ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα, ώστε, με την πάροδο της πανδημίας να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με αφορμή την αξιολόγηση του οίκου DBRS, ο οποίος διατήρησε τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο BBB(low) με σταθερή προοπτική.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Πετρίδης τονίζει ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων».
Ο κ. Πετρίδης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προχωρήσουν με έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού - «ενός προϋπολογισμού εκτάκτου ανάγκης – με πνεύμα συναίνεσης και μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, με σκοπό την επίτευξη του κοινού μας στόχου για ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς».
Στη δήλωσή του, ο κ. Πετρίδης αναδεικνύει την αιτιολόγηση που έδωσε ο οίκος για επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας, στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ιστορικά θετικών επιδόσεων της Κυβέρνησης αναφορικά με την ικανότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωζώνη και του ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα της.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, ο οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση είναι γενικά ισοζυγισμένοι, παρόλη τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την πανδημία κατά το τρέχον έτος.
Σημειώνει επίσης τις αναφορές ότι κατά την έναρξη της πανδημίας η Κύπρος βρισκόταν σε μια ισχυρή οικονομικά θέση, δεδομένου ότι αναπτυσσόταν τα τελευταία 5 χρόνια με ισχυρούς ετήσιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και, τελικά, η οικονομία συρρικνώθηκε σε μικρότερο βαθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν.