κ. Νίκος Μερακλής που όλα τα ξέρει στον Λόφο. «Αυτός δεν είναι δρόμος αλλά το γεφύρι της Άρτας» φώναξε από την κουζίνα ο Βαρνάβας, του οποίου οι περιουσίες στην Ίνια θα ανέβαιναν σε αξία με τον νέο δρόμο. «Τελείωσε και το deal Σκλαβενίτης – Παπαντωνίου, ας πιούμε στην υγεία του γλυκύτατου και ακμαίου κυρ Αντρέα» αναφώνησε η κα Αγγέλα, υψώνοντας το ποτήρι της με το ροζέ «Νύφες».