ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζήτημα κατάργησης των σπουδών γλωσσολογίας από το Παν. Κύπρου

Η πρόταση τέθηκε με πρόσχημα την οικονομική κρίση

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Παντελής Βουτουρής, ζήτησε να καταργηθεί η κατεύθυνση γλωσσολογίας τροποποιώντας έτσι ριζικά το πρόγραμμα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Η πρόταση, που υιοθετήθηκε από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Τμήματος, θα προωθηθεί στα ανώτερα όργανα του Πανεπιστημίου. Αν εγκριθεί, η κατεύθυνση Γλωσσολογίας θα καταργηθεί χωρίς καν να έχουν αποφοιτήσει οι φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους με το δικαίωμα να επιλέξουν αυτή την ειδίκευση και τώρα ανησυχούν αν θα μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν.

Διεθνής κατακραυγή
Και μόνο με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι μπορεί να κλείσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, άρχισε διεθνής διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών που σε λίγα 24ωρα έχουν ξεπεράσει τις 1200. Το κείμενο που βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.change.org/petitions/the-rector-and-the-senate-of-the-university-of-cyprus-support-the-greek-language-2 υπογράφουν καθηγητές φιλολογίας και γλωσσολογίας ξένων, ελλαδικών και κυπριακών πανεπιστημίων, άνθρωποι των γραμμάτων, διανοούμενοι, φοιτητές, αλλά και γενικότερα άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.
Ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις

Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Βουτουρής προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα στην Ε. Σιζοπούλου του Φιλελεύθερου. Στις δηλώσεις αυτές εξομοίωσε ψευδώς το εγκεκριμένο πρόγραμμα (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) που ισχύει από το 2011 με ένα σχεδιαζόμενο πρόγραμμα (Κατεύθυνση Νεοελληνικής Φιλολογίας) που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.

Υπονόησε ακόμη ότι η Κατεύθυνση Γλωσσολογίας θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Τμήμα, ενώ στην πραγματικότητα καμία περαιτέρω αύξηση του αριθμού των φοιτητών δεν έχει εγκριθεί και δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον. Ο κος Βουτουρής επιχείρησε να αποδώσει την ενέργειά του να ζητήσει την κατάργηση της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας σε οικονομικούς λόγους, λέγοντας ότι για τη λειτουργία του προγράμματος απαιτούνται νέες οργανικές θέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν πόροι.

Εκείνο που παρέλειψε να πει ο κ. Βουτουρής είναι ότι την ίδια ώρα που επιχειρεί να καταργήσει το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Κύπρο που επικεντρώνεται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας με το επιχείρημα της έλλειψης θέσεων,  έχει εξασφαλίσει για το δικό του γνωστικό αντικείμενο (Νεοελληνική Φιλολογία) όχι μία αλλά δύο καινούργιες θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της πλήρωσης ή της προκήρυξης. Θέσεις λοιπόν υπάρχουν, απλώς ο κ. Βουτουρής προτιμά για δικούς του λόγους να στραγγαλίσει την Κατεύθυνση Γλωσσολογίας και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Τα οικονομικά επιχειρήματα του κου Βουτουρή αίρονται από το γεγονός ότι προτείνει και την απόρριψη της πρότασης για δημιουργία διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας που είναι η μόνη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης του τμήματος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.   

Η αλήθεια για την Κατεύθυνση Γλωσσολογίας
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη ή ανάλυση κόστους ούτε και έχουν διερευνηθεί άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της κατεύθυνσης γλωσσολογίας η οποία ήδη βρίσκεται σε ισχύ από το 2011 και λειτουργεί χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία της. Η απόφαση για κατάργηση της κατεύθυνσης θυματοποιεί κυρίως τους φοιτητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν την κατεύθυνση Γλωσσολογίας. Κατά πόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προτιμήσει, ακολουθώντας την εισήγηση του προέδρου του τμήματος ΒΝΕΣ, να βγάλει από το στρατηγικό σχεδιασμό του τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας αγνοώντας την έκκληση της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, μένει να αποδειχτεί.

Το κείμενο συνυπογράφεται από τους
Μαριλένα Καρυολαίμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας,
Μαριάννα Κατσογιάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας,
Παναγιώτης Αγαπητός, καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας,
Martin Hinterberger, αναπληρωτή καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας,
Αντωνία Γιαννούλη, επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας,
Τάσος Καπλάνης, επίκουρο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας
Σταυρούλα Κωνσταντίνου, επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση