ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη δίνη της αμφισβήτησης το AstraZeneca

Η θέση ειδικών στην «Κ» - Πολλά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αφού η μοναδική τους επιλογή είναι το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Άντρη Θρασυβούλου - Γιάννος Λύτρας 

Στο επίκεντρο αμφισβήτησης από κράτη, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται το εμβόλιο AstraZeneca το οποίο θεωρείται ως άκρως σημαντικό για την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας. Η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Τετάρτη (7/4) που για πρώτη φορά έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει οδηγήσει σε πανσπερμία οδηγιών για την χρήση του εμβολίου ενώ προκάλεσε μεγαλύτερη διστακτικότητα. Στο πόρισμα του, ο ΕΜΑ τονίζει ότι οι θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, είναι πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 4 Απριλίου, συνολικά και επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις. 

Οι επαγγελματίες της υγείας 

Στην δίνη της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται ότι έχουν πέσει και οι επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, ειδικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ποσοστό εμβολιασμού των νοσηλευτών είναι χαμηλό και κυμαίνεται κάτω από 45%. Όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές με γνώση του ζητήματος, πολλά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αφού η μοναδική τους επιλογή είναι το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας. Ωστόσο, η κακή δημοσιότητα που το έχει περιβάλει αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα ο οποίος συνέτεινε στο να μην επιθυμούν να το λάβουν. Πλέον, όσοι εκφράζουν την επιθυμία να εμβολιαστούν, ζητούν να τους χορηγηθεί το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech, παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα νοσηλευτών δεν εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι καινούργια και μη δοκιμασμένα ευρέως.

Εκ μέρους του ΟΚΥπΥ καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες ενημέρωσής τους, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νοσηλευτές, καθώς φαίνεται ότι χαμηλή είναι και η εμβολιαστική τους κάλυψη κατά της Γρίπης Α. Αξίζει να αναφερθεί, την ίδια ώρα, πως η εμβολιαστική κάλυψη των ιατρών κατά της COVID-19 ανέρχεται στο 75,5%.

Αγώνας εμπιστοσύνης

Το Υπουργείο Υγείας διαρκώς τονίζει την ανάγκη το κοινό να εμβολιαστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, χωρίς να τα διαχωρίζει, αφού αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι, σταδιακά, η εμπιστοσύνη του κοινού θα αποκατασταθεί, μετά και την νέα έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ωστόσο αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η άρνηση μιας μεγάλης μερίδας του κοινού στην Κύπρο να διευθετήσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να επενδύσει στην ορθή επικοινωνία των οφελών του εμβολιασμού, ώστε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την χαμένη εμπιστοσύνη των Κυπρίων πολιτών στον εμβόλιο, ειδικότερα της AstraZeneca. Προς τούτο, αναμένεται ότι σύντομα θα δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και όχι μόνο μηνύματα τα οποία θα έχουν στόχο την ορθή ενημέρωση του κοινού, καθώς είναι παραδεκτό ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναμένεται να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ε. Παναγιωτοπούλου: Το εμβόλιο είναι ασφαλές

Από την πλευρά της η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου δήλωσε στην «Κ» ότι γίνεται προσπάθεια μέσω πληροφοριών είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να καθυσυχαστεί το κοινό. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Αποκλείεται να το ενέκρινε ο ΕΟΦ χωρίς περιορισμούς», τόνισε η ίδια. 

Δρ Βωνιάτης: «Ναι» στο AstraZeneca

Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, τονίζει στην «Κ» ο Ειδικός υγιεινολόγος-επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης. «Παρόλο που ανακοινώθηκαν κάποιες σοβαρές παρενέργειες αυτές είναι αρκετά σπάνιες. Επομένως, ζυγίζοντας τα πράγματα, εάν ένα άτομο προσβληθεί από τον κορωνοϊό, οι πιθανότητες να οδηγηθεί σε βαριά νόσηση και να καταλήξει είναι περισσότερες από ότι εάν εμβολιαστεί». Ο Δρ Βωνιάτης σημειώνει ότι «ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε την κατάσταση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ομαλότητα είναι μέσω του εμβολιασμού».

Στέλνοντας μήνυμα προς τους διστακτικούς, ο Δρ Βωνιάτης υπενθύμισε ότι πληθυσμιακά το εμβόλιο έχει αποδεδειγμένα αποδώσει καρπούς ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι μολύνσεις COVID-19 μειώθηκαν περίπου 60% τον Μάρτιο.

«Αυτό επιτεύχθηκε με την χορήγηση του εμβολίου. Εάν καθυστερήσουμε κι άλλο τους εμβολιασμούς ο ιός αυξάνει την κυκλοφορία του, με τα κρούσματα στην Κύπρο να αυξάνονται αντί να μειώνονται διότι έχουμε εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού μας. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι καταφέραμε να μειώσουμε τους θανάτους, ειδικά στους υπερήλικες», καταλήγει ο Δρ Βωνιάτης.

ΠΙΣ: Κλειδί για την πόρτα εξόδου από την πανδημία ο εμβολιασμός

Στο μεταξύ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο και το κλειδί για την πόρτα εξόδου από την πανδημία. «Όσο πιο σύντομα πετύχουμε τους στόχους μας, τόσο πιο σύντομα θα έχουμε την "ανοσία της αγέλης" και αυτό θα αιτιολογεί τη σταδιακή αλλά και ουσιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων» σημειώνει ο ΠΙΣ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υπερισχύουν τα ισχυρά επιστημονικά κριτήρια σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, στα οποία οφείλουμε να βασιζόμαστε, όπως εξάλλου πράττουμε και με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους για το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση