ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον δρόμο της επιστροφής η Κύπρος

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να μελετά το πλάνο εξόδου από την υγειονομική κρίση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είκοσι νέα περιστατικά κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 15 Απριλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 715. «Τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι εντός των εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας και συνάδουν με την επιδημιολογική και στατιστική εικόνα που έχουμε ενώπιόν μας. Τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2,312 εξετάσεων είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από την πορεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, θέλοντας να επισημάνει το ότι βρισκόμαστε σταθερά στην σωστή πορεία, αλλά δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε από αυτή. Δεδομένων των πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, με πρώτο σταθμό το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Δρ Κωστρίκκης απευθυνόμενος προς τους πολίτες, εξήγησε ότι ο στόχος είναι όπως «αξιοποιήσουμε την περίοδο περιορισμού του κόσμου στα σπίτια του ώστε μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπίζουμε γρήγορα τους πιθανώς μολυσμένους. Καλούμε τον κόσμο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων και να κάνει το τεστ». Ακολούθως, τόνισε την σημασία του προγράμματος των επιχορηγημένων εξετάσεων ανάμεσα στον πληθυσμό, το οποίο πλέον καθίσταται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους σε εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών και σε όσους εργάζονται σε γηροκομεία.

«Μας δώσατε χρόνο»

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Δρ Μάριος Λοΐζου είπε την χαρακτηριστική φράση «σας ζητήσαμε χρόνο και μας τον δώσατε», θέλοντας να τονίσει ότι παρατηρήθηκε πως η πλειοψηφία πειθάρχησε στα μέτρα περιορισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε εξ αρχής να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ως προς την θωράκιση και την προετοιμασία του συστήματος υγείας. Όπως είπε, υπάρχουν αδυναμίες στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι οποίες ήταν γνωστές, αλλά ταυτόχρονα και συσσωρευμένη εμπειρία η οποία βοήθησε σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη δυνατότητα ενός κράτους να προχωρήσει στην άρση των μέτρων είναι να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιθανά περιστατικά που θα προκύψουν από μια τέτοια χαλάρωση, τόνισε ο Δρ Λοΐζου. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η δυνατότητά μας να ανταπεξέλθουμε είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωστή επάνδρωση των τμημάτων με βάση τις νέες πραγματικότητες.

Τρία στάδια για την επάνοδο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 15 Απριλίου το πλαίσιο στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, με πρώτο σταθμό το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, στη βάση πάντα των επιδημιολογικών δεδομένων. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, το πλαίσιο περιλαμβάνει τρία στάδια που φτάνουν μέχρι τον τέλος του 2021, ενώ κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το πρώτο στάδιο αφορά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, το οποίο έχουμε εξαγγείλει σε μεγάλο βαθμό. Το δεύτερο στάδιο αφορά σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων που υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά γύρω στις αρχές Μαΐου σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία και στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο. Τέλος, το τρίτο στάδιο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. «Η στρατηγική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέποντας να υφίσταται οικονομική δραστηριότητα χωρίς αχρείαστα ρίσκα σε θέματα υγείας», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, όπως εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, με αφορμή και την περίοδο του Πάσχα: «Για να γίνει ρεαλιστική η επανεκκίνηση της οικονομίας καλώ όλους να σεβαστούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι την περίοδο του Πάσχα για να μην ανατραπούν οι μέχρι τώρα συνθήκες».

Υποχρεωτικές εξετάσεις

Μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού COVID-19 σε χώρους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και της απροθυμίας μερίδας αυτών να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών αναλύσεων, προφασιζόμενοι φόβο για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρία τους, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για λόγους Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε όπως συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων υποβληθούν υποχρεωτικά στην εξέταση COVID-19.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ, που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού) υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό. Επίσης, σε υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβληθούν επίσης εντός 14 ημερών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και γενικά σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση